2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpekler ve Çiğneme Problemleri
MAKALE #1849 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Kasım 2008 | 9,492 Okuyucu
KÖPEKLERDE ÇİĞNEME DAVRANIŞI:NASIL KONTROL EDİLİR?

KÖPEKLER VE ÇİĞNEME PROBLEMLERİ

“Yavru köpeğinize eski bir ayakkabınızı ya da çorabınızı çiğnemesi için asla vermeyin.Çünkü o eski ve yeni arasındakı farkı anlayamayacaktır.”

Yavru köpekler ağızlarına aldıkları herhangi bir şeyi belirli sebeplerden dolayı çiğnerler; canları sıkılıyordur, çok fazla enerjileri vardır, diş çıkarma zamanlarıdır, ya da sadece meraklarını gideriyorlardır.

Köpekler ağızları aracılığıyla öğrenirler.. Bu onlar için sadece bir araçtır.; bu şekilde bilgi alışverişi yaparlar. Doğal olarak da ağızlarını kullanırlar..

Neyseki, çiğneme davranışı engellenebilir veya kontrol edilebilir. Çiğneme problemini düzeltmek için, yavrunun doğal çiğneme güdüsünü doğru şeyleri çiğnemek üzere yönlendirin.Bunu yaparken şu basamakları takip edebilirsiniz:

·Köpeğinizin keşif alanını sınırlayın. Eğer mümkünse, köpeğiniz onları çiğnemeye başlamadan önce ortadan kaldırın, çoraplarınızı, ayakkabılarınızı, kemirilebilecek ve kazayla yutulabilecek herşeyi, bitkilerinizi ,çiçeklerinizi, aklınıza ne geliyorsa kısa bir süre için tehlike yaratabilecek herşeyi kaldırın. Onu elektrik kablolarından uzak tuttuğunuzdan emin olun.

·Sizin evde olmadığınız zamanlarda yavru köpeğinizi bir crate, kafes ya da bahçe çitine benzer sınırlı bir alanda tutmaya gayret edin. Çünkü yavru köpekler ağızlarıyla öğrenirler, Çiğnemesi için onu özgür bırakmak hem eşyalarınızı hem de köpeğinizi tehlikeye sokabilir. Parçalanan her eşya köpeğinizin hayatını da tehlikeye atacaktır.Gıda olmayan her madde vücudu için yabancı maddedir, sindirilemez ve sindirim kanallarında tıkanmalar yaratabilir.Ölüm nedeni olabilir.İçeriğinde toksik madde olabilecek herhangi bir maddeyi kemirdiyse kısa zamanda zehirlenme belirtileriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.Bu kemirdiği terliğinizin metal tokası ve içerdiği boya maddeleri bile olabilir.

·Onun oyun alanını sınırlandırın,aksi halde işten eve döndüğünüzde onu değerli misafir odası mobilyalarınızı kemirirken bulabilirsiniz. Onu sınırlarken kendisine çiğnemesi için uygun oyuncaklar tahsis etmeyi de unutmayın.

·Eğer crate eğitimi veremiyorsanız yani kafes kullanamıyorsanız onu yakından takip etmelisiniz. O henüz yeni yürümeye başlayan bir bebekten farklı değildir.Serbest dolaştığı her yerde yaptığı herşeyden habedar olmalısınız.

·Köpeğinize çiğneyebileceği oyuncaklar verin..Onlar için özel hazırlanmış çiğneme kemikleri ya da Gumabone ve Nylabone tipi kemiklerden temin edin.Bunlar dişlerini kaşıması için idealdir.Yine aynı tip sert naylondan olan oyuncaklardan,toplardan, Kongo oyuncaklardan bulmaya çalışın .Bunlar çok güvenlidir ve köpeğinizi saatlerce oyalayacaktır .Örneğin sıkıştırılmış ve düğümlenmiş işlenmemiş inek derisi ve dayanıklı kauçuk çok ideal çiğneme malzemeleridir.

·Sürekli ağlama ,kemirme,havlama,uluma ile karakterize olan “Ayrılık Anksiyetesi” ni engellemek için dikkatli davranmanız gerekecek. Siz ayrılmadan önce,sizin kokunuzu alabilmesi için ona bir şeyler bırakın. Oyuncağını ya da kemirdiği kemiğini iki elinizin arasına alıp iyice ovuşturduktan sonar ona geri verin.Bu onu biraz olsun rahatlatacaktır.Onu oyalamaya gayret etmelisiniz ki sizin arkanızdan yaygarayı koparmasın.

·Köpeğinize bol miktarda egzersiz imkanı sağlamanız onun sıkıntısını azaltacak ve enerjisini yakması için fırsat olacaktır.– yıkıcı kemirme olayları için iki önemli faktör sıkıntı ve enerji fazlalığıdır unutmayın!!.Onu günde iki defa ve en az birer saat yürüyüşe çıkartın,koşturun ve /veya yüzmesine izin verin.

·Uygun olmayan objeleri çiğneme alışkanlığını düzeltmeye çalışın.Köpeğinizi kendi oyuncakları dışında birşeyleri kemirirken yakaladığınızda hemen ağzından alın ve yerine kemirme oyuncaklarını ya da kemiklerini verin. Eğer köpeğiniz çiğnemesi gereken oyuncaklarından başka birşeyle ilgilenmiyorsa şükredin ve onu övüp bu iyi davranışı nedeniyle onu ödüllendirin.Onu övmeniz istediğiniz davranışı yapması için onu güçlendirecektir.Eğer mümkünse, 'uygun olmayan objeleri' kemirmemesi için piyasada satılan bazı acı spreyler(Bitter Apple, Chew Stop ..vs) vardır bunları temin edebilir ve özellikle elektrik kablosu vb gibi tehlike yaratacağını düşündüğünüz yerlere bu ürünleri sıkabilirsiniz.


·Yavruya yanlış materyalleri çiğnememesi gerektigini öğretin. Çiğneme oyuncağının yanına, çiğnememesi gereken bir eşya bırakın ve onunla ilgilenmiyormuş gibi davranın. Eğer yasak eşyayı çiğnemeye yeltenirse, "hayır" deyin ve kemiğini gösterin.Siz yanındayken sadece oyuncağıyla oynaması gerektiğini öğrendiğinde, odayı kısa aralıklarla terketmeye başlayabilirsiniz


Köpeğiniz,siz odadan ayrıldıktan sonra yasak objeyi çiğnemeya başlıyorsa eğer hemen dönün ve "hayır" diye tepki verin. Eğer buna ragmen siz olmadıgınızda çiğneme problemi devam ediyorsa, öğrenene kadar kafes eğitimi vermeniz gerekmektedir.
Her zaman yeterli oyuncak ve kemik bırakmış olmaya özen gösterin. Bunların sepet gibi bir yerde toplu olarak durmasına dikkat edin. Böylece istediği zaman gidip kendi oyuncaklarından birini alabilsin.
Ona ilk günden itibaren “Crate eğitimi” vermeye çalışın ki siz uzakta olduğunuzda rahatlıkla bu kafesin içinde oyunlar oynayabileceğini,uyuyabileceğini,yaşayabileceğini öğrensin.

Bu eğitimin amacı yavrunun ileride güvenebileceğiniz şekilde yalnız kalabilmesini sağlamaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpekler ve Çiğneme Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Sadık Dostumuz Köpekler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedi ve Köpekler İçin Aşı Programı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Köpeklerde Beslenme: Köpekler Çöp Kutusu Değildir ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Dişi Köpeklerde Üreme Problemleri Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpekler ve Çiğneme Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:18
Top