2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişleri Temizletmek Zararlı Mıdır??
MAKALE #18503 © Yazan Dr.Dt. Esra ALPARSLAN | Yayın Haziran 2017 | 18,984 Okuyucu
Diş taşı temizliği diye bir şey duydunuz, ee sizin dişlerinizde de lekeler yok değil hani. Kafanızda dişlerimi temizletsem mi diye konuyu evirip çeviriyorsunuz. Tanıdığınız, sevdiğiniz ya da fikrine güvendiğiniz birine danıştığınızda aşağıdaki cevaplardan birini aldınız.

- Ayy, temizletme sakın dişlerin çok sızlar, sıcak soğuk hayatını rezil eder,
- Dişlerini bir kere temizlettin mi alışır artık hep temizletmen gerekir,
- Asla temizletme dişlerini, dişler fırçalarken bile kanıyor, sonra kan gövdeyi götürür,
- Aman aman dişlerini sakın temizletme, mineleri aşınır,
- Sakın, dişlerini temizletirsen dişlerin çürür,

Şimdi doğrusu ne diye kafanıza takıldı. Ben bir internete bakayım dediniz. Eğer süreç böyle işlediyse sorunuz “diş temizletmek zararlı mıdır?” sa doğru şeyi okuyorsunuz demektir.

Önce diş hekimini unutun, dişlerinizi de unutun. Çok basit, günlük hayatımızdaki bir problemle başlayalım. Tuvaletler!! Evet evet doğru anladınız. Konumuz yeni tertemiz bir umumi tuvalet. Gireni çıkanı bol bir yerde, yepyeni gıcır gıcır. Tuvalet kağıtları, el dezenfektanları, rezervuarlarda hijyen blokları, sabunlar her şey tastamam. Ama bir sorun var ki temizleyecek personel yok. Ama hayal bu ya herkes hijyen kurallarına tam uyacak ve sabun falan hiç bitmeyecek. 6 ay sonra siz hala gönül rahatlığı ile girebilir misiniz bu tuvalete? İçinizden, biri gelse dip bucak bir temizlese, dezenfekte etse, ne biliyim tıkanan lavaboyu açsa, duvar diplerini, kapı kollarını falan temizlese demez misiniz?

Diş taşı temizliği tam da budur! Sizin fırçayla macunla yaptığınız günlük temizliğinize ek yapılan bahar temizliğidir. Dip bucak, kuytu köşe, sizin fırçayla ulaşamadığınız, iyice yerleşmiş, hatta yapışmış kirlerin bir profesyonel tarafından temizlenmesidir. Aynı bahar temizliği gibi yılda 2 kere yapılması en idealidir. Çünkü temizlenmeyen taşlar size zarar verir. Parmağınıza batan bir kıymık gibidir bu taşlar ve siz temizletmedikçe büyürler büyürler, sonunda diş etlerini ittirerek kendilerine yer kazanmaya çalışır hale gelirler. Siz ne kadar ertelerseniz diş taşlarınız diş etlerinizi o kadar çok ittirirler ki sonuçta diş eti çekilmesi sizin de başınıza gelmiş olur. Ve ne üzücüdür ki diş eti çekilmesinin, tıpkı tırnaklar yendiğinde çekilen etleriniz gibi, geri dönüşü yoktur. Bu noktadan sonra temizlenen diş taşları sonrası diş yüzeyinizi örten diş etiniz olmadığı için dişlerinizde hassasiyet olur. Bu hassasiyet çekilme azsa bir süre sonra dişlerinizin kendini tamir etmesiyle azalır.

Dişleriniz bir kere temizlendiğinde, siz de temizle kirli arasındaki farkı farkedebilir hale gelirsiniz. Hal böyleyken lekeli dişleriniz sizi rahatsız eder, farkındalığınız arttığı için tekrar temizletme ihtiyacı hissedersiniz.

Diş etlerinizde kanamlar varsa, dişlerinizin içinde kıymık gibi batık duran taşların çıkmasıyla kısa sürede iyileşir ve sizin ağız hijyenine dikkat etmeniz durumunda kanamalar tamamen geçer.

Profesyonel birinin yaptığı diş taşı temizliği minelerinizi çizmez ya da dişinize zarar veremez. Bilakis diş etlerinize masaj etkisi yapar ve kan dolaşımını hızlandırır.

Dişleriniz temizlenirken, dişlerinizin bütün yüzeylerini diş hekiminiz görür ve bu sayede, ara yüzde ya da kolay ulaşılamayan bölgelerde bulunan bir çürük mevcutsa hekiminiz buna rahatlıkla vakıf olur. Anlayacağınız temizlenen dişte gökten zembille inan çürükler peyda olmaz tam tersi sizin ancak ağrıyınca keşfedebileceğiniz sıkıntılı durumlar erken yakalanarak tedavi edile bilme olasılığına sahip olur.

Yani diş taşı temizletmekle ilgili efsanevi korkular sizin ve dişlerinizin arasındaki büyük bir sağlık uçurumudur...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişleri Temizletmek Zararlı Mıdır??" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'ın Makaleleri
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Süt Dişleri ve Gelişimi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Gömülü Yirmi Yaş Dişleri PDF Dt.Mehmet AĞAOĞLU
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Diş Çekimi Zararlı mı? PDF Dt.Medet BENLİ
► 20 Yaş Dişleri ve Sorunlarının Çözüm Yolları. ÇOK OKUNUYOR Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dişleri Temizletmek Zararlı Mıdır??' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:25
Top