2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Liçi Meyvesi - Hindistan Cevizi Şekeri - Chia Tohumu
MAKALE #18519 © Yazan Dyt.İlay POLAT | Yayın Haziran 2017 | 2,778 Okuyucu
Liçi meyvesi
Sizlere Türkiye de yeni yeni tanınan bir meyveden bahsetmek istiyorum. Adı Liçi(Lychee) ve Çin kökenli bir meyvedir. Çin’in güneyinden yetişen ve Türkiye’de de Mersinde üretilmeye başlanan Amerika, Rusya, Orta Asya da çok tüketilen tropikal bir meyvedir. Avrupa’nın liçi meyvesi ile tanışması İspanyol yazar Juan González de Mendoza nın Çin tarihinin anlattığı kitabındaki ifadeleri üzerine olmuştur. Yazar “Liçi adeta eriğe benzer onu yediğinde midende hiçbir ağırlık kalmaz” demiştir. Bundan dolayı Liçinin diğer bir ismide Çin Eriğidir.

Yaklaşık 3 cm çapında 10 gram ağırlığındadır. Sert çekirdekli ve çekirdeği yuvarlak veya kalp şeklindedir. Pembe, kırmızı veya kahverenginde olabildiği gibi dışı kabuğunun altındaki beyaz tabakası yenmektedir.Tadı çok ferahlatıcı ve gül suyu gibi bir tat vermektedir.

Dış rengi koyu kahverengi olan çeşitleri uzun süre beklemiş ve taze olmayan anlamına gelmektedir. Tüketirken yıkanması ve dış kabuğun çıkarılmasından sonra tüketilmelidir. Tatlılara, soslara, içkilere, yiyeceklere, salatalara katılmaktadır. Çin halkı liçiden şarap yapmaya başlamıştır.

Liçinin her 100 gramı 66 kaloridir. Doymuş yağ ve kolesterol içermez. Antioksidan, vitamin ve bol miktarda lif içerir. C ve B vitamini,selenyum ,magnezyum oranları çok yüksektir.

*Doğu tıp anlayışında bu meyve böbrek, karaciğer, akciğer tedavilerinde kullanmışlardır.
*Liçi meyvesi böbrek ve karaciğerin çalışmasını düzenler.
*Cildi UV ışınlarına karşı korur.
*Kilo kaybında destekleyicidir.
*Laktik asit birikimini engeller.
*Kan sulandırıcıdır.
*Bronşit, astım ve tüberküloz tedavisinde etkilidir.
*Diyabet tedavisinde günde 10 tane yenmesi kandaki şeker düzeyini dengelemesini sağlamaktadır.

100 Gram
Kalori:66
Karbonhidrat:16,53 gr
Protein:0,83gr
Yağ:0,44gr
Kolesterol:0
Lif:1,3

Hindistan cevizi şekeri mi?

Evet, yanlış duymadınız son zamanlarda sağlıklı şeker seçeneklerine bir yenisi olarak hayatımıza girdi. Hindistan cevizi tropik bir meyve olmasına rağmen gelişen lojistik ayağı ile Türkiye de bir çok faydalı şeklilerinde kullanımımızdadır. Başta taze meyvesi, sütü ile toz haliyleyse gerek sütlü gerek şerbetli tatlılarımıza lezzet ve besleyicilik katmasının yanı sıra, yağı ile güzellik ve sağlıklı yaşam prensiplerini ilke edinenlerin göz bebeği olmuş, sabunu, sirkesi ,alkollü içeceği gibi daha bir çok alanda karşımıza çıkmaktadır.


Hindistan cevizi şekeri


Hindistan cevizi şekeri diğer şekerlere göre daha pahalı olabilir ancak diğer seçenekler arasında faydaları aşısından gözlem yaptığımızda önemli bir farkla ayrılmaktadır. Demir,çinko ,potasyum , lif içerir ve antioksidandır.

Herhangi bir şekerin olması gerekenin üzeride tüketilmesi, her ne kadar sağlıklı olan seçenek tercih edilse de, yine de sağlığı olumsuz yönde etkiyecektir. Her zaman belirttiğim gibi yasak yok ancak kontrollü olarak her şey hayatımızda var.

Hindistan cevizi şekerinin, meyvesinde bulunan lifler sayesinde glikozun yavaş emilimi sağlar.Kolesterolün düzenlenmesinde etkilidir. Bitkisel kaynaklı bu şekerin başta diyabetikler ve gut hastalarında sağlıklı olmakla birlikte günlük beslenmesinde lif tüketimini artırmak isteyen şeker tercihi olan kişilerde sağlıklı bir alternatifidir.
Diğer şekerleri hangi alanlarda kullanabiliyorsak Hindistan cevizi şekerini de aynı şekilde kullanılması mümkündür.
Ek Bilgi:
1)Esmer şeker ve beyaz şeker aynı kimyasal yapıya sahiptir.Birisi diğerinden daha az kalorili değildir.
2) 1 gram şeker 4 kaloridir.
1 küp şeker 5 gram şekerdir. Buradan 1 küp şekerin 20 kalori olduğu sonucu çıkmaktadır.
3)Paketli ürünlerde şeker yerine geçen isimler;
Glikoz şurubu,Mısır şurubu,Yüksek fruktozlu mısır şurubu,Dekstroz,Fruktoz, Üzüm suyu konsantresi,Elma suyu konsantresi,Maltodekstrin
4) Balın kimyasal yapısı üretildiği bölgeye göre %50 glikoz, % 50 fruktozdan, %36 glikoz, %64 fruktoza kadar değişiyor.

Chia Tohumu

Chia tohumu orijinal olarak üretim yeri Meksikadır.Meksikalıların beslenmelerinin önemli bir parçasını oluşturmasının yanı sıra geçmiş yıllarda para yerine kullanılmakta olan çok değerli bir tohumdur. Mayalıların dilinde chia güç anlamına gelmektedir.Aztekli savaşçıların enerji kaynağı olarakta bilinir.Söylentilere göre savaşçıları 1 kaşık dolusu chia tohumu 24 saat zinde tuttuğu yönündedir.
Chia tohumu zengin lif ,omega 3 ,protein ve vitamin içeriği ile çok faydalı bir besin kaynağıdır.

• Lif içeriği (11g – Günlük ihtiyacın %42sini karşılar)
• Protein (4.4g – 9% RDV)
• Omega-3 yağ asidi (4915 mg)
• Omega-6 yağ asidi (1620 mg)
• Calcium (77 mg )
• Bakır (0.1 mg)
• Fosfor (265 mg)
• Potasyum (44.8 mg)
• Çinko (1.0 mg)


Chia Tohumunun Faydaları

1. Protein içeriği yüksek ,kalorisi düşük olması kilo kontrolü açısından önemli bir yer tutmaktadır.İçerdiği lif yüksek miktarda suyun emilimini sağlayarak midede şişmesini sağlamakta ve dolayısı ile tokluk hissinin oluşmasını sağlamaktadır.
2. Yapılan araştırmalar doğal bir antioksidan kaynağı olduğu ispatlamıştır.Bu da demektir kalp hastalıkları,diyabet,kanser gibi hastalıklar başta olmak üzere bulaşığı hastalıklara karşıda koruyucu niteliktedir.Cilt sağlığının korunmasında için büyük bir önemi vardır.
3. Yüksek lif içeriği nedeniyle bağırsak hareketliliğini sağlamakla birlikte insülin salgısının dengede kalmasını sağlamaktadır.
4. Yüksek kolesterolün ve tansiyonun düzenlemesinde etkili olması kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir besindir.
5. A ,D,E,K vitaminlerinden zengindir.
6. Alfa- Linoleik asit ve yüksek lif içermesi nedeniyle metabolik bozukluklar özellikle kanda olması gereken yağların olması gereken düzeyin üstüne çıktığı durumlarda (dislipidemia) ve yüksek insülin salgısında düzenleyici rol oynar.
7. Calsiyum,magnezyum ve manganez içeriği kemik ve diş güçlenmesinde ve ergenlik dönemdeki gençlerde boy uzamasına yardımcıdır.
8. Hamilelik döneminde kullanımı uygundur.Günlük enerji ihtiyacını karşılanmasına yardımcıdır. Hamilelik döneminde annelerin balık yağı tüketimlerini yerine geçebilecek Omega 3 içeriği nedeniyle bebeğin beyin gelişimini sağlamaktadır.
9. Emzirme döneminde kullanımı uygundur.
10. Gluten içermemektedir.Glutensiz diyet yapan kişilerde kullanımı uygundur ( Çölyak hastalığı).

Fındıksı bir tadı ve su veya sütle karıştırıldığında jolemsi bir kıvam almaktadır.
Nerelerde kullanılabilir;
Salatalarda
Çorbalarda
Ev yapımı bazlama ve ekmeklerde,kreplerde
Omletlerde
Fırında Çıtır Tavuk yapımında
Pilav ve makarnalarda
Sütlü tatlılarda

CHİA PUDİNGİ TARİFİ:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı bal
1 paket vanilya isteğe bağlı olarak kakao veya tarçın
3 yemek kaşığı chia tohumu beraber karıştırıyoruz ve 3 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz.
Üzerine koymak istediğimiz meyvelerde doğrayarak servisini yapıyoruz.
(Meyvelerin ölçüleri: sadece 1 meyve grubunu tercih etmelisiniz .Yarım muz/4 kayısı /4 hurma/14 çilek/1 parmak kalınlığında ananas)

Uyarı :Prostat kanserli bireylerde kullanımı konusunda yapılan çalışmalardaki belirsizlik nedeniyle prostat kanserli hastaların kullanmamaları gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Liçi Meyvesi - Hindistan Cevizi Şekeri - Chia Tohumu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlay POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlay POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlay POLAT Fotoğraf
Dyt.İlay POLAT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlay POLAT'ın Yazıları
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Liçi Meyvesi - Hindistan Cevizi Şekeri - Chia Tohumu' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tıbbi Hacamat Şubat 2019
► Stres ve Beslenme Eylül 2011
◊ Meyve Suyu Kürleri Şubat 2019
◊ Kilo Problemlerinde Tedavi Aralık 2014
◊ Online Diyet Nedir? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:00
Top