2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalnızlık Hakkında Herşey
MAKALE #18603 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Temmuz 2017 | 3,508 Okuyucu
Her insanın kendiyle kalabilmeyi becerebilmesi ruhsal gelişimi açısından çok önemlidir. Bu ruhun ihtiyacıdır. Fakat yalnızlık insana öyle ürkütücü gelir ki bundan sürekli kaçınır. Kaçınmak içinde kullandığı savunmalar sürekli ve aşırı yemek yeme, anlamsızca ve sürekli bir şeyler satın alma, seçim yapmaksızın ard arda film ya ta dizi izleme, amaçsızca vitrinlere bakınmayı alışkanlık edinme, sürekli ve çok yoğun çalışma ya da durmaksızın arkadaşlarla buluşma vb. şeklinde kendini gösterir. Bu tür davranışlar bir kaygının göstergesidir. Yalnız kalma kaygısı. Halbuki insanın bir “es” e ihtiyacı vardır. Durmak bazen güzel bir eylemdir.

KAÇ TÜR YALNIZLIK VARDIR

Yalnızlık konusuna açıklık getirebilmek, kavramın karmaşıklığı nedeniyle bazı güçlükleri de beraberinde getirir. Her şeyden önce, yalnızlık öylesine acı veren ve ürkütücü bir duygudur ki, insanlar bu duyguyla yüzleşmemek için her türlü çabayı gösterirler. Yalnızlık deyince ruh bilimciler bunu birçok açıdan incelemeye çalışmışlardır. Bir insanın tek başına yaşaması biçimindeki somut yalnızlık, kendi toplum grubuna yabancılaşma biçimde yaşanan yalnızlık, çevresi tarafından itilme sonucu yaşanana yalnızlık, bir insanın çevresi ile ilişkilerini en aza indirerek kendi seçimi ile yaşadığı yalnızlık ve insanın kendisini anlaşılmamış ve kimsesiz hissettiği gerçek yalnızlık gibi birbirinden çok farklı yaşantıların tümü “yalnızlık” sözcüğüyle dile getirilir.

OLUMLU YÖNDE YALNIZLIK

Çevresiyle uyumunun bozulduğu bu tür yalnızlık yaşantılarına karşıt olarak, bir insanın kendi seçimiyle ve “geçici” olarak yalnızlığa çekilmesi ise çoğu kes yapıcı ve yaratıcı sonuçlar doğurur. Yaratıcı insanlar yapıtlarını ya da buluşlarını ancak böylesi yapıcı bir yalnızlık sürecinde ortaya çıkarabilirler. Bir başka deyişle, yaratıcı kişi, gerektiğinde yalnız kalabilmekten korkmayan insandır. Yaratıcı insan ancak yalnız kalabildiği zaman içsel dünyasının zenginliklerine inebilir ve bunları sonradan müzik, görsel sanatlar, edebiyat ya da bilimsel ve teknolojik buluşlar olarak bize ulaştırabilir. Bundan ötürü, gerçek anlamda yaratıcı bir insan yaratıcılık sürecini yaşarken kendisini yalnız hissetmez; yaratmakta olduğu ürünün diğer insanlar tarafından anlaşılabileceği ve kabul edileceği umudunu taşıdığından, aslında yalnız değildir.

YALNIZ KALMA KAPASİTENİZİ GELİŞTİRİN

İnsan yalnızlığından illa bir buluş ya da sanat eseri yaratması gerekmez. Yalnız kalma kapasitesini geliştirerek kendi içinden yeni bir kendi yaratır. Başa çıkamadığı durumlar var varsa önce kendine çekilmek bu süreci olumlu şekilde atlatması için en yaratıcı çözümleri üretmesine yardımcı olur. Bu süreç içsel dünyasını dinlemesini sağlar, unuttuğu kendisiyle karşılaşmasıdır.
Ne var ki, bu tür bir yaratıcı yalnızlığı yaşayabilen insanların sayısını çok sınırlıdır. İçinde yaşadığımız kültürde, çoğunluğu oluşturan çevreye yönelik insanlar için yalnızlık öyle ürkütücü bir durum olarak algılanır ki, bu korku, insanın arada bir tek başına kalmasının olumlu yönlerini görebilmelerine fırsat vermez.

Biraz durun, içinize dönün, yürüyüşe çıkın, insanlardan, işten, ilişkiden, sorunlardan biraz kendinizi uzaklaştırın, yeni müzikler keşfedin, vücudunuzla ilgilenin, telefona az bakın, okumak istediğiniz kitaplara, izlemek istediğiniz filmlere yavaş yavaş göz atın ha birde içinizdeki çocuğa ve hayallere kulak vermeye çalışın bakalım ne olacak.

ÇOCUKLARINIZA YALNIZLIĞI KÖTÜ BİR ŞEY OLARAK ÖĞRETMEYİN

Çocuklarınızın bireyselliğine, benlik alanlarına saygı duyun. Aslında olması gereken çocuğunu ayrı bir varlık olarak algılayabilen ve benliğinin sınırlarını geliştirebilmesi için gerekli ortamı sağlayan ana ve babaların çocuklarının yetişkinliğe ulaştıklarında kurduğu ilişkiler sağlıklı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yalnızlık Hakkında Herşey" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Aşk Hakkında Herşey Psk.Nihan DİKME
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Dr.Psk.Tayfun DOĞAN
► Herşey Yalan Psk.Dnş.Necdet GONCAGÜL
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
► Yalnızlık Sendromu Psk.Namık ACAR
► Mobing ve Yalnızlık Erhan SARICA
► Ergen ve Yalnızlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yalnızlık Psikolojisi Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Yalnızlık Hakkında Herşey' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:41
Top