2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Vajinismusum?
MAKALE #18392 © Yazan Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL | Yayın Mayıs 2017 | 2,618 Okuyucu
Vajinismus, son zamanlarda destek almak için sıklıkla başvurulan cinsel rahatsızlıkların başında yer almaktadır. Vajinismusu olan danışan kadar vajinismus sorunu partnerini de etkilemekte ve rahatsız etmektedir.

Seanslarda, sıklıkla cinselliğe yönelik yetersiz bilgilerin biliniyor olması, cinselliğin ailelerde konuşulamıyor olmasının vermiş olduğu eksik ve yanlış bilgilerin yerleşmiş olması, kişinin kendi bedenini tanımıyor olması vb. durumlar danışanlarımızın ortak noktasıdır. Yanlış bilgilerin yerleşmesi, kişilerin cinselliği yaşarken korku duymasına neden olmaktadır. Yanlış bilgilerden ötürü, vücut kasılmakta ve cinsel birleşme esnasında pelvik taban kasları kasıldığından cinsel birleşme kadının da elinde olmadan gerçekleşememektedir.

Nedenleri:

- Cinselliğe yönelik mitler (doğru olmayan ancak doğruluğuna inanılan bilgiler),·
- Çocukluktan itibaren öğretilen yanlış bilgiler, katı cinsel eğitim tarzı, ·
- Cinsel birleşmeye yönelik algının yanlışlığı (acı duyacağını, kanamanın yoğun yaşanacağı vb. bakış açısının yanlışlığı),·
- Ciddi anlamda cinsel birleşmeye yönelik kaygı-korku ve panik yaşanılması, ·
- Baskı ile büyütülmüş olmak; genel olarak ilişkiye bakışı ve yüklenilen anlamları etkilemektedir. Dolayısıyla cinsel birleşme yerine istem dışı, elinden olmadan kişinin cinsel birleşmeyi engellemesine neden olmaktadır.·
- Bazen de çocukluk döneminde ya da sonrasında yaşanılan cinsel taciz vb. travmaların olması cinselliğe yönelik bir takım sıkıntıları yaratmaktadır. Vajinismuslu bireylerin, vajinismusu yaşamalarının temel nedeni psikolojiktir. Eşler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için cinsel terapi ile çalışan uzmanlara başvurmaktır. Cinsel terapi eğitimini alan uzmanlardan destek alınması gerekmektedir.

Vajinismus tedavisi için genellikle problem olan şey bu sıkıntıyı yaşayan bireyin bu problemin yalnızca kendisinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp destek için başvuramamasıdır. Oysa ki bu problemi yaşayan kadın sayısı ülkemizde oldukça fazladır. Uzun süre evli kalıp (7-10 yıl) ilişkiye giremeyip boşanan insan sayısı da oldukça sık görülmektedir. Oysaki sağlıklı bir cinsel yaşantı kötü olaylara karşı toleransınızı arttıracak, birbirinizi daha çok sevmenize ve anlamanıza neden olacaktır. Bu tip sıkıntılardan basit düzeyde olanları 6-8 seansta, ileri derecede olanlarını ise en fazla 10-12 seansta çözülmektedir. Önemli olan karar vermeniz ve tedavi olmayı istemenizdir.

Eşlere Öneriler:

- Vajinismus eşiniz kadar sizin için de bir sorundur. Ancak, unutulmamalıdır ki "kadın" olarak "kadınlığa" yönelik anlamlar ve kişinin beklentileri karşılamamaya yönelik kendisine yönelttiği suçlamaların giderilmesi için sizlerin desteğine oldukça ihtiyaç duymaktadırlar.
- Cinselliğin sadece cinsel birleşmeden ibaret olmadığı, dokunmanın, sarılmanın, cinsellikte oynanan oyunların da çiftleri iyi hissettirdiğinin hatırlatılması, kısaca çiftlerin yaşamlarında cinselliğe yer açmaları için konuşabilmek oldukça önemlidir.
- Sürecin daha az yıpratıcı olması bakımından, birlikte sorunun üstesinden gelebilmek oldukça önemlidir. Suçlayıcı, yargılayıcı ifadelerden uzak durulması çiftlerin birbirlerine olan yakınlığını, sevgi ve saygının yitirilmemesi bakımından önemlidir.
- Sorun hakkında uzmandan destek almak, sorunun daha da kötüye gitmesini önleyecektir. Ancak cinsel yaşamı, sıkıntıları tanımadığımız birine anlatmak, özellikle cinselliğin bizim ülkemizde konuşulmasının dahi yasak/ayıp olduğu bir toplumda açabilmek ilk etap kolay değildir. Bundan ötürü, eş ile birlikte terapiye katılmak hem desteği arttıracaktır hem de eş'e süreçte tek başına olmadığını, kendisinin de sürece dahil olabileceğini göstermesi bakımından iyi olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Vajinismusum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in Yazıları
► Neden Vajinismusum? Psk.Gizem PEKCAN
► Eyvah Vajinismusum Psk.Dnş.Duygu AYHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Vajinismusum?' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Süreci Temmuz 2018
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top