2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve Evlilik Danışmanlığı
MAKALE #18518 © Yazan Psk.Dnş.İnci AYDIN | Yayın Haziran 2017 | 4,484 Okuyucu
AİLE VE EVLİLİK DANIŞMANLIĞI

Aile terapisti tarafından, aile danışmanlığında kullanılan birçok teknik ve yöntem vardır. Aile danışmanı ailenin yaşadığı sorunları daha iyi ve kalıcı bir şekilde çözebilmek amacıyla kendisine de yakın olan tekniği kullanır. Aile danışmanlığında önemli olan teknikle beraber aile danışmanının becerisidir. Çünkü, aile danışmanının ailenin korkuları, kaygıları, iletişimsizlik gibi sorunlarını daha iyi şekilde ifade edilmesindeki rolü önemlidir.

Aile danışmanı teknikleri ve becerisini de kullanarak aile danışmanlığı yaptığı ailenin mevcut yapısını anlar, aile içi ilişkileri, iletişimi, aile bireylerinin aile içindeki rolünü, mevcut kimliğini ve aile içinde oluşan iletişim sıkıntılarını bulur, bunları analiz eder ve aile bireylerinin, aile içerisinde oluşan yanlış algılarını fark edip bunları değiştirmeyi sağlar.

Aile danışmanlığı sorunlar büyümeden, boşanma aşamasına gelinmeden alınması gereken bir terapidir. Çünkü, evliliklerde ortaya çıkan sorunlar, genelde problem olarak görülmeye başladığı zamandan öncede vardır. Önemli olan bu problemleri büyümeden ortadan kaldırmaktır. Fakat, ufak olan sorunlar zamanla giderek büyümeye başlar. Çiftlerin artan sorunlarına çocukları doğduğunda, çocuklarından da kaynaklı sorunları eklenebiliyor. Sonuç olarak giderek büyüyen sorun haline gelmesindense başta çiftlerimiz aralarında yaşadıkları sorunları, iletişimlerini kuvvetlendirerek çözebilirler.

Aile içi iletişimi ne kadar çok arttırırsak sorunlar o kadar kolay çözülebilir. İletişimsizlikten çıkan çatışmaları çözmede aile danışmanının rolü, etkili iletişim yöntem ve tekniklerini danışanlarına öğreterek, uygulayarak çözüm yollarını bulabilmektedirler. Eşler birbirlerine empatik yaklaşmayı öğrendikçe, birbirlerini daha iyi anlarlar ve sorunlarının üstesinden daha iyi gelirler.

Aile danışmanlığına gelmiş bir çiftin amacı evliliklerini kurtarmaktır. Özellikle bayanlardan kurtarma adımı daha fazla olabilmektedir. Ancak bazen de “Sizce de boşanmalı mıyım?” şeklinde hemen soru yönlendirip aile danışmanından cevap bekleyen danışanlar olabiliyor. Aile danışmanı boşan ya da boşanma şeklinde danışanının adına karar almaz, danışanın kendi kararlarını en iyi şekilde almasını sağlar.
Eşlerin beraber katıldıkları aile danışmanlığından daha kısa sürede olumlu sonuçlar alınabilir. Tek başına gelen evli çiftler de ise aile danışmanlığı sürecine eşleri de davet edilir. Katılım olursa daha hızlı olumlu sonuç alınılabilir, tek başına ilerleyen danışanlarda da olumlu sonuçlar alınılır ancak süresi biraz daha uzun olabilir.

Evlilik öncesinde çiftler, birbirlerini daha iyi tanımak, daha iyi iletişim kurabilmek, sorunlarla mücadele etmek, evlilikten beklentileri ve ileride kuracakları aile yaşamlarını nasıl daha mutlu hale getirmek ve pek çok konuda aile danışmanlığından yararlanabilirler.

Aile danışmanlığında çocukların yeri de çok önemlidir. Aile danışmanlığında çiftlerin arasındaki sorunlara çocuklar karıştırılmamalıdır. Çatışma sürecinde en çok etkilenen aile bireylerinden biri de çocuklardır. Eşler, çocuklarının evdeki çatışmalardan olumsuz etkilenmemesi için nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili aile danışmanından destek alabilirler.

Evliliklerde kayınvalide, görümce gibi başka kişilerden kaynaklanan sorunlarla eşlerin birbirlerini incitmeleri söz konusu olabilmektedir. Bu tarz yaklaşımlar evlilikleri olumsuz etkileyebilmektedir. Eşlerin diğer şahıslardan önce birbirlerini dinlemesi, sorunlarını ortaya koyması ve çözüm yollarını beraber bulmaları gereklidir. Ailede eşler arasında ben ve senden ziyade “BİZ” kavramı benimsenmelidir.

Psikolojik Danışman İnci AYDIN
Aile ve Evlilik Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile ve Evlilik Danışmanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İnci AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İnci AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci AYDIN Fotoğraf
Psk.Dnş.İnci AYDIN
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İnci AYDIN'ın Yazıları
► Evlilik Öncesi Danışmanlığı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile ve Evlilik Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Adler Aile Terapisi Eylül 2020
◊ Yetişkin Terapisi Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:55
Top