2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme
MAKALE #18469 © Yazan Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ | Yayın Mayıs 2017 | 2,402 Okuyucu
Dini duyguların belki de en yoğun yaşandığı 11 ayın sultanı Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Birkaç yıldır yaz aylarına denk gelmesiyle vücudumuzu daha ağır koşullar altında kontrol etmemiz gereken bu ayda uygulayacağımız bazı kurallar ile vücudumuza zarar vermeden tamamlayabiliriz. Yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalacak vücudumuz aynı zamanda sıcak havayla baş etmek zorunda kalmaktadır. Aşağıdaki adımları uygulayarak bu ayı daha verimli ve sağlık açısından sorunsuz olarak tamamlayabilirsiniz:

• Öncelikle mutlaka sahur öğününü yapmalısınız. Sahur öğününü atladığınızda vücudunuzu daha uzun süre aç kalmak zorunda bırakırsınız. Bu da hem sizi enerjisiz bırakır hem metabolizmanızın daha da yavaşlamasına neden olur. Daha uzun süre aç kalmak bağışıklık sisteminizi de zayıflatarak sizi hastalıklara karşı korunmasız bırakır.

• Sahurda hem enerji verecek karbonhidrat grubu besinleri hem de uzun süre tok tutacak protein ve yağ içeren besinler ile posalı besinleri dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

• Meyve ve tahıllardan (ekmek, makarna, pilav vb) karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda tahıllardan ve sebzelerden posa ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. Yumurta, peynir, süt, yoğurt ve et grubu besinlerden protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Zeytin, zeytinyağı ve kuruyemişlerden yağ ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

• Su tüketiminiz bu ay içinde çok daha fazla önemlidir çünkü gün içinde hiç su tüketemeyeceksiniz. İftar ve sahur arasında su ihtiyacınızı tamamlamaya çalışmalısınız. Su ihtiyacınızı, kilonuzu 30 ile çarpıp 1000’e bölerek hesaplayabilirsiniz (Örn: 70 kg bir insan için (70*30)/1000= 2,1 Litre).
• Çay ve kahve gibi içecekler su ihtiyacınızı karşılamadığı gibi vücudunuzdan daha fazla su atılmasına neden olur. Bu nedenle çok fazla içmemeye özen göstermelisiniz.

• İftarda, özellikle hızlı yememeye dikkat etmelisiniz. 17 saat boyunca herhangi bir yiyecek tüketmemiş olan vücudunuz, hızlı yediğinizde rahatsızlık hissedecektir. Hazımsızlık, şişkinlik gibi problemler yaşamamak için iftar öğününüzü yavaş yemelisiniz.

• Orucunuzu su ile açıyorsanız çok soğuk olmamasına, çorba ile açıyorsanız da çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Orucunuzu çok sıcak olmayan küçük bir kase çorba ile açmanız en doğru seçim olacaktır.

• İftarda da sahurdaki gibi dengeli bir öğün tüketmelisiniz. Bu öğününüzün içerisinde de et, tavuk ya da balık içeren protein kaynağı besinler ile posa kaynağı sebze yemekleri birlikte bulunmalıdır. Et grubu besinleri kızartma yapmak yerine, ızgara, haşlama ya da fırında tercih etmelisiniz. Sebze yemeklerini de zeytinyağlı olarak tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

• Enerji dengenizi sağlamak için karbonhidrat grubu olan tahıllardan pilav, makarna ya da tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.

• Yemeğinizin yanında içecek olarak şekerli ve asitli içecekler yerine, su, soda ya da ayranı tercih edebilirsiniz.

• Bu ay sıklıkla tüketilmekte olan peygamberimizin de en sevdiği iki meyveden biri olan hurma çözünür lif içeriğinin yüksek olması sayesinde yemek sonrasındaki şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerini önlemeye yardımcıdır. Sahurda tüketildiğinde ise uzun süre tok kalmaya yardımcı olur ve aynı zamanda enerji verir.

• Tatlı olarak ağır, yağlı ve şerbetli tatlılar yerine, çeşit çeşit yaz meyvelerini ya da güllaç, dondurma gibi sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

• İftar sonrası uzun süre aç kaldıktan sonra yediğiniz büyük bir öğün nedeniyle üzerinize ağırlık çökebilir. Burada yapacağınız en büyük hata yatıp uyumak olacaktır. İftar sonrasında çıkacağınız 30-45 dakikalık bir yürüyüş hem hazmınızı kolaylaştıracaktır hem de daha dinç hissetmenizi sağlayacaktır. Böylece aynı zamanda kilo alımının da önüne geçmiş olursunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci Beyza YÜREKLİ Fotoğraf
Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin Makaleleri
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:12
Top