2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teknoloji:Yeni Nesil Bakıcılar
MAKALE #18521 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Haziran 2017 | 3,243 Okuyucu
Günümüz çocukları teknoloji çağını yaşıyorlar. Teknoloji biz yetişkinlerden daha fazla çocukların hayatına girmektedir. Teknolojiden uzak yaşayan çocuklar yaşıtlarına ayak uydurmakta zorlanıyorlar. Sohbetlerinin en önemli konusu internettir. İleriki dönemde çocuklar, belki de kurşun kalemle hiç karşılaşmayacaklar. Bunun yerine teknolojik kalemler çoğalacak ya da sadece parmaklarını kullanacaklar. Yazılarını deftere değil tabletlere yazacaklar. Anne-baba olarak teknolojik anlamda hızlarına yetişemeyeceğimiz bir dönem sizi bekliyor.

Okul öncesi dönemde teknoloji ne zaman devreye girmektedir? Yemek yedirirken telefondan bir videonun açılması, evde iş yaparken çocuğun sakin kalması için televizyon karşısına oturtulması çok sık yaşanmaktadır. Okul öncesi dönemde, çocukların bir makineye bağımlı kılınması onun yaş dönemi kazanımlarını geciktirmektedir. Teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmasını öğretemeyen anne-babalar, ileriki yıllarda teknoloji bağımlılığı ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşayacaklar.

Peki, çocukların bu konudaki sınırları ne olmalı? Teknoloji çocuklar için gerçekten zararlı mı? Sınırlı teknoloji kullanımı nedir?
Benim çocuğum çok zeki, benden iyi telefon kullanıyor.
Günümüzdeki çocuklar, teknoloji ile doğuyorlar. Bebekliğinden itibaren birçok teknolojik aygıt yaşamlarına giriyor. Beyin gelişiminin en hızlı olduğu bu dönemde çocuk hızlı bir şekilde bu aygıtlarının kullanımını keşfediyorlar. Anne-babaları böyle bir dönem yaşamadıkları için çocuklarının bu hızlı hamlelerine hayretle bakmaktadırlar. Teknolojiyi kullanmak elbette birçok bilişsel işlev gerektirir fakat yeni nesil çocukların birçoğu telefonu ya da tableti eline aldıklarında bir süre sonra çözebilmektedirler. Çünkü okul öncesi dönem çocuklarının merak duyguları yoğundur. Çocukların önlerine ne koyarsanız, bir süre sonra onu keşfeder ve çözmeyi başarır. Tablet ya da telefon onlar için basit aygıtlardır. Bunları çok iyi kullanması çoğu anne babanın sandığı gibi çocuklarının zeki olmasıyla ilgisi yoktur. Çocuklarınıza küçük yaşlarda “zeki” gibi etiketleme yaparken dikkatli olmak gerek. Hayatta başaramadığı şeylerde daha çok hayal kırıklığı yaşamasına sebep olursunuz.

Teknoloji yeni nesil bakıcı mı?

Eskiden çocuklar, sokaklarda ve arkadaşlarıyla birlikte deneyimleyerek, keşfederek öğrenirlerdi. Anneler çalışsa bile anneanne ya da babaanneler torunlarına bakarlardı. Onlarla iletişim kurarlardı. Köylerde torunlarını ya da çocuklarını sırtlarında taşırlar, her yere götürürlerdi. Yeni nesil annelerin ise çoğu çalışıyor ve 9.ayda çocuklarından kısa süreli de olsa ayrılmak zorunda kalıyorlar. Okul öncesi kuruma gelene kadar nine-dedeler ya da bakıcılar ile birlikte büyümektedirler. Çocuklar için evde bir çok imkan sağlanmaktadır. Bunların arasında elbette tabletten bir oyun, telefondan bir şarkı ya da televizyonda bir çizgi film de vardır.

Her şeyin amaca yönelik yapılması oldukça önemlidir. Teknoloji bazen kötüye de kullanılmaktadır. Evde annenin, babanın ya da bakıcının işi varsa bunun en pratik yolu çocuğun eline bir tablet, telefon vermek ya da televizyon açmaktır. Televizyon karşısında saatlerce kalan çocuklar için birçok şey yazılabilir. En temel konular; çocukların iletişim kurma becerilerinin tek yönlü olması, bir yetişkine bağlanması gerekirken bir makineye bağlanması, yemek yeme eylemini tanıyamaması, farkında olamaması, dış dünyaya kendini kapatması gibi birçok problemler yaşanabilmektedir. Bunların çoğunu anne-babalar yapmış olabilir fakat önemli olan teknolojinin sınırlı verilip verilmemesiyle ilgilidir.

Teknoloji kullanımıyla ilgili ailelerin davranışlarına baktığımızda 3 ayrı tutumu gözlemliyoruz.

1. Teknolojiyi hiç tanımayan çocuklar

Bazı anne-babalar teknolojiyi çocuklarından tamamen engelliyorlar. Teknolojinin çocuklar üzerinde zararlı olduğunu savunuyorlar. 5 yaşına gelmiş bir okul öncesi çocuğu hiç televizyon izlememiş olabiliyor. Anaokulunda arkadaşları arasında diğer çocukların teknolojik sohbetlerinden bir şey anlamıyor ve dahil olamıyorlar. Bu çocuklar, hayata ayak durmakta zorlanıyorlar. Çünkü hayatları teknoloji üzerine ilerlerken onlar kendi çağını tanımadan büyüyorlar. Hiç teknoloji ile karşılaşmayan çocuklar, karşılaştığında afallıyorlar. Önemli olan kontrollü teknoloji kullanımını sağlamaktır.

2. Teknolojiyi sınırlı kullananlar

Teknolojinin çocuklarının hayatlarının bir parçası olduğuna inanan anne-babalardır. Çocuklarının televizyonda ne izlediğini bilirler, önceden kendileri izleyip yarar ve zararını tartmışlardır. Örneğin sadece 2 çizgi film izlemelerine izin vererek sınırlandırmışlardır. Tabletten bir şeyler yaptığında kontrolü olarak incelerler. Teknolojik aletlerinde mutlaka ebeveyn güvenlik kilitleri vardır. Çocuğunu hem yaşadığı çağdan geri tutmazlar hem de teknoloji çağın zararlarından bilinçlice korurlar. Uzmanlar tarafından en çok önerilen tutumdur. Bu aileler iki şeye dikkat ederler, birincisi çocuğun izlediklerinin farkındadırlar ve izleyeceklerini sınırlandırmışlardır. İkincisi ise; teknolojiyi kullanma süresidir. İşleri var diye çocuklarını televizyonun karşısına oturtmazlar. Saatlerce teknoloji kullanımına izin vermezler. Çocuklarının hayatlarında teknolojinin kontrollü bir şekilde olmasına inanırlar. En önemlisi çocuklarının sıkılmasına izin verirler. Çocuklarının sıkılmasından endişelenen ebeveynler sıkılmasın diye teknolojik aygıtları çocuğun hayatına daha fazla sokarlar. Oysa sınırlı kullanımın sihrini keşfetmiş anne babalar çocuklarının hayatın tüm renklerini tatmalarını kolaylaştırırlar.

3. Sınırsız teknoloji kullananlar

Çocuklarına sadece teknoloji değil birçok konuda sınır koyamayan anne-babalardır. Biz bunlara ihmalkar anne-baba diyoruz. Çocuk saatlerce televizyon izleyebilir ya da internette oyun oynayabilir. Çünkü çocuk ancak o zaman sakinleşmekte ve sorun çıkartmamaktadır. Anne-baba buna izin verdiği için çocuk da yaşına uygun olmayan birçok programla karşılaşabilir. Anne-baba teknolojinin zarar vermesi sonucu sınır koymaya çalışırlar. Bunun dışında onlar için her şey normaldir.

Okul öncesi çocukların teknoloji kullanımı için öneriler:

• Çocuğunuza sınırlı teknoloji kullanımı sağlayın.
• Çocuğunuzun izlediği çizgi filmleri ya da oyunları mutlaka izleyin, oynayın.
• Televizyon ya da tableti sonlandırma çalışmaları yapın. Kumandayla kendi kapatmasını ya da tableti elinden çekiştirmeden kendi kapatmasını teşvik edin.
• Teknoloji ile ilgili mi sınır koyamıyorsunuz ya da diğer konularda da sınır koymakta zorlanıp zorlanmadığınızı değerlendirin. Öncelikle teknoloji de sınır koyma değil diğer temel konularda da sınır koyma çalışmalarına başlayın.
• Teknolojik aletlerinize çocuğunuz için ebeveyn güvenlik kilidi mutlaka koyun.
• Çocukların şiddet içerikli izlediği film ya da oyunları engelleyin. Travmatik etki yaratan durumlarda bir uzmandan yardım alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teknoloji:Yeni Nesil Bakıcılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Yeni Nesil Çocuklar Psk.Doğan KUŞ
► Yeni Nesil Babalar Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Yeni Nesil Okulları Şenay YILMAZ
► Yeni Nesil Kadınlar Ne İstiyor? Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Teknoloji Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Teknoloji:Yeni Nesil Bakıcılar' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:59
Top