2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Takım Tutmak ve Aidiyet
MAKALE #18399 © Yazan Psk.Cüneyt KAYA | Yayın Mayıs 2017 | 4,159 Okuyucu
1-Takım tutmanın bir ihtiyaç veya zorunluluk haline getirilmesi:

Aidiyet kavramı insanın doğasında var olan bir olgudur.Kişi aidiyet duygusu ile kendini gerçekleştirme sürecini tamamlayacaktır.Birey takım tutarak tuttuğu takımın ünü,gücü,zihinlerindeki algısı,başarıları,renkleri,sloganları,marşı...vb. gibi kavramlarla ait olma ve kendini gerçekleştirme sürecini o takım gölgesinde tamamlar.Grup dinamiği,sosyal yapıdaki benzerliklerin birlikte hareket etmesini öngörür.Ya içine al kendine benzet ya yoket prensibi gereği mevcut taraftar grubu henüz aidiyet ihtiyacı duymamış ve bu konuda gereksinim hissetmeyen bireyi ister istemez sınıflandırıp takım tutma konusunda zorlayacaktır.Kişi ve kurumlar kendine benzer ortam ve durumlarda stres yaşamayacaktır.Bu nedenle çevresini kendine benzer kılma ihtiyacı hisseder.Dolayısı ile takım tutmak bir ihtiyaçtan öte sosyal baskı ile bir zorunluluğa dönüşebilir.

2-Neden İstanbul takımları da Şehir Takımları Değil?

Uzakta olmak ve ulaşılmazlık kıymetli olmakla doğru orantılıdır.Esasında iktisadi sistem gereği,sahip olduklarımızdan ziyade sahip olamadıklarımız bizim için ulaşılmaz,uzak ve kıymetli olacaktır.Aynı zamanda zihinlerde reklamlarla oluşturulan algı gereği “üç büyükler” “dört büyükler” gibi ifadeler insan zihninde ait olacağı takımın güçlü olması gerekliliğinden çokça reklamı yapılan,basında konuşulan transfer rakamlarının daha çok ifade edildiği,İstanbul takımlarına karşı istem dışı abartılı bir ilgi uyandıracaktır.Halbuki reklamı yapılmayan ,basında daha az yer alan veya hiç konuşulmayan bir Anadolu şehir takımı da güçlü olabilir.Birey kendi şehir takımına ilgi duyduğu kadar bir sonraki seçimi aidiyet kavramı gereği herkesin pay sahibi olarak hissettiği İstanbul takımlarından biri olacaktır.Ancak farklı bir Anadolu şehir takımı tercih nedeni olmayacaktır.Spor basınının başarı endeksi haber ve yorumları da elbette bireyin ve toplumun algısını etkileyici önemli bir rolü vardır.

3- AVM lerde daha çok İstanbul Takımlarının Yer alması ve Şehir Takımlarının PR Eksikliği Değersiz mi Hissettiriyor?

Elbette reklam ve Pazar payının yüksek oluşu bir hizmet veya ürüne olan ilgiyi arttıracaktır.Ancak bu o hizmet veya ürünün diğerlerinden daha değerli olduğu anlamına gelmemektedir.Ancak şehir takımlarının PR çalışmalarının yetersiz olması doğru orantılı olarak değer algısının düşük olduğu izlenimini oluşturacaktır.

4-Babanın Rolü

Rol modeller seçimlerimiz ve karakter oluşumunda birincil derecede söz sahibidirler.Çocuğun dünyasında baba rol model olduğu kadar bir aile reisi olarak da algılandığından babanın tercihleri ve davranışları onu model alan çocuk tarafından örnek alınacaktır.

5- Ebeveynler Nasıl Yaklaşmalı?

Çocuklarımızın sağlıklı gelişimleri açısından kişilik gelişiminin dengeli biçimde yürütülmesi hayati bir önem arz eder. Gelecekteki sorunların çoğunlukla sağlıklı bir zemin üzerinde gelişmeyen çeşitli kişilik bozukluklarından kaynaklandığını düşünürsek çocuğun kişilik yapısının sağlıklı oluşumunda her türlü konuda bireysel tercihlerini özgürce yapabilmesi ve ait olduğu toplum tarafından kabul görmesi,saygı duyulması çok önemlidir.Aileler yönlendirme yapmadan seçenekleri çocuğa göstermeli ve onun kararına saygı duymalıdır.

6- Çocuğa Takım Tutma Konusunda Baskı Yapmak

Çocuklarımıza belli bir takımı tutma konusunda tercihte bulunmasını şart koşmak onun rızası dışında onu buna zorlamak zoraki tercihlere neden olabilir.Görünen yapısı ile iç dünyasında gizlediği olmak istediği yapısı farklı olabilir.Zorlamak yerine neden tercih etmesi gerektiği noktasında çocuğun mantığına sığacak şekilde o tercih anlam kazandırılmalı ve çocuk baskı altında kalmadan kendi rızası ile tercihte bulunmalıdır.Böyle bir baskı kurmak tek başına çocukta hayatı boyunca bir öz güven eksikliğine neden olmaz.

7- Şehir Takımları Çocuk Taraftarlarda Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Çocuklarda şehir takımlarına ilgiyi arttırmak için çocuğun ilgi alanları ile takımın renk,slogan,mekan...vb gibi kurumsal uyaranları özdeşleştirilmeli aidiyet duygusu oluşturulmalı bunun için fiziksel mekanlara karşılıklı ziyaret ve turlar düzenlenmeli çeşitli tanıtımlar gerçekleştirilmelidir.Okullarda takım adına onu temsilcileri seçilmeli beden eğitimi ve spor derslerine şehir takımları sponsor olup çocukların ilk formalarını sahiplenmelidir. Klüp ve çocukların ortak faaliyetleri zenginleştirilmeli futbolcular bir kahramana dönüştürülmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Takım Tutmak ve Aidiyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cüneyt KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cüneyt KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cüneyt KAYA Fotoğraf
Psk.Cüneyt KAYA
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cüneyt KAYA'nın Yazıları
► Aidiyet İhtiyacı Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Takım Çalışması Psk.H. Fatih DANE
► Takım Çalışması Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Evlilik ve Aidiyet Psk.Nur GEZEK
► Sır Tutmak Psk.Serap DUYGULU
► Yas Tutmak ya da Tutamamak... Psk.Şeyma KOÇAK
► Korkuyu Bekçi Tutmak Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Takım Tutmak ve Aidiyet' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gerçek Ebeveynlik Ekim 2017
► Aile ve Evlilik Terapisi Mayıs 2017
► Hepimiz Hipnozdayız Ağustos 2013
◊ Aldatılırsam Ne Olur? Mayıs 2017
◊ Stres Çarkı Çark Etti Mayıs 2017
◊ Kadın Dediğin… Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:47
Top