2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Büyüklere Masallar
MAKALE #18632 © Yazan Uzm.Murat ACAR | Yayın Temmuz 2017 | 2,435 Okuyucu
BÜYÜKLERE MASALLAR…

Sanırım hangi yaşta çocuğa sorarsak soralım kuralları sevmez, ne düşünüyorsun kurallar için sorulduğunda hepsinde aynı ekşi surat ve neden kurallar var ki çok sıkıcı ve hiç gerekli değil derler.
Adana da danışmanlık yaptığım okulların birinde 5 yaş okul öncesi sınıfı öğretmenimiz yanıma gelerek:
- ‘Hocam her şey yolunda gibi gözükse de sınıf içerisinde kural sorunu yaşıyorum, ne yaparsam kurallar konusunu tam yerleştiremedim’ dedi.
- ‘Hadi çayımızı içelim, sınıfa gidelim, bir oyun oynama saatimiz geldi’dedim.
Sınıfa girdiğimizde tam 5 yaş hareketliğinde hepsi birbirinden sevimli mıcır mıcır öğrenciler…
- Çocuklar oyun oynama vaktimiz geldi, öğretmeniniz uzun zamandır sizinle oyun oynamadığımı hatırlattı. O zaman başlayalım. Oyunumuz için sizi gruplara ayıracağım. Hımmm evet sanırım 4 grup iyi olacak. Renk isimleri verdiğimiz bu 4 gruptan herkes istediğini seçsin ve oyuna başlayalım, oyunumuz ‘HAZİNE ZAMANI’

(Bu oyunumuz 3-12 yaş çocuklara oyun terapi odasında uyguladığım, çocuklarda iletişim ve anlayış yolculuğuna çıktığım bir etkinlik, evde anne babaların, okulda öğretmen arkadaşların çok rahat bir şekilde uygulayacağı, çocuklarda yaşanan iletişim sorunlarını çözümünde çok önemli bir oyun terapi tekniğidir.)

Öğrenciler istedikleri gruba geçtikten sonra, oyun ve oyun kuralları anlatıldı ve oyuna başladık. Heyecan, enerji, istek her şey fazlası ile var, yani konu oyun olunca çocuklar tam teşekkül oyunu konsantre oldular. İlk grup, ikinci grup, üçüncü grup, dört derken sıra bana geldi. Nedense kuralları tanımadan ilerlemeye başladım, sınıftan hep bir ağızdan..
- ‘Öğretmenim bunu yapamazsınız’ diye karşı çıkan bir sınıf.
- ‘Neden?’ diye sordum.
- ‘Çünkü kurallar böyle değil, yanlış oynuyorsunuz’ dediler.
- ‘Neden çocuklar, bu kadar gerekli mi kurallar? dedim.
- ‘Ama böyle olursa haksızlık olur, hile yapmak güzel değil, herkes aynı şeyi yapmalı’.
Çocuklar neden evde, okulda, parkta, hastanelerde, sokaklarda kurallar olduğunu düşünelim. Öğrencilerimin hepsi neden kurallar olduğunu kendi cümleleri ile söylediler. O kadar uzun bir listemiz oldu ki hepsini tahtamıza yazdık ve teker teker konuştuk.
- ‘Çocuklar şimdi ne yapalım biliyor musunuz? Gruplara renkli kağıt ve kalemler dağıtmak istiyorum. Bu kağıtlara kuralı olmayan oyunlar bulmanızı ve oyunu çizmenizi isteyeceğim.
Ancak aradan geçen 5-10 dk sonra tüm gruplardan aynı ses yükseldi.
- ‘Öğretmenim hiç kuralı olmayan bir oyun olur mu? , biz bulamadık, kuralsız oyun çok sıkıcı olur, değil mi? dediler.
Değerli veliler, çocuklar yaşadıkları sorunların çoğunu yetişkinlerle ya da arkadaşları ile paylaşmak yerine içlerine atarlar. Sorunlarını belli edemeyecek kadar çok korktuklarında ya da kendilerini sıkıntıya sokan şeyin ne olduğunu bilmediklerinde bu duyguların içine sıkışıp kalırlar ve iletişim kurmada, duygularını dışa vurmada sorun yaşarlar. Böyle yoğun duygu karmaşası yaşayan çocuklarla konuşmanın en güzel dili oyundur. Oyun terapi odasında seanslar da kullandığım oyunları ilerleyen haftalarda sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu hafta ki yazımda bahsettiğim HAZİNE ZAMANI (iletişim sorunu yaşayan çocuklar için) oyunumuz için ayrıntılı bilgi almak isteyen veliler mail adresim üzerinden yazabilirler. Bu teknik ve yöntemler inanıyorum ki çocuğunuz ile iletişim kurmada size yol gösterici olacak.

Tekrar kelimeler ve cümleler ile buluşmak ümidi ile…

Uzm. Pedagog MURAT ACAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Büyüklere Masallar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Murat ACAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Murat ACAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ACAR Fotoğraf
Uzm.Murat ACAR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Murat ACAR'ın Yazıları
► Masallar ve Etkileri Psk.Serap DUYGULU
► Uyku Öncesi Okunan Masallar Psk.Fiona FARACI
► Masalsı Yalanlar - Gerçeksi Masallar Psk.Cafer ÇATALOLUK
► Çocuk Terapisinde İyileştiren Masallar ve Psikodrama Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Büyüklere Masallar' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:35
Top