2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hangi Durumlarda Çift ya da Cinsel Terapiye İhtiyaç Duyulmaktadır?
MAKALE #18478 © Yazan Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL | Yayın Haziran 2017 | 3,297 Okuyucu
Cinsel Danışmanlık Hizmeti;

Evlilik hayatını etkileyen en önemli ancak sıklıkla göz ardı edilen sorun cinselliktir. Cinsellik denildiğinde, sadece cinsel birleşme söz konusu değildir. Duygusal, fiziksel, ruhsal bütünlüğü de kapsamaktadır. Ancak birçok çiftin önemsemediği, cinsellik içinse kilit faktörlerdir. Cinsellik sağlıklı şekilde yaşanılmadığında, sürecin kesintiye uğramasıyla kişilerin sağlığında ve yaşam kalitelerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Evlilik doyumu bireyin temel ilişkilerinden aldığı doyumla yakından ilgilidir. Evliliğinde yaşadığı cinsel birleşmeden aldığı seksüel doyum ise evlilik doyumunu etkileyen temel unsurlardan biridir. Seksüel doyumsuzluk yaşandığı taktirde bireyin evliliklerinin kalitesi üzerinde olumlu veya olumsuz etkisi söz konusudur.

Boşanma durumlarına istatiksel bakıldığında evlilik içinde yaşanılan cinsel sorunların boşanma olasılığını etkilediğini ve ilişki kalitesini de belirlediğini gözlemlemekteyiz.

Eşler arasında yaşanılan cinsel sorunlar bazen çift terapisini bazen de cinsel terapi sürecini gerektirmektedir.

Hangi Durumlarda Çift ya da Cinsel Terapiye İhtiyaç Duyulmaktadır?


– Cinsel İlişki
– Cinsel İlişkinin Şekli ve Kalitesi
– Cinselliği Başlatma ya da Geri Çekilme
– Cinsellik Hakkında Kavgalar
– Başkalarını Çekici Bulma ve Sevgililik İlişkileri vb.

Birçok çift, çeşitli nedenlerle cinsel problem yaşasalar da yardım almaktan çekinmekte, zaman geçtikçe özgüven kaybı yaşamakta hatta ilişkilerinin bitmesi/boşanma ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Bu yüzden eşlerin cinsel sağlıkları konusunda bilinçlenmeleri ve bilgilenmeleri gerekmektedir. Böylelikle, bireylerin cinsellik hakkında daha rahat konuşabilmeleri ve eşler arası daha sağlıklı cinsel hayat yaşamalarına yardımcı olacaktır.

Vajinismus:

Vajinismus vajina bölgesindeki kas gruplarının istem dışı kasılmasıyla oluşan ve bazen de tüm vücutta kasılma hali ile seyreden korku, panik ve endişenin de eşlik ettiği cinsel birleşmenin mümkün olmadığı ve acılı olarak algılanmasına neden olan bir bozukluktur.

Vajinismus tedavisi önce bireyin yüklediği anlamların açığa çıkartılmasıyla, bireyin hazır olması durumunda da çeşitli vajinismus egzersizleri ile tedavi edilmektedir. Vajinismus tedavisi için, cinsel terapi almış vajinismus tedavi merkezleri veya kliniklere başvurulmalıdır.

Vajinismus belirtileri bulunan kadınların vajinismus tedavisi için profesyonel bir değerlendirme yapılarak, sürecin daha uzun ve kronik bir hale gelmeden erken müdahale için adım atmaları yaşam kalitelerin arttıracaktır.

Cinsel İstek Bozuklukları

• Kadında Cinsel İstek Bozukluğu
• Kadında Cinsel Tiksinti Bozukluğu
• Erkekte Cinsel İstek Bozukluğu
• Erkekte Cinsel Tiksinti Bozukluğu

Kadında Cinsel İstek Bozukluğu

Kadınlarda cinsel isteksizlik, cinsel istek azlığı kadınlarda en sık görülen cinsel hastalıklarından biridir. Biyolojik ve fizyolojik problemler; depresyon ilaçları veya bazı tansiyon ilaçları nedeniyle cinsel isteğin azalması ya da yok olması “cinsel işlev bozukluğu” olarak kabul edilmemektedir.

Bir kısmı “cinsel tiksinti bozuklukları” olarak ele alınmaktadır. Cinsel “tiksinti” yaşayan kadınlar cinsel ilişkiye girmemek için “başım ağrıyor”, “karnım ağrıyor” türünden gerekçeler göstererek ilişkiye girmekten kaçınmaktadırlar. Bu sorunu cinsel terapistten destek alarak aşmak mümkündür.

Erkekte Cinsel İstek Bozukluğu


Erkeklerin her zaman cinsellik arzu ettikleri ve cinselliğe her zaman hazır oldukları ile ilgili yaygın bir mit/düşünce vardır. Ancak “Başım ağrıyor” diyen taraf sadece kadınlar değildir, erkeler de benzer sorunlar yaşayabilmektedirler.

Cinselliğe yönelik isteksizlik veya motivasyon kaybı yaşayabilmektedirler. Gündelik yaşamın yaratmış olduğu stres, yorgunluk, günlük sıkıntılar, iş problemleri gibi psikolojik ve sosyal faktörlerin etkisi oldukça büyüktür.

Ancak organik problemler erkeklerde cinsel isteği ve sertleşme kalitesini ciddi oranda düşürebilmektedir. Özellikle testosteron hormonundaki yetersizlik libido kaybı, sertleşme sorunu ve boşalma problemleri yaratabilmektedir. Modern yaşam tarzına bağlı kilo fazlalığı, obezite, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı alkol, sigara gibi risk faktörleri testosteron seviyelerini azaltmaktadır. Penis damarları yaşlanmaya başlamaktadır.

Sağlık sorunları, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi durumlar da benzer yönde cinsel isteği azaltabilmektedir. Bu durumun aşılabilmesi için önce üroloji doktoruna gidilmesi, sorun fizyolojik olmadığı taktirde cinsel terapistten destek alınarak çözülmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hangi Durumlarda Çift ya da Cinsel Terapiye İhtiyaç Duyulmaktadır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in Yazıları
► Öfke Hangi Durumlarda Gerçekleşir? Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ne Zaman Cinsel Terapiye Başvurmalıyım? Psk.Ahmet Sevran POLAT
► Cinsel Yaşam ve Çift İlişkisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hangi Durumlarda Çift ya da Cinsel Terapiye İhtiyaç Duyulmaktadır?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Süreci Temmuz 2018
► Neden Vajinismusum? Mayıs 2017
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:22
Top