2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geleceğimize Yön Vermek
MAKALE #1862 © Yazan Psk.Dnş.Selahattin ÖNER | Yayın Kasım 2008 | 6,968 Okuyucu
Bugün hayatımızın geri kalanının ilk günüdür.Alın kağıdı kalemi ve geleceğinizi çizin. Unutmayın ki her insan kendi geleceğini kendisi şekillendirir. Yaşadığımız bu sürede bize vaat edilmiş bir dünya yok; bize verilmiş bir irade var ve biz kendi özgür irademizle kurabileceğimiz bir dünya var ederiz. Bize hazır sunulan bir reçete değildir yaşam. Hammaddesi verilen bu dünyada kendi yaşamımızı kendimiz şekillendiririz.

“Allah kuşlara rızık verir, fakat kuşlar bu yiyeceği arayıp bulmak zorundadır”. der bir Latin atasözü.

Ve şimdi sizin için karar verme zamanıdır. Siz nasıl bir dünya istiyorsunuz .Eğer başarmak elinizde olsaydı on yıl sonra nasıl bir hayat yaşamak isterdiniz? Yöneten mi, Yönetilen mi, arayan mı, aranan mı ? iş veren mi? İş arayan mı ? bir düşünün ve büyük düşünün unutmayın insanların potansiyellerini kullanma oranı onların hedeflerinin büyüklüğüyle doğru orantılıdır.

Nelson Mandelanın dediği gibi ”Senin küçük oynamaya ne hakkın var?” unutmayın ki hedefleriniz hayallerinizle şekillenir. Önce düşünün ve bu düşüncelerinizden hemen vazgeçmeyin. Unutmayın her şey önce hayalle başlar. Her eylemin anası düncedir. Hayat bir alış veriştir hayata ne verirsek hayat bize onu geri verir ne fazla ne eksik.

Şimdi başlayalım yolculuğa .Öncelikle zihninizde karşı konulmaz bir gelecek yaratın. Hedefinize ulaştığınızda nasıl bir çığlık atardınız. Sınav sonucunuzda hangi puanın,hangi derecenin yazmasını istersiniz.gelecek yıl bu zamanlar hangi üniversitenin yada hangi lisenin kimlik kartını taşımak istersiniz.hemen sınır getirmeyin kendinize. Çevrenize dikkat ederseniz en büyük sınırı bireyin kendisinin getirdiğini görürsünüz.. peki çevrenin hiç mi etkisi yok diyeceksiniz, mutlaka etkisi vardır; ama bireyin özgür iradesi çevreden ve şartlardan daha etkilidir,bunun en güzel örneklerinden biri Karadenizin bir dağ köyünden yola çıkarak ÖYS ‘de bütün soruları net yapan ve Türkiye’nin en başarılı maliye bakanlarından biri olan rahmetli Adnan Kahvecidir.Eğer o bahaneler arasaydı asla o seviyeye gelemezdi. onun yaşadığı yer çok küçük bir köydü ama onun hayalleri büyüktü hem de çok büyük. devam edelim yolculuğumuza; istediğiniz liseyi ve üniversiteyi bitirdiniz .iş hayatına geçtiniz. istediğiniz meslekte saygın bir insansınız. Oturup bu hayalinizi mutlaka detaylı olarak yazın. Yapılan araştırmalar hayallerini yazan insanların hayallerini yazmayan insanlara oranla çok daha başarılı olduklarını göstermiştir.

O sonuçları aldığınızda neler yaşayacaksınız, neler işiteceksiniz, neler görecek siniz ? çevrenizdeki insanların yüzündeki tebessümü ve beraber attığınız çığlıkları düşünün. Ve şu an o üniversitelerde okuyan insanları düşünün. Çevrenizde üniversiteden insanlar varsa onlarla konuşun sizden farklı yeteneklere sahip insanlar olmadıklarını görürsünüz.Başarısız olan insanlardan farkları ,başarısız insanlarında bilip yapamadığını yapan insanlar olmalarıdır. Ben yurdumun kahvehanelerinde yurdumu yönetme potansiyeline sahip birçok insan bilirim;fakat bu insanlar sürekli başkalarını
suçlarlar işsizlikten dem vururlar ama kendilerine hiç bakmazlar. Başkalarının gelip kendilerini keşfetmelerini beklerler. Bilmezler ki her şey onlarda saklı. Kendilerini keşfettiklerinde dünyayı da keşfedeceklerini bir bilseler her şeyin nasıl değiştiğini de görürler..

Önce hedef demiştik.

Hedefinizi belirledikten sonra, kalan süreyi çok iyi değerlendirmeyle ilgili bir program hazırlayın.Unutmayın her başarılı insanın bir programı,her başarısız insanın da bir mazereti vardır.Öncelikle eksik olduğunuz konuları ve hiç bilmediğiniz konuları çıkarın ve bunları parçalara ayırın. Parçalara ayırdığınızda en zor işlerin bile basit olduğunu görürsünüz. Bu süreçte sahip olmanız gereken birtakım özellikler olacak.

Bunlardan biri ilhamın gelmesini bekleme olayıdır.Öğrenciler ya hocam bugün ders çalışmak içimden gelmiyor.dışarıda bunca güzel hava varken ben içeri girip ders mi çalışacağım, şimdi canım çalışmak istemiyor. Canım istediğinde başlayacağım hem de çok iyi çalışacağım.Hele bir ilham gelsin siz görürsünüz çalışmayı der ve ilhamın gelmesini bekler;ama unutmayalım ki o hiç gelmeyebilir. ”bülbüle sormuşlar:-ilham gelmeden ötebiliyor musun? Bülbül cevap vermiş:-beklemeyle ilham gelmez.ben ötünce gelir,ben susunca gider.hangi kuş ötmüş de sesi çıkmamış? Size bir sır vereyim mi? Aslında ötmem için güle bile ihtiyacım yok benim,o işin bahanesi.ben bülbülüm.gül olsa da bülbülüm,olmasa da bülbülüm”

Bazen ilhamın gelmesini beklemeden ,kendimizi zorlayarak işin başına gittiğimizde belli bir aşamadan sonra motivasyonumuzun kendiliğinden artığını görürüz.bazen bir inşaat işçisinin bilinciyle hareket etmeliyiz inşaat işçisi nasıl ki her sabah işe giderken çok istediği için değil aç kalmamak başkasına muhtaç olmamak için işe gidiyorsa bizde o şekilde dersin başına geçelim gerisi kendiliğinden gelir.siz hiç inşaat işçilerinin çalışmalarına şahit oldunuz mu? Çalışmaya başlarken hepsi zorlanırlar ama belli bir aşamadan sonra hamlıkları gider ve işlerine bakarlar gülerek bağırarak işlerini yaparlar ve bir de türkü tüttürdüler mi akşamın nasıl olduğunu anlamazlar bile. Bizde Bir türkü tüttürelim ve geçelim dersimizin başına . Geçelim ki Haziran’da da türküler söyleyelim.
Sınava hazırlık sürecinde en önemli şeylerden biri de pes etmemek, direnmektir;çünkü pes etmek vazgeçmek kalıcı sorunlarınıza geçici çözüm olur.çocukluğumuzu düşünelim ilk yürüyüş denemelerimizde düştüğümüz zamanlar “beceremiyorum olmuyor deseydik ne olurdu ? büyük bir olasılıkla hala emekliyor olacaktık, unutmayalım hiç kimse başarı basamaklarını elleri cebinde tırmanmıyor.her başarısızlık bizim için bir fırsat olmalı yeni konuları görme yeni soruları çözme fırsatı. ayağımızın nerede kaydığını görüp o çukura düşmeme fırsatı olmalıdır. Hayatta önemli olan düşmek değil tekrar kalkıp kalkmamaktır. Bu yaşam maratonunda mutlaka hatalarımız, düşüşlerimiz olacaktır, işte başarılarda bu anlarda saklı ,başarı başlamak düşmek ama orada kalmamak, yeniden başlamaktır.şu an aldığınız puan ne olursa olsun bunu çok fazla düşünmeyin,kalan zamanı düşünün ve çok ama çok mükemmel çalıştığınızda bir ayda kaç puan artırabileceğinizi düşünün. Kalan zamanla artırabileceğini puanı çarpın. İyi bir liseyi yada iyi bir üniversiteyi kazanmanın o kadarda zor olmadığını görürsünüz.hedefinize ulaşmanız için hemen başlayın çalışmaya. Ertelemeden yarını beklemeden hemen şimdi.Unutmayın en uzun yolculuklar bir adımla başlar,koca koca çınarlar bir tohumla.

Hepinize bu yolculukta başarılar diliyorum
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Geleceğimize Yön Vermek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Selahattin ÖNER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Selahattin ÖNER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selahattin ÖNER Fotoğraf
Psk.Dnş.Selahattin ÖNER
Antalya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Selahattin ÖNER'in Yazıları
► Doğru Karar Vermek Psk.Şule ÜZÜMCÜ
► Çocuğa Harçlık Vermek Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Geleceğimize Yön Vermek' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Başarı Yolculuğu Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top