2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
MAKALE #18374 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Mayıs 2017 | 3,772 Okuyucu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri 7 yaşından önce başlamış olan ve yetişkinlikte de devam etmesi olası bir bozukluktur. Sadece dikkat eksikliğinin, sadece hiperaktivite bozukluğunun bulunduğu ve ikisinin bir arada bulunduğu durumlar bulunabilir ve ayrı tedavi planları gerektirir. Hiperaktivitede düşük dozda antipsikotik tedavisi uygulanırken, dikkat eksikliğinde amfetamin ve türevleri kullanılmaktadır.

DEHB tanımında bulgular yeterli değildir. Bulguların şiddeti, süresi, işlevselliği ne derecede etkilediği ve kaç alanda kendini ortaya koyduğuna göre tanı koyulur. DEHB tanısı konulurken çok dikkatli olunmalıdır, sıklıkla semptomları farklı bozukluklarla karıştırılan bir rahatsızlıktır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu söz konusu olduğunda nörolojik tarama şarttır. Beyin yapısında doğuştan ya da travmaya bağlı nedenlerden meydana gelen farklılıklardan DEHB’e benzeyen bir tablo ortaya çıkabilir ki böyle bir durumda nörolojik tedavi gereklidir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu genetik, çevresel, analitik nedenlerden kaynaklanabilir, rahatsızlığın altında yatan neden tanıyı değiştirmez.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na öğrenme güçlükleri, uyku bozuklukları, uyum problemleri gibi pek çok belirti ve rahatsızlık eşlik edebilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile en sık karıştırılan tablo; çocuklarda Bipolar Duygu Durum Bozukluğu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’dur. Böyle bir tabloda DEHB sanılarak uygulanan psikiyatrik ve psikolojik müdahaleler çocuk için işlevsiz hatta zararlıdır.

Bipolar Duygu Durum Bozukluğu ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Arasındaki Farklar

Bipolar Bozukluklar çocuklarda tanısı oldukça güç konulan bir rahatsızlıktır. Çocuk kendi içsel dünyasını ve duygularını anlamlandıramadığı için üzgün olduğunda içe çekilmek yerine öfke nöbetleri, saldırganlık ya da yaramazlık gösterebilir. Aynı şekilde unutkanlık ve dikkat eksikliği durumu da sadece olumsuz duygudurumdan kaynaklanabilir.

Davranış problemleri için takip listeleri yapıldığında; dikkatin eksik olduğu durumlar ve hiperaktif davranışların gerçekleştiği durumlar öncesi neler olduğu incelendiğinde ve duygu durum dalgalanmalarının ne sıklıkta olduğuna ve çevresel olaylar ile ilişkilerine bakıldığında DEHB gibi gözüken tablo bipolar/unipolar bir mood bozukluğu olup olmadığı anlaşılacaktır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Arasındaki Farklar

DEHB tanısının sıklıkla yanlış konulduğu durum çocuk TSSB’sidir.
- Dalıp gitme
- Kişilik değişimleri
- Basit bir olay gibi gözüken duruma karşı ani tepkiler verme
- Huysuzluk nöbetleri
- Belirli durumlara karşı aşırı tepkisel davranışlar
- Belirli durum ve olayları hatırlayamama, hafıza güçlükleri

Aşırı uyarılmış hal ya da aşırı dalgın umursamaz hal durumlarının eşlik ettiği DEHB gibi gözüken tabloların TSSB olma ihtimali yüksektir. Yani çocuk psikolojik bir travmaya karşı uygunsuz bir stres yapılanması gerçekleştirmiş olabilir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU’NUN PSİKOLOJİK MÜDAHALESİ NASILDIR?

DEHB tedavisi terapide psikoloğun bağlı olduğu akıma göre değişiklikler gösterebilir. DEHB tedavisinde mümkünse aile ile birlikte çalışılması daha uygundur. Ailenin çocuğu evde takibi önemlidir. Ayrıca DEHB’den muzdarip çocuklar için aile eğitimi önemlidir. Bu çocuklarla iletişim kurmak diğer çocuklara göre daha zor olabilir ve çocuklarındaki farklıkları anlayarak ailenin iletişim kurması gereklidir. Terapide çocuğun dikkat ve konsantrasyon becerilerini arttıracak çalışmalar yapılır. Ayrıca çocuğun içsel farkındalığı, motivasyonu ve özdenetim becerileri geliştirilir.

Altta yatan durumlara bağlı olarak benlik saygısı, duygudurum, sosyal ilişkiler konularının terapide çalışılması gereklidir.

DEHB çocuklar kötü ya da suç eğilimli çocuklar olmamakla birlikte yanlış yönlendirme, etiketleme, aile içi şiddet ve sosyal dışlanma nedeni ile suç potansiyelleri artabilir. Kısacası DEHB çocuklar kaybedilmemesi gereken, doğru yönlendirilmeye ihtiyaç duyan çocuklardır. Rahatsızlıkları kendi seçimleri olmadığı gibi, sorunları hakkında yeterli farkındalığa sahip değillerdir. Bu bağlamda istese yapar, şımarık, inatçı gibi suçlamalar ve ceza yöntemleri bu çocukların gelişimlerinde olumsuz sonuçların zemini hazırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:31
Top