2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



ADHESİV KAPSULİT : Donuk Omuz Sendromu
MAKALE #18532 © Yazan Fzt.Ahmet AYDOĞAN | Yayın Haziran 2017 | 4,589 Okuyucu
ADHESİV KAPSULİT (DONUK OMUZ)

Adhesiv kapsulit nedir?

Omuz eklemini saran kapsül ve bağların inflamasyonu sonucu eklem kapsülünde sertlik ve kalınlaşmaya, çevresel yumuşak dokularda gerginlikle kolun hareketlerinde kısıtlılığa, kolun yan yüzünde, boyunda ve sırtta ağrıya, omuz ve kol çevresi kaslarda güçsüzlüğe neden olan, günlük işlerin ve kişisel bakımın yapılmasını engelleyen bir sendromdur.

Kimlerde görülür?

Oluş mekanizması hakkında bilinmeyenler olsada daha çok 40 60 yaş aralığındaki insanlarda ve sıkça kadınlarda görülür. Diyabet, omuzun kan dolaşımını etkileyen nedenler yada boyun fıtığı gibi nedenler görülme sıklığını arttırmaktadır. Ancak bu kriterleri hiç taşımayan genç, diyabetik olmayan erkek bireyde adhesiv kapsulite yakalanabilmektedir.

Ne tür şikayetler yapar?

Omuz eklemini saran kapsül, bağ ve kasların kısalıp yapışmasına neden olduğu için kolun hareketlerini kısıtlar. Kısıtlılık dışarıdan görülebilen önemli bir bulgu olmasına rağmen hastaların en büyük şikayeti genellikle ağrıdır. Gündüz kol istirahatteyken az olan yada hiç olmayan ağrı; hareketle ve gece uykuda artar. Çoğu hasta ağrı yüzünden uyanır ve bir daha uyuyamaz. Ağrı kolun yan yüzündedir ancak sıklıkla boyna ve ele kadarda yayılır.

Hastalığın seyri nasıldır?

Adhesiv kapsulit, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. 6 ayla 2 yıl arasında bir sürede kendi kendini sonlandırır. Ancak iki yıl sonunda çözülme gerçekleştiğinde bile hareket kısıtlılığı devam eden hastalar bulunmaktadır.Hastalığın üç fazı tanımlanmıştır.

1) Ağrı fazı : 0-6 aylık dönemi içerir hareket kısıtlılığı nispeten azdır ancak ağrı oldukça baskındır. Çoğu hasta gece uyuyamamaktan şikayet eder. Eklem kapsülüde yangı bulunur. Bu evrede lokal buz uygulamasına, ağrı kesici ve Anti-inflamatuar ilaçlara iyi cevap alınır. Kısıtlılığın oluşmaması yada asgari düzeyde kalması için egzersiz başlanması yararlı sonuçlar getirmektedir.

2) Donma fazı : 6-15 aylık dönemi içerir. Adhesiv kapsulitin bulgularının tam anlamıyla ortaya çıktığı fazdır. Gece ağrısı ve gündüz hareketle açığa çıkan ağrı devam ediyor olmasına rağmen gündüz istirahatteki ağrı azalmaya başlar. Ancak kolun hareketleri giderek kısıtlanır, kişisel bakım ve günlük işleri yapmak zorlaşır. Elin başa ve sırta götürülmesi bazen imkansızdır. Omuz eklemini saran kapsül büzülür, sertleşir hatta kırılganlaşır.
Zorlayıcı hareketler kapsülün liflerinde kırılmaya sonuçta inflamasyonun ve yapışmanın artmasına neden olabilir. Bu fazda tedavinin ciddiyetle ve multidisipliner ekip yaklaşımıyla yapılması gerekir. İnflamatuar ilaçların devamı gerekebilir. Bunun yanında fizik tedavi süreci başlatılmalı kısıtlılık ortadan kalkana kadarda sürdürülmelidir. Fizik tedavi programına kapsülün esnekliğinin kazandırılması için kapsül germeleri, kasların fonksiyonlarının restorasyonunu sağlayacak uygulamalar, boyun omuz ve kürek kemiği çevresi kaslarda oluşan imbalansın ortadan kaldırılması ve eklem hareket açıklığını arttıracak uygulamalar dahil edilmelidir. Donma fazında kasları gevşetmesi açısından lokal sıcak uygulamalarından fayda sağlanabilir ancak sıcak uygulamanın eklemdeki inflamatuar etkisi nedeniyle seçimi uzman denetimiyle olmalıdır.Yine kapsül germe egzersizleri muhakkak fizyoterapist denetiminde yapılmalıdır. Esnekliği kaybolup kırılganlaşan kapsüldeki yanlış müdahale ağrı ve kısıtlılığın artmasına neden olup tabloyu kötüleştirmektedir.

3) Çözülme fazı : 15-24 aylık dönemi içeren süreç ağrının azalıp kısıtlılığın kaybolmaya başladığı süreçtir omuz kapsülü kendini restore etmeye başlar gece ağrısı kaybolmuş yada azalmıştır. Bu dönemde ön plana çıkan sorun kas dengesizliğidir. Uzun süredir kullanılamayan kasların görevlerini yerine getirememesi nedeniyle kas imbalansı bu dönemde üzerinde durulması gereken en önemli sorundur. Mümkün mertebe günlük hayata dönüş ve diğer omuzun adhesiv kapsulit bulgularının izlenmesi gerekmektedir.çünkü önemli bir orandaki hastada bu dönemde diğer omuz tutulmaktadır.

Gerçekten iki sene sürer mi?

Hastalığın süreci altı ayla iki yıl arasında sürmektedir. Kimi donma fazına hiç geçmeden sonlanmakta ağrı süreciyle kendini tamamlamaktadır. Diğer yandan kimi de 2 yıla kadar uzayabilmektedir. Bilinmesi gereken adhesiv kapsulitin kendini sınırlayan bir hastalık olduğudur. Yani hastalık vakti geldiğinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Madem kendiliğinden kayboluyor neden tedavi ediyoruz?

Ağrının giderilmesi, günlük yaşam ve işe dönüşün sağlanabilmesi, kendiliğinden kaybolmanın iki yıl sürmesi ve dayanılmaz ağrılara neden oluşu tedavi etme zorunluluğu getirmektedir. Bugün adhesiv kapsulite karşı tedavi araçlarımız ; İlaçlar, fizik tedavi, fizik tedavide veya ameliyathanede yapılan manipulasyon uygulamaları, ve ameliyatlardır. Tedavi ; yan etki, tedavinin etkinliği ve hasta konforu göz önüne alınarak düzenlenmektedir. Yaygın uygulama yan etkisi düşük olan ilaç ve fizik tedavi uygulamalarıyla tedaviye başlayıp sonuç alınamazsa ameliyathane ortamında anestezi altında eklem manipulasyonu ardından fizik tedaviye devam edilmesi yine sonuç alınamazsa ameliyat şeklindedir.

En iyi sonucu hangisi verir?

Fizik tedavi ve yeniden fizik tedavi. Ameliyathanede yapılan manipulasyonların sıkça kapsül yırtığıyla sonuçlanıyor oluşu, manipulasyon sonrasında kısıtlılığın kaybolmayıp oluşan doku hasarının ağrıyı arttırması anestezi altında manipulasyon uygulamasından uzak durmamıza neden olmaktadır. Ameliyatınsa yeni bir travma oluşturup omuzun dengesini hepten bozması tercihin ısrarla fizik tedaviden yana olmasına neden olmaktadır.

Fizik tedavide ne yapıyoruz?

Yapılan müdahalelerin hepsinin ağrı ve kısıtlılığı azaltmak için olduğu akılda tutulmalıdır. Bu yüzden sıkça rastlayıp hoşlanmadığımız zorlayıcı agresif tedaviden uzak durulmalıdır. Gece ağrısının öncelikle düzeltilmesi gerekir. Gece ağrısının kan dolaşımının azalmasından ve yatış pozisyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Dolaşımı arttıran spazmı çözen uygulamaları önceliğe almak hasta konforunu arttırmaktadır. Zorlu germeler yüzünden iyileşmek bir yana ağrısının dahada arttığını söyleyerek başvuran oldukça fazla hastayla karşılaşıyoruz.

Tedavim ne kadar sürer?

Kronik bir hastalık olduğundan kapsüldeki iyileşme süreci bir süre daha devam edecek olsada kliniğimizde hastalarımız minimum 10 maksimum 20 gün içerisinde gece ağrısı sıfıra yakın ve hareket kısıtlılığı tamamen kaybolmuş olarak ayrılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"ADHESİV KAPSULİT : Donuk Omuz Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ahmet AYDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ahmet AYDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet AYDOĞAN Fotoğraf
Fzt.Ahmet AYDOĞAN
Kocaeli
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ahmet AYDOĞAN'ın Makaleleri
► Donuk Omuz ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Lemierre Sendromu Dr.Nail BAMBUL
► Duane Sendromu Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Tükenmişlik Sendromu Dr.Necati ÇOBANOĞLU
► Fibromyalji Sendromu Prof.Dr.Elif AKALIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'ADHESİV KAPSULİT : Donuk Omuz Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:18
Top