2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu Oyun Kimin?
MAKALE #18657 © Yazan Uzm.Habibe AYKAN | Yayın Temmuz 2017 | 2,661 Okuyucu
Oyun çocuklar için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Çocuklar yapacak birşeyleri olmadığı için, vakit geçirmek için, oyalanmak için oyun oynamazlar. Oyun oynamak onların en temel işidir. En önemli ihtiyacıdır. Tıpkı konuşmak gibi...

Çocuklar oyun yolu ile kendilerini ifade ederler. Özellikle de duygusal ihtiyaçlarını oyuna dökerler. Yetişkinler gibi dil becerileri gelişmiş değildir. Yetişkinler kendilerini ifade etmek için soyut bir sembol olan sözcükleri seçerken, çocuklar somut semboller olan oyuncakları seçer. Çocuklar kelime olarak oyuncakları kullanırlar çünkü çocukların soyut kavramları kullanma yetileri henüz gelişmemiştir. Kelimeler soyut, oyuncaklar somuttur. Çocuklar somut konuşurlar davranışla konuşurlar. Sana çok kızgınım demezler, gelip vururlar. "kızgın olmak" çocuğun anlam dünyasında karşılık bulan bir durum değildir.Bu sebepten çocuklar oyunda oyuncakları ile kendilerini ifade ederler. Kızgınsa oyuncağına vurur, tükürür, tekmeler, ısırır, öldürür v.s. Böylelikle iç dünyasındaki öfkeyi dışavurur. İç dünyasında duygular denge haline gelir. Denge haline gelen iç dünya sağlıklı ruhsal gelişimin önüne engeller koymaz ve tıkanıklıklar oluşturmaz.

Öyle sanıyorum ki biz yetişkinler, son zamanlarda oyunun önemini kavrayamaya başladık. Hemen her yerde oyunun önemi hakkında hatta nasıl oyun öğretileceği oynanacağı hakkında bolca yazar, çizer olduk. Lakin çocukların oyun ihtiyaçlarını, oyun doğalarını tam olarak anlayamadığımızı düşünmekteyim. Zira onlar adına oyunlar oynar olduk!

Çocuklar adına oyunlar oynamanın, etkinlikler planlamanın arkadaşlarımızı sohbet için davet ederek onlara konuşacakları konuların metnini vermekle aynı şey olduğunu düşünüyorum. Dostlar ile bir arada olmak, muazzam bir sohbet ve paylaşımlar keyifli olabilir. Hatta böylesine güzel birliktelikleri organize etmekte...Ancak kimin ne zaman konuşacağı, konunun ne olacağı, hangi kelimelerin kullanılacağını belirlemek biraz fazla olmuyor mu?

Oyun oynamak çocukların gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Ana-baba ile kurulan sağlıklı sağlam iletişimde oyunun yeri tartışılamaz. Oyun deyip geçmeyin çok ince bir sanattır kendisi. Misal, oyunları çocuklar başlatmalı, kime ne kadar rol vereceğine çocuklar karar vermeli ki; üretkenliğini devam ettirip, sorumluluk üstlenmeyi deneyimleyebilsinler. İçsel referanslarına yönelebilsinler. Kendi içlerinden geldiği gibi kendi ihtiyaçlarına uygun oyunları kurabilsinler. Çocuklar oyunla iyileşirler. Kaygıları, korkuları ile oyunu kullanarak baş edebilirler.

Kendi oyununu kurabilen çocuk ebeveynleri tarafından olumlu destek gördüğünde kendine olan güveni artar. Kendilerini ifade edebilirler. Gelişimsel olarak yaşadıkları güçlükler ile daha kolay başa çıkarlar. Çocukların kendilerini ifade edebilmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Bu zaman tanınmadan çocuğa oyunlar planlamak çocuğun ihtiyaçlarını görmezden gelmek olur. Kendi oyunu yerine annenin oyununu oynayan çocukları bekleyen en önemli tehlike ise çocuğun kendisi olmaktan vazgeçip annesinin istediği, annesinin zihnindeki tasarımsal çocuk olmayı seçmesidir. Kendisi olmaktan vazgeçen çocuk sahte bir kendilik geliştirir. Kendi oyununu kurmaya fırsat tanımadan hazır, planlanmış anne oyunlarının oynanması kimin ihtiyacını karşılıyor olabilir?

Oyun çocukların dili, oyuncaklar ise kelimeleridir. Çocuklarımızı anlamak, ihtiyaçlarını kavramak ve gerçek bir kendilik geliştirmesine yardımcı olabilmek için biz yetişkinlere onlarla aynı dili konuşmayı öğrenmek düşer.

Çocuklarımızın oyunlarında olabilmek dileğiyle...

Habibe Aykan
Aile Danışmanı/Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bu Oyun Kimin?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Habibe AYKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Habibe AYKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Habibe AYKAN Fotoğraf
Uzm.Habibe AYKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Habibe AYKAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bu Oyun Kimin?' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsellik ve Dokunmak Temmuz 2017
► Çocuğa Ölümü Anlatmak Aralık 2014
► Çocukta Cinsel Eğitim Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top