2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Zeka-Kendimi Tanıyorum,seni Anlayabiliyorum"
MAKALE #18592 © Yazan Uzm.Psk.Angela ORGE | Yayın Temmuz 2017 | 2,952 Okuyucu
DUYGUSAL ZEKA
“Kendimi tanıyorum,seni anlayabiliyorum!”

Huzurun anahtarı duygusal zekadır.
Hayatta başarı ve mutluluğun anahtarı, akademik zekadan çok duygusal zekadır.
Duygusal zeka duygularımızı nasıl idare ettiğimiz anlamına gelir. Nasıl empati kurduğumuz ve diğer insanlarla nasıl geçindiğimiz önemlidir.
Duygusal zeka, iletişim ve duygularla ilgilenme yeteneğidir.
Önemli bir insan becerisidir.
Duygusal zeka deneyimlerle öğrenilir ve zamanla gelişir, doğuştan değildir.
Duygusal zeka gelişiminde başarısızlık problemlere yol acar.

Duygularımız doğal birer parçamız, düşüncelerimizi etkiler, davranışlarımızı yönlendirir, ihtiyaçlarımızın karşısında bizi uyarır, zorluklar karşısında strateji geliştirebilme ve problem çözme becerilerimizi arttırır, motive eder, heyecan ve istek duymamızı sağlar dolayısıyla bizi hedefimize ulaştırır, sosyal çevremizle iyi iletişim içinde olmamızı ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.
Duygularımızı akıllıca kullanmak bizi hayatta iyi ilişkilere, başarıya götürür.
Bunun için kişinin kendisinin ve başkalarının duygularını anlayarak onları etkili bir şekilde kullanabilmeyi öğrenmesi önem taşır.

Duygusal zekanın ilk okulu ailedir!
Duygusal zeka gelişimi çocukluk döneminde başlar, dil bilişsel gelişimi becerisi ile aynı zamanda gelişiyor, iletişim ve sosyalleşme gelişimi ilk adımlardan itibaren ebeveynlerin gösterdikleri gelişim olanaklarından başlar.

Çocuklar ihtiyaçları olan sosyal, duygusal becerileri ile yeteneklerini zamanında alamadıklarında ilerde duygusal sorunlar yaşamaktadır. Anne ve babanın davranışları çocuğun duygusal yaşantısında derin ve kalıcı etkiler yaratır. Yetişkinlerin çocukları ile olan ilişkileri ve yaşamın ilk yıllarında onlara kazandırdıkları tecrübeler çocukların duygusal ve beyin gelişimlerinin yanı sıra onların gelecekleri tutum ve davranışları üzerinde de etkilidir.

Beyin ilk üç sene içinde bir yetişkinin 2/3 si kadar gelişir. Büyük önem taşıyan bu zaman içerisinde yaşanan olumsuz deneyimlerin ve stresin beyin üzerinde olumsuz etkisi vardır.

Duygusal ve fiziksel ihtiyaçların karşılanması yaşanılan pozitif deneyimler çocuğun beyinin sağlıklı gelişmesini sağlar. Duygusal açıdan sağlıklı gelişen çocuklar ergenlikte gerekse yetişkinliklerinde stresle baş edebilir, sosyal becerilere daha yatkın bireyler olarak yetişirler.

Çocukların kendilerini anlamaları ve tanımaları çevrelerinden gelen tepkilerle beslenir ve gelişir. Anne ve babanın çocuklarıyla arasında kurulan sıcak , güvene dayalı yakın ilişki ile çocuk, kendisini nasıl göreceğini, başkalarının kendi hislerine nasıl tepki vereceğini, hisleri hakkında nasıl düşünmesi gerektiğini başkalarının duygularını nasıl okuyup ifade edeceğini öğrenir.

Bebeklikten itibaren ihmal edilmiş, önemsenmemiş çocuklar kendilerini ve duygularını tanıma becerisinden yoksun, duygularını kontrol etmekte başarısız, sinirli, kaygılı, reddedici, öfkeli, önüne geçilmesi zor, değiştirilmesi kolay olmayan alışkanlık ve problemlere sahip olmaya yakınsa da farkındalık oluşturamazlar, bağımlılık geliştirirler , uyuşturucu kullanımı, sağlıksız ilişkiler, şiddete eğilim, stresle baş edememe, depresyon, intihar gibi nedenler yaşayan ergenler ve yetişkinler olurlar.

Çocukluk döneminde duygusal zekaları için hiç bir yatırım yapılmadan büyüyen çocukların insanlara olan ilişkileri bundan çok büyük zarar görür. Bu tip yetişkinler mutlu ve başarılı olmadıkları için hem kendileri hem de toplum için sorun olmaktadırlar.

Duygularına değer verilen, empati ile dinlenen, hisleri olduğu gibi kabul edilen çocuklar sadece bugün değil gelecekte de kendi hisseline güvenmeyi, duygularını kontrol etmeyi, insanlara empati ile yaklaşmayı ve günlük sorunla çözüm bulmayı öğretir.

Duygusal becerilerine sahip olan çocuklar kendilerini daha iyi hissederler, şiddete eğilimleri olmaz ve empati duyguları gelişir, daha az davranış problemleri gösteriler, arkadaş etkisinde kalmazlar, çatışma anlaşmazlık gibi durumlara daha kolay çözüm yolu bulurlar, sigara içki, uyuşturucu gibi kendilerine zararlı şeylere eğilimleri olmaz, çok sayıda arkadaşları vardır, duygularını kontrol edebilir ve dürtüler karşısında iradelerine hakim olabilirler, kullanılmaya ve kandırılmaya müsait olmazlar, dersleriyle ilgilidirler ve başarılıdırlar, psikolojik acıdan daha rahat, ebeveynleriyle daha samimi ve iyi ilişkiler kurarlar, daha saygılı ve dürüst olurlar, problem çözmede daha başarılı ve stres yaratan olaylara karşı daha dayanıklıdır, riskli davranış ve alışkanlıklardan uzak dururlar, dikkat süresi daha uzundur, dersleriyle daha ilgili, disipline ilişkin sorunlar yaşamaları daha düşüktür, duygusal ve fiziksel açıdan sağlıklı, ve başarılı olurlar.

Duygusal zekasını geliştirmek ve çocukların hayatı kolaylaştırmak için : özel zaman ayırın, sevdiklerini ve önemsediklerini belirtin, onlarla iyi ilişkiler içinde olun ki güvenleri gelişsin, onların duygularının farkına varın, yaşadıkları duyguları adlandırın ve tanıtın, fark etmesi ve ayırt etmesini öğretin, yaşadıkları negatif duyguları fırsat bilip onları öğretin ve yakınlık kurun, empati ile dinleyin, duygularını ifade edebilmeleri için örnek ve yardımcı olun, yaşadıkları olaylar karşısında problem çözebilmelerine destekçi olun ve nasıl davranmaları gerektiğini öğretin, okul içi ve okul dışı faaliyetlere katılmaları için teşvik edin, sosyal becerileri geliştirme adına keşfetme konusunda motive edin, neyi sevip sevmediklerini anlamaları, kendi özelliklerini tanımlamalarına yardımcı olun, almak ya da yapmak istedikleri şeylerle ilgili onlara seçme hakkı verin.

“Hayat bana daha güzel, kendimi tanıyorum, karşımdakini anlayabiliyorum!”

Duygusal zekanın formülü:

FARKINDALIK – HAKİMİYET- EMPATİ- MOTİVASYON


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Zeka-Kendimi Tanıyorum,seni Anlayabiliyorum"" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Angela ORGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Angela ORGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Angela ORGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Angela ORGE
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Angela ORGE'nin Makaleleri
► Duygusal Zeka Psk.Bahar ERDEN
► Duygusal Zeka Nedir? Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Bizim Zamanımızda Duygusal Zeka mı Vardı? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygusal Zeka-Kendimi Tanıyorum,seni Anlayabiliyorum"' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskanlığı Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:41
Top