2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mümkün Olmayan Mükemmellik
MAKALE #18499 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ | Yayın Haziran 2017 | 2,742 Okuyucu
Hemen hepimiz, yaşam standartları çok yüksek olan, maddi olarak çok iyi durumda olup, mutlu bir aile hayatına sahip ve herkes tarafından önde görülen insanlarla karşılaştığımızda bu tabloyu imrenerek, belki de iç geçirerek, izleriz. Bir de bu insanların her şeye sahip olduğunu, çok mutlu olduklarını, hiçbir dertlerinin olmadığını sanırız. Acaba gerçekten böyle mi?
Eski Beyaz Saray Danışman Yardımcısı Vinsent Foster da bu tür insanlardan biriydi. Beyaz Saray’dan önceki yaşamında hayatının neredeyse tüm karesi başarı ve takdirlerle dolu olan, hukuk fakültesini birincilikle bitiren, Arkansas sınavında en yüksek puanı almış olan, çok ünlü bir hukuk firmasının ortağı olan, çok güzel bir aileye sahip, çok zengin ve sosyal çevresi tarafından sevilen Vinsent Foster’ ın hayatı intiharla son bulmuştur. Doktorlar nedenini araştırdıklarında Foster ‘ın aşırı mükemmeliyetçi kişiliğinin esas neden olduğunu ortaya çıkarırlar.
Peki, insanı intihara kadar götürebilecek mükemmeliyetçilik nedir ?
Hayatınıza ‘ya hep ya hiç düşüncesi hakimse, olumsuz detayları çok küçük olsalar dahi abartıyorsanız, ‘herkes benim dört dörtlük olduğumu düşünmeli’ gibi bir kaygınız varsa, küçük - büyük, önemli – önemsiz her şeyde daima karar verme güçlüğü çekiyorsanız, ‘beşer şaşar’ hakikatine değil de ‘mükemmel olmak mümkündür’ ütopyasına inanıyorsanız, ‘asla, daima, herkes, hiç kimse, kesinlikle’ kelimelerini sıkça kullanıyorsanız, mükemmeliyetçisiniz demektir.
Burada mükemmel olma isteği ile mükemmeliyetçiliği karıştırmamak gerekir. Hayatın bazı dönemlerinde kapasitemizin ve ortamın elverdiği kadarıyla kendimizden çok yüksek performans beklediğimizde bunun adı mükemmeliyetçilik değil, mücadele etme ve azimli olmadır.
Peki, mükemmeliyetçilik bize ne gibi zararlar verebilir ?
Her şeyi her zaman en iyi yapmak, herkes tarafından beğenilip takdir edilmek hiç kimse için mümkün değildir. Mükemmeliyetçi düşünce yapımız bizi buna zorlar, gerçekleşmediğini gördüğümüzde kendimizi eksik ve işe yaramaz hissederiz. Bu da öz değer ve öz güvenimizi kaybetmemize neden olur. İnce eleyip sık dokuma özelliğimizden dolayı ayrıntılara o kadar takılırız ki bu bizim üretkenliğimizi engeller, işleri sürekli ertelemememize ya da zamanında yetiştiremememize yol açar. Her şeyin dört dörtlük olması gerektiği düşüncemizden dolayı kimseye güvenemeyiz ve hiç bir şey emanet edemeyiz. Bu da sosyal ilişkilerimizde problem oluşturur.
Mükemmeliyetçiliğin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz ?
Aslında mükemmeliyetçilik tüm belirtileriyle bizde varsa tek başımıza yenmemiz çok güç olacaktır. Bunun için bir uzmanın desteği faydalı olacaktır. Bunun yanında ;
• Olaylara ‘ne yapmam gerekiyor’ düşüncesiyle yaklaşmaktansa ‘benim elimden ne gelir, nereye kadar yapabilir, nereye kadar yapamam’fikriyle yaklaşın.
• Gerçekleşme ihtimali çok düşük olan yüksek ve sıra dışı beklentilere girmeyin. Kendi kapasite, ilgi ve yeteneklerinizle paralel olan gerçekçi hedefler belirleyin.
• Yaptığınız işlerde elde edemedikleriniz kadar elde ettiklerinizi de görmeye çalışın.
• Hataları ‘kabul edilmez yanlışlar’ olarak algılamaktansa ‘ parayla satın alınamayacak hayat tecrübeleri ve deneyimler’ olarak algılayın.
• Hayatınızda sadece zevk almak için, istediğiniz zamanlarda yapabileceğiniz, gerçekten sizi rahatlatan hobileriniz olsun.
Unutmayın ki bu geniş topluluğun bir parçasısınız. Hatalar, eksikler, kusurlar hayatınızda her zaman olacak. Doğrudan sizin sorumluluğunuzda olmasa da dolayı olarak sizi etkileyen ancak içinden çıkamadığınız problemler her zaman yanı başınızda dikilecek. Bu sorunların her biri toplam enerji ve mutluluğunuzdan bir parça alıp götürmesin. Yukarı da saydığımız maddeleri aklınızdan çıkarmadan ama sürekli olarak bir güdüleme ile de yaşamadan hayatı akışına bırakın.
Performansınızla ilgili endişeniz yok ise ortaya çıkan bütün aksaklıklar sizin dışınızda bir sebeple gelişiyor olabilir. Bu sebebe odaklanın ve rahatlayın.
Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, biraz faydalı olmanız yeterli.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mümkün Olmayan Mükemmellik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Ali GÖNCÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
İstanbul
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün Makaleleri
► Depresyon: Güneşi Olmayan Ülke Psk.Hakan TOKGÖZ
► Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Seçil AKAYGÜN CÜNTAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Mümkün Olmayan Mükemmellik' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Ama Kiminle Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:01
Top