2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ses Terapisi ve Ses Hijyeni
MAKALE #18618 © Yazan Neşe ÖZTÜRK | Yayın Temmuz 2017 | 4,100 Okuyucu
Ses Nasıl Oluşur?
Akciğerden gelen hava gırtlaktan geçerken ses tellerine çarparak konuşmanın ilk tınısını oluşturur. Ancak sesin oluşabilmesi için ses tellerinin hareketi yeterli değildir. Sesin farenkste (ses yolunda), oral ve nazal boşluklarda titreşim oluşturması gerekir. Böylece kulağa hoş gelen ses üretilebilir.
Ses Bozukluğu Nedir?
Sesin perdesinde, şiddetinde ya da kalitesinde kişiyi veya dinleyiciyi rahatsız eden farklılık duyuluyorsa ses bozukluğundan bahsedilebilir. İki haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurmak gerekir.
Ses Bozukluğunun Nedenleri
Ses kısıklığı/çatallanması bazı sorunların habercisi olabilir. Kbb hekiminiz tespit edeceği çeşitli hastalıklar için medikal, cerrahi yöntemlere başvurmanın yanında ses terapisi de önerebilir.
Karşılaşılabilecek bazı ses hastalıkları; nodüller, polipler, kistler, püberfoni, reinke ödemi, kas gerilim disfonisi, sulkus vokalis, granülomlar, ses teli felci, spazmotik disfoni, ..vb
Eğer bu durumlardan biriyle karşılaşılırsa ses istemsiz olarak bozuk çıkacaktır ancak bazen herhangi bir hastalık bulunmasa da seste bozulmalar görülebilir, bu durumda sesin hatalı kullanıldığı tespit edilir ve kişinin sesini nasıl koruyacağı ve doğru kullanacağı konusunda bilgilendirilmesi gerekir.
Sesin yanlış kullanımına bağlı olarak oluşan ses kısıklığı ve bozulmalar durumlarında hekiminiz ses terapistine yönlendirir.
Ses kısıklığı başka hastalıkların da habercisi olabileceği için ses terapisinden önce mutlaka kulak burun boğaz hekiminin muayenesi önerilir.
*
Ses Terapisi Nedir?
Ses sağlığının korunması veya yeniden kazanılması için dil konuşma terapisti tarafından yürütülen rehabilitasyon programıdır. Sese zarar veren unsurlar konusunda bilgilenmeyi, ses hijyenini sağlamayı ve ses tellerini güçlendirecek egzersizler vererek sesin doğru kullanımını öğrenmeyi kapsar. Dil konuşma terapisti kişiye gerekli bilgilendirmeyi yaparak çalışmalar verir, düzenli olarak terapiye devam edilirse seste iyileşmeler hissedilebilir.

Ses Sağlığı için Ne Yapmalı? (Vokal Hijyen)
*Çok yüksek olmayan normal ses tonuyla konuşun. Gürültülü ortamlar sesi yüksek kullanmaya zorlayabilir, gürültülü ortamlarda bulunmamaya çalışın.
*Sesi normalden düşük tonda kullanmak, fısıldamak da uzun vadede zarar verebilir.
**Boğaz temizleme ve öksürme gibi davranışlar ses tellerine zarar verir, eğer ses telleri üzerinde farklı bir oluşum varsa, (nodül gibi); boğaz temizleme hareketi yarayı kaşıma etkisi yapar. Bu his geçici rahatlama sağlasa da o bölgedeki hasarı arttırır.
* *Sigara en büyük düşmanımız. Nargile/sigara dumanına dahi maruz kalmaktan kaçının.
* *Bol sıvı tüketin. Günde ne kadar su içtiğinizi gözlemleyin ve miktarı arttırmayı deneyin. Her saat başı su bardağınızı doldurabilirsiniz ve bunu alışkanlık haline getirmek sağlığınıza katkı sağlar.
* *Bulunduğunuz ortamdaki havayı nemlendirin. Kalorifer üzerine ıslak havlu koyabilir veya odanızı sık sık havalandırabilirsiniz.
* *İşitme probleminiz varsa ve bu nedenle yüksek sesle konuşuyorsanız fark edin ve çözmek için adım atın.
* Eğer aşırı kullanıma bağlı bir ses kısılması varsa sesinizi daha ekonomik kullanıp, dinlendireceğiniz zamanlar ayırın.
* Reflü, geniz akıntısı, alerji gibi sorunlar yaşıyorsanız doktorunuza danışıp çözmek için harekete geçin.
* Öğretmen, avukat, çağrı merkezi çalışanı, bankacı gibi sesini çokça kullanan meslek grupları özellikle risk altındadır ve henüz ses bozulmadan bir ses terapistine giderek doğru kullanımı öğrenmek ve sesi korumak için önlemler almak çok faydalı olacaktır.
* SES TERAPİSİ egzersizlerinizi terapistinizin yönlendirdiği şekilde uygulamaya devam ederek sesinizi doğru kullanmayı öğrenmeniz mümkün.
Danışmaktan ve yardım
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
Neşe Öztürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ses Terapisi ve Ses Hijyeni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Neşe ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Neşe ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neşe ÖZTÜRK Fotoğraf
Neşe ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Neşe ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ses Terapisi ve Ses Hijyeni' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Teleterapi Temmuz 2020
► Kekemelik Aralık 2015
► Sesletim Nedir? Eylül 2015
► Afazi Mart 2015
◊ Mutasyonel Falsetto Eylül 2019
◊ Sesiniz Karizmanızdır. Temmuz 2017
◊ R Sesi Kabusu Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top