2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoks Nedir? Nerelere Uygulanabilir?
MAKALE #18593 © Yazan Op.Dr.Ekrem KESKİN | Yayın Temmuz 2017 | 2,574 Okuyucu
Botoks ya da Botulinum toksini, Klostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks kas dokusuna ya da başka bir dokuya zarar vermez. Sadece kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önler. Botoks halk arasında bilinenin aksine dolgu maddesi değildir. Ancak dolgu maddeleri ile kombine olarak kullanılabilir. Botoks kasların kasılmasını önler, fakat yıllardır derinleşen yüz çizgileri ve kırışıklıklar özellikle derin olanları sadece botoks enjeksiyonu ile düzelmeyebilir. Bu durumda çizgilerin düzleştirilmesi için takviye olarak dolgu maddeleri kullanılır.

Botoks nasıl etki eder?

Botoks denen toksin, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salgılanmasını önleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı kaslar ya da organlar arasındaki iletimi keserek etki gösterir. Yani yüz bölgesinde özellikle alın ve kaşlar arasındaki çizgilerin oluşmasına neden olan mimik kaslarının kasılmasını önler. Mimik kasları gevşeyince, yüz çizgileri de düzleşir. Yüzde daha genç ve dinç bir ifade belirir.

Botoks etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır. Bunların başında oftalmolojide şaşılık tedavisi, nörolojide kas spazmlarının ve migren tedavisi, estetik tıpta kırışıkların giderilmesi ve aşırı terleme tedavisi sayılabilir.

Botoks hangi bölgelere uygulanır?

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki kırışıklıklar ortaya çıkar. Bunlar en sık alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir ifade verir.

Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır. Botoksun ayrıca kaş kaldırma etkisi de önemlidir. Botoks, kaşlar üzerine belli noktalara enjekte edilerek kaş dış kısmının 1-3 mm yükselmesi sağlanabilir. Ayrıca gözlerin dış kısmında bulunan “kaz ayağı” tabir edilen kırışıkların da giderilmesinde kullanılabilir. Bunların dışında özellikle fazla sigara içmeye bağlı gelişen üst dudak çizgilerinin ve boyun çizgilerinin tedavisinde de kullanılır.

Botoks, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botoks uygulandığında şikayetlerinde düzelme sağlanır.

Botoks nasıl uygulanır?

Botoks enjeksiyon şeklinde uygulanır. Ağrılı bir işlem değildir ancak duyarlı kişilerin hissedebileceği rahatsızlığı gidermek için uygulamadan 15-20 dakika önce uygulama bölgesine anestezik (ağrı kesici) özellikte krem sürülür ve buz kompresi uygulanır. Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde botoks mimik kaslarının içine, terleme şikayetinin azalması istendiğinde deri içine enjeksiyon yapılır. Uygulama en fazla 10-20 dakika sürer.

Botoks etkisi ne kadar sürer?

Botoks etkisi enjeksiyonu takiben 7-10 gün içinde ortaya çıkar ve etki süresi 3-9 ay olmakla beraber ortalama 6 aydır.. Botoks etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir.

Botoksun yan etkisi var mıdır?


Bilinçli ve tecrübeli ellerde botoksun yan etkisi çok azdır. Nadiren baş ağrısı, enjeksiyon alanında kızarıklık, morarma , üst gözkapağında düşme görülebilir.

Kimler botoks uygulaması için uygundur?

Botoks uygulamasında en iyi sonuçlar 25-65 yaş aralığında alınır. 65 yaş üzerindeki kişilerde mimik çizgileri dinlenme halinde bile belirgindir. Bu grup kişilerde diğer yöntemlerle daha iyi sonuçlar alınır. Doktorunuzun incelemesi sonucunda sizin için en uygun olacak botoks veya bir başka yöntem seçilir.

Kimlere botoks tedavisi uygulanamaz?


Gebelik veya süt verme sürecinde botoks uygulaması önerilmez. Doktorunuza mevcut sağlık sorunlarınız ve varsa kullandığınız ilaçlarınız hakkında bilgi vermelisiniz. botoks uygulanacak bölgede önceden ameliyat geçirmişseniz veya nörolojik hastalıklarınız varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.

Botoks uygulaması öncesi dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Aspirin ve ağrı kesiciler, gingko, sarımsak veya ginseng, c vitamini, omega yağ asitleri kullananlarda enjeksiyon noktalarında morarma riski yüksektir. Mümkünse uygulamadan 5-7 gün önce bu ilaçların kesilmesi önerilir.

Botoks uygulaması sonrasında dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Uygulama sonrası 1-2 saat için botoks uygulanan noktalardaki kaslarınızı çalıştırmak için mimik hareketlerinizi arttırın. Böylelikle botoksun uygulandığı kaslara etki etmesini artar.

4 saat boyunca uygulama bölgesi ovuşturulmamalı, masaj yapılmamalıdır.

4 saat yatılması veya öne eğilerek bir iş yapılması doğru değildir, ağır egzersiz yapılmamalıdır.

Botoks yaptırmaya devam etmezsem kırışıklarım daha kötüye gider mi?

Hayır. Kırışıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner. Beliren çizgiler eskisi kadar derin olmaz. Düzenli aralıklarla 4-5 uygulama yaptırdıktan sonra , uygulama aralıkları açılır, yüzün yaşlanması gecikir.

Terleme tedavisi için kulanılan botoks nasıl etki göstermketedir?

Botoks uygulama bölgesindeki sinir iletisini geçici olarak durdurur. Terleme bölgesine botoks yapılması ile o bölgede terlemeye sebep olan kolinerjik sinirlerin iletisi ve dolayısıyla terin üretilip dışarı atılması engellenmiş olur.

Botoks ile terleme tedavisi nasıl bir işlemdir?

Aşırı terleme olan bölgeye (el ayası, koltukaltı veya ayak tabanı) iyot-nişasta testi yapıldıktan sonra 10-15 noktaya toplamda 100-150 ünite botoks enjekte edilir. Özellikle koltukaltı terlemesi için işlem genellikle ağrısız ve son derece konforludur. El ayası ve ayak tabanı terleme tedavisinde ise gerektiğinde ağrı kesici kremler veya sinir blokları ile ağrı kontrolü yapılmaktadır. İşlem sonrası herhangibir ilaç kulanımı ve pansuman gerekmez, kişi normal yaşantısına devam eder.

Terleme tedavisi için kulanılan botoks ne zaman etki etmeye başlar?

Terleme tedavisi için kullanılan botoks 3-7 gün içinde etkisinin tamamen gösterir. Yeni 3-7 gün içinde uygulama bölgesinde terleme durur.

Botoksla terleme tedavisi nin etkisi ne kadar sürer?

Botoks etkisinin 6 ay içerisinde kaybeden bir ilaçtır. Ancak terleme tedavisi yaptığımız hastalarımızda özellikle birkaç uygulama sonrası etkinin 1 yıl kadar sürdüğünü görmekteyiz. Yani 10dk.lık bir işlemle 1 yıl boyunca terlemeden kurtulmuş olursunuz.

Botoks terleme tedavisinin olumsuz yönleri nelerdir?

Botoksla terleme tedavisinin neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur. İşlemin yılda bir tekrarlanmasının gerekliliği bir dezavantaj olarak algılansada, diğer yöntemlerin yan etkileri ile kıyaslandığında 10dk.lık ameliyatsız bir tedavi yöntemi için bu dezavantaj gözardı edilebilir.

Cerrahi yöntemle terleme tedavisinin olumsuzlukları nelerdir?

Botoksla terleme tedavisinde neredeyse hiçbir yan etki gözlenmez iken, cerrahi yöntemle tedavi edilen hastaların yaklaşık %84 lük bir kısmında tepkisel olarak vücudun başka bir bölgesinde kalıcı terleme artışı gözlemlenir. Bunun dışında cerrahi yöntemin hastane yatışı gerektirmesi, işlemin genel anestezi altında yapılması, daha yüksek bir maliyet gerektirmesi ve işlemden sonra küçükde olsa bir yara izi kalması diğer olumsuzluklar olarak sıralanabilir.

Botoks vücudun hangi bölgelerindeki alırı terleme tedavi edilebilir?


Botoks ile koltukaltı, el ayası ve ayak tabanında terleme tedavisi yapılmaktadır. bu bölgeler içerisinde ensık başvuran hasta grubu koltukaltı ve el ayası terleme şikayeti olan hastalardır.

Botoks ile terleme tedavisi sonrası denize girebilirmiyim?

Botoksla terleme tedavisi sonrasında hemen o anda bile denize havuza girebilirsiniz. İşlemden hemen sonra tamamen normal yaşama dönmeniz için hiçbir engel yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoks Nedir? Nerelere Uygulanabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ekrem KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ekrem KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekrem KESKİN Fotoğraf
Op.Dr.Ekrem KESKİN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ekrem KESKİN'in Makaleleri
► Botoks Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Botoks Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Botoks Op.Dr.Murat TEZCAN
► Botoks Uygulamaları Doç.Dr.Tamer SEYHAN
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Botoks Uygulaması Dr.Erhan ŞAFAK
► Botoks ve Dolgu Uygulamaları Dr.Engin KOCABAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Botoks Nedir? Nerelere Uygulanabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çene Estetiği Nisan 2020
► Karın Germe Estetiği Mayıs 2019
► Sırt Germe Estetiği Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:35
Top