2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Multple Skleroz Nedir Rahabilitasyonu ve Alternatif Tedaviler
MAKALE #18522 © Yazan Fzt.Süleyman YILMAZ | Yayın Haziran 2017 | 2,905 Okuyucu
Ms veya multple skleroz beiyn ve omurilikte hücreler arası iletimi sağlayan dokuların zedelenmesi sonucu denge bozuklukları,görme kaybı ,motor fonksiyonlarda yavaşlama.Ms hastalıgında miyelin adını verdigimiz sinir dokusunu çevreleyen kılıf,plaklar oluşturarak bircok bölgede yok olur.Myelin yok oldugunda veya hasara ugradığında sinir lifleri ileti görevini tam olarak yerine getiremez bu durumda yukarıda saydıgımız hadiseler meydana gelir.Ms hastalıgının genetik kökenli oldugu düşünülmektedir.Fakat ms hastalıgı bulaşıcı bir hastalık kesinlikle degildir.Sinir kılıflarında iltihabik reaksiyon olusturan bir rahatsızlıktır.

MS HASTALIGININ NEDENLERİ NELERDİR?

Bu konuda pek çok farklı görüş vardır.Fakat Ms hastalıgına neyin neden oldugu konusunda tam bir neden yoktur.

Bazı araştırmalar MS e beirlenemeyen bir virüsün neden oldugunu ileri sürmektedir.
Bu teoriye göre bu virüsün çocukluk çagı dönemlerinde vicuda girdigi düşünülmektedir.
Ms e yol açan en önemli nedenlerin başında genetik faktörler gelmektedir ve bunu bizim degiştirmemiz malesef mümkün degildir.İkincisi bağışıklık sistemi faktörü ki biz bu faktörü regüle edebiliyoruz.Ms e yol açan diger bir neden çevresel faktörler.Bu konuda son yıllarda birçok araştırma yapılmış ve çeşitli sonuçlar ortaya konmuştur.Mesala ms bazı ülkelerde daha sık ortaya çıkıyor.Ekvatordan uzaklaştıkça ms hastalıgının sıklıgında artış meydana geliyor.Mantıklı bir şekilde düşündügümüzde ekvatordan uzaklaştıkça güneş ışınlarının geliş açısı degişiyor,buda d vitamini alımını dolaylı olarak etkileyen bir faktör.Yani kısaca d vitamini düşüklüğü ms e yakalanma riskini arttırmış oluyor.Bu düşüklügün sıklıgında artış olması ms hastalarında atak sıklıgını etkiledigi düşünülen bir olğu.

Ms hastalığının seyrini etkileyen diger bir etken sigara ,son yıllarrda yapılan çalışmalar ms hastalığına yakanma riskini sigara içenlerde ciddi bir artış gösterdiği geçegidir,eldeki veriler özellikle geç hastalarda bunu desteklemektedir.Biindigi gibi sigaranın içerisnde birçok toksik madde mevcut bu toksik maddeler akcigerde irritasyona neden olmaktadır,bu irritasyonda zaman içerisinde bağışıklık sistemini zayıflatmakta,buda sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.

MS hastalığı ataklarla seyreden bir hastalıktır.Hastaların bir çogunda atak ve iyileşme peryodu hakimdir,bir atağın sonunda genelde tama yakın bir iyileşme görülür.Atakla arasında ne kadar süre olacagı önceden öngörülemez.Bazı hastalar yılda 3-4 atak geçirirken bazı hastalarda bu süre yılları bulabilir.

TUZ MS İLİŞKİSİ

Yurtdışında bu konu üzerinde uzunca bir süreden itibaren çalışılmkatadır.Yurtdışında yüksek tuz diyeti uygulanan deneysel hayvanalarda ms in daha ağır seyrettiği ortaya konmuştur.

MS DE KÖK HÜCRE ÇALIŞMALARI

Ms diger hastalıklardan farklı olarak merkezi sinir sisteminde plaklar halinde görülmekte.Yani parça parça görülmekte bu da komplike bir durumu göstemektedir.Yani kök hücre tedavisnde tek bir bölge degil bir cok bölge merkezi sinir sisteminde tedavi edlimelidir bu da tabiki durumu zorlaştırmaktadır.Bu tedavi umut verici olsada şu an için daha net bir sonuca ulaşılmış degildir.

MS REHABİLİTASYONU

MS belirtileri hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir,belirtiler etkilenen bölgeye göre ortaya çıkmaktadır.Diger nörolojik hastalıklarda olduğu gibi hastanın hareket kabiliyetinin azalması kişinin sosyal yaşantısını iş yaşamını azaltabilir,buda hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.Malesef hasta sosyal yşamında ve günlük yaşamında pek çok alışılageşmiş tuvalet yemek vs.gibi ihtiyaçlarını karşılayamayarak hareketsiz ve yatağa bağımlı hale gelebilir.

MS hastalarında rehabilitasyon açısından önemli olan sorunlar ,kas güçsüzlügü,denge problemleri,spastisite,yorgunluk ve göz problemleridir.

Düzenli egzersizin ms hastalarında önemini yürümenin gelişmesi denge problemlerinin azalması spastisitenin olumsuz etkilerinden eklemlerin kaorunması ve kas gücünün korunması olarak sıralayabiliriz.

MS hastaları genellikle sıcak tedavisinden olumsuz yönde etkilendiği için genelde rehabilitasyon uygulamalarında soguk uygulamadan faydalanabilir.

Denge koordinasyon egzersizleri,pnf,stabilizasyon egzersizleri,el göz koordinasyonunu geliştirici egzersizler aktif egzersizler,aktif assistif egzersizler,proprioseption egzersizleri ms hastalarında son derece öenmli ve hayatidir.

Ms hastalarında komutlar tekrarlayıcı olmalı ve tedavi sürecine hastanın katılımı sağlanmalıdır.Hastaların yorgunluğa hassasiyeti göz önünde tutulmalı ve tedavi genelde ögleden önce saatlerde yapılmalıdır.

Hastalar hekimin ve fizyoterapistin uygun gördüğü taktirde ortez uzun yüğrüme cihazı afo kafo gibi yardımcı cihazlardan faydalandırılabilir.

MS DE YARDIMCI TEDAVİLER

Ozon tedavisi ms hastalarında kanın biyokimsayal parametlerinin normalisazyonu,klasik tedavinin etkinliğini arttırmak,ve yan etkilerini azaltmak için kullanılabilir.

Akupunkturun ms hastaları üzerinde tedavi edici etkisi ispatlanmamıştır,fakat bazı hastalar kendilerini daha iyi hissettiklerini ifade etmektedirler.Ayrıca alternatif tedavi düşünen ms hastaları mutlaka doktoruna ve fizyoterapistine alternatif yöntemin etkilerini yan etkilerini olumlu ve olumsuz sonuçlarını kendisine anlatması konusunda danışması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Multple Skleroz Nedir Rahabilitasyonu ve Alternatif Tedaviler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Süleyman YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Süleyman YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Süleyman YILMAZ'ın Yazıları
► Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Önleyici Tedaviler Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
► Başağrıları ve Psikiyatrik Tedaviler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Crohn Hastalığı ve Güncel Tedaviler Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Multple Skleroz Nedir Rahabilitasyonu ve Alternatif Tedaviler' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ağrı Bandı Kasım 2012
◊ Manuel Terapi Kasım 2012
◊ Kuru İğne Tedavisi Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:54
Top