2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



0-1 Yaş Döneminde Sakıncalı Besinler
MAKALE #18607 © Yazan Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ | Yayın Temmuz 2017 | 2,787 Okuyucu
Yediğimiz besinler yaşamımızın her döneminde çok önemlidir. Sağlığımızın korunması ve gelişmesinde en önemli etken olan beslenme yaşamın ilk 1 yılında her zamankinden çok daha önemlidir. Bu nedenle çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Gebe kalmadan önce, gebelikte ve sonrasında ilk 6 ay direkt olarak anne beslenmesinden etkilenen bebekler, 6. aydan itibaren ek gıdayla tanışırlar. 6. aya kadar anne sütüyle gelişimini sağlayan sindirim sistemi artık yeni gıdalara hazırdır. 4. aydan önce kesinlikle ek besine geçilmemelidir. Bunun yanı sıra eğer ek besinlere çok daha geç başlanırsa bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesinde aksaklıklar meydana gelebilir. Ek besine günde 1 öğünle başlanmalıdır. Besinler, anne sütünün en az olduğu akşam saatleri 18.00-19.00 arasında verilebilir. Bebek 10 dakika emzirildikten sonra bebeğin istediği miktarda verilmelidir. Ek besinler biberonla verilmemelidir, bebek ona uygun bir kaşıkla beslenmelidir. Besinlerin temizliğinden emin olunmalı, hijyen kurallarına uyulmalıdır. Bebeğin tükettiği mamanın yeterliliğinden emin olunmalı, günde 1 öğün yeterli olmazsa zamanla iki veya daha fazla öğüne çıkarılabilir. Bir beslenmede artan mama bir sonraki öğünde kullanılmamalıdır.

Bu dönemde doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerilerine dikkatle uymanız gerekmektedir. Bebeğinize yedirdikleriniz kadar yedirmemeniz gerek şeyler de onun hayatı ve sağlığı için çok önemlidir. İşte bebeğinize 1 yaşına kadar vermemeniz gereken yiyecekler:

*Çay: İçerisindeki tanen adı verilen madde demir emilimini engellediği için kansızlığa sebep olmaktadır.

*Kafein içeren gıdalar: Kafein hem demir emilimini engeller hem de kan basıncını yükseltir. Ayrıca hiperaktivite ve sinirliliğe de neden olabileceği için bebeklere verilmemelidir. İki-beş yaş arası çocukları için kafein alımı günlük 25-50 mg ile sınırlandırılmalıdır. Kahve, çay, yeşil çay, soğuk çaylar, çikolata, çikolatalı süt ve sıcak çikolata kafein içermektedir.

*Bitki çayları (ıhlamur hariç): Her bitki çayı içerisinde birbirinden farklı birçok farmakolojik ajan içerirler. Bu azanlar gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Bunların içerisinde bebeklere zarar verebilecek ya da bilenmeyen etkilere neden olabilecek maddeler de olabilmektedir.

*Bal: Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği botulismus denilen toksin, felce ve ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeklere 1 yaşından önce kesinlikle verilmemelidir. 1 yaşından sonra ise güvendiğiniz yerlerden aldığınız balı miktarına dikkat ederek bebeğinize verebilirsiniz.

*Bakla: Akdeniz ülkelerinde sıklıkla görülen favizm, kan şekeri (glikoz) metabolizmasında çok önemli bir yeri olan “Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz” enziminin eksik olması veya gerektiği kadar aktif olamamasından kaynaklanır. Bakla zehirlenmesi olarak da bilenen favizm hastalığı riski olabileceği için bebeklere 1 yaşından önce bakla verilmesi sakıncalıdır.

*Az pişmiş ya da çiğ yumurta sarısı: Yeterli sıcaklığa ulaşmadığı için içerdiği bakterilerin yok olmamasından kaynaklı besin zehirlenmesine neden olabilir.

*Yumurta beyazı: Yumurta sarısı ek gıdaya geçiş döneminde 6. Aydan itibaren bebeklere verilebilir ancak yumurta beyazı 1 yaşının altındaki çocuklarda alerjik reaksiyona sebep olabileceği için verilmemelidir.

*İnek sütü: İçerisinde yoğun olarak bulunan kazein adlı protein 1 yaşın altındaki çocukların sindirim sistemi için uygun değildir. 1 yaşının altındaki çocuklarda sindirim sistemine hasar vererek kanamalara neden olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"0-1 Yaş Döneminde Sakıncalı Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci Beyza YÜREKLİ Fotoğraf
Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin Makaleleri
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Cildinizi Güzelleştiren Besinler Dyt.Deniz BERKSOY
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Stres ile Baş Eden Besinler Dyt.Eda AĞILLI
► Genetiğiyle Oynanmış Besinler Dyt.Perran AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '0-1 Yaş Döneminde Sakıncalı Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:53
Top