2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsellik ve Dokunmak
MAKALE #18656 © Yazan Uzm.Habibe AYKAN | Yayın Temmuz 2017 | 2,206 Okuyucu
Cinsellik insanoğlunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Erkek ve kadın olarak kim olduğumuzu tanımlayan önemli bir yaşam alanımız. Cinsellik, insanlığın varoluşu ile birlikte var olmuştur. Cinsel yaşamla ilgili algılarımız kimliğimizin yaşamımızın diğer parçalarında olduğu gibi erken bebeklik yıllarına dayanır. Bu gün sizlere dokunma ve cinsellik arasındaki ilişkiden bahsetmek istiyorum.
Cinselliğin temelini “dokunmak” oluşturur. Dokunma her daim cinsel bir eylem değildir ancak her cinsel eylemin vazgeçilmez unsuru dokunmaktan ve dokunulmaktan hoşlanmaktır. Cinsel eylemlerin ten tene temas ile ve çıplak olması bize bunu kanıtlar niteliktedir. Kadın ve erkeğin bir bütün olma arzusuna hizmet eden cinsel ilişki bebek ile annenin bütünleşmesine çok benzer. Sanki erişkin yaşamının “diğeri” ile olan bütünleşme kaynaşma ihtiyacını cinsellik karşılar.
Sevmeyi kitaplardan, derslerden öğrenemeyiz. Sevmeyi ancak sevilerek, sevilmeyi deneyimleyerek öğrenebiliriz. İnsan yaşamı için fizyolojik gereksinimlerden daha önemli olan duygusal gereksinimlerin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış gerçektir. Bebeklerin hayatta kalmaları için fiziksel yakınlık ve temas gereksiniminin karşılanması, yiyecek gereksiniminin karşılanmasından daha önceliklidir. Demem o ki, dokunmak insan için hayati öneme sahiptir. Sevgiyi öğrenme yolunda karşımıza çıkan ilk kişi bakım veren yani “anne” dir. Anne bebeğine sevgi ile dokundukça bebek kendiliğini oluştururken beden sınırlarının farkında olur Kendiliğin temelleri atılırken bebeğin bir ötekinden ayrı olduğunu fark ettiği unsurlardan bir tanesi de annenin dokunuşlarıdır. Şefkatli bir dokunma bebeğe haz verir. Bebek annenin dokunuşları, kucaklaması, sarılması gibi fiziksel teması ile sevgi duygusunu alıyorsa bu aynı zamanda bebeğin güven duygusunun da oluşmasını sağlar. Bebek annenin dokunuşlarına ihtiyaç duyar. Dünyanın yaşanılası bir yer olduğunu anlamak ister. Annenin dokunuşları bebeği yatıştırır ve güven verir. Dünyanın yaşanılası bir yer olması ve dokunmanın sevgi ile kodlanması bebek ve anne ilişkisinde olumlu bir sevgi bağının kurulmasına ve güvenli bir bağlanmanın oluşmasına yol açar. Erken çocukluk döneminde bebeğin ihtiyaçlarını yerinde yeterince karşılayan bir anneye sahip olması ile güven duygusunun gelişmesi, dokunmaların sevgi içermesi erişkin yaşamında erotik hazzın, sevgi güven ve gerçek bir mutluluk olarak algılanmasını sağlar.
Dokunma ve sevgi arasındaki bağın kurulabildiği bireyler şanslıdır. Çocukluk dönemlerinde bedensel temas rahatlatılmak, şefkat göstermek, ilişki kurmak, oyun oynamak için kullanılmıştır. Ebeveynler çocukları üzüldüğünde, canı yandığında kucaklayarak onu yatıştırıyorsa, çocuklarının mutluluklarını paylaşırken onlara sarılıyorsa veya çocuklarını takla atması, amuda kalkması gibi bendensel faaliyetleri için teşvik ediyor ve heyecanla, merakla çocuklarını izliyorsa onlara cinselliğin en temel bileşenlerinden birini öğretiyor demektir. Bu şanslı bireyler çok küçük yaşlardan itibaren dokunmayı sevgi ve şefkatle, bedenlerini ise oyun, haz, rahatlık, heyecan, sevgi eğlence ve zevkle özdeşleştirir. Erişkin yaşamda cinsel ilişkiden fiziksel yakınlaşmadan keyif alabilir.
Dokunma ihmal edildiğinde veya bebeğe dokunmanın haz olarak değil, acı hoşnutsuzluk olarak kodlanmış olması cinsellikten keyif alamamaya, rahat hissedememeye, zevk alamamaya ve cinsel ilişkiden kaçınmaya sebebiyet verebilir.
Mutlu, sağlıklı ve doyumlu bir erişkin cinsel yaşamı için erken çocukluk yıllarında dokunmanın sevgi ve şefkatle bağ kurması temel gerekliliklerden bir tanesi. Çocuklarımıza bolca sarılacağımız günler dileğiyle

Habibe Aykan
Aile Danışmanı&Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsellik ve Dokunmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Habibe AYKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Habibe AYKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Habibe AYKAN Fotoğraf
Uzm.Habibe AYKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Habibe AYKAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Cinsellik ve Dokunmak' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Bu Oyun Kimin? Temmuz 2017
► Çocuğa Ölümü Anlatmak Aralık 2014
► Çocukta Cinsel Eğitim Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:05
Top