2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeşil Çay ile Zayıflama
MAKALE #18668 © Yazan Dyt.Nursel EROĞLU | Yayın Ağustos 2017 | 2,915 Okuyucu
Yeşil Çay

Çay, Ülkemizde en çok tüketilen sıcak içecektir. Son yıllarda yapılan çalışmalar artıkça yeşil çayın sağlık üzerine olumlu etkileri de görülmüş ve tüketimine ilgi giderek artmıştır. Çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Ham çay, üretim teknolojisine göre 3 şekilde tüketiciye sunulmaktadır; non-fermente (fermente edilmemiş) yeşil çay, yarı-fermente (oolong çayı) ve fermente(siyah çay) şeklindedir. Çay yapısında vitaminler, mineraller, protein ve karbonhidrat bulunduran zengin içerikli bir içecektir. Ama bu içerik içinde en çok değerli olan ve dikkat çeken Polifenollerdir. Çaydaki temel polifenoller katesinlerdir.

Yeşil çay siyah çaydan daha fazla polifenol içerir. Bunun nedeni siyah çayın yapraklarının buhar ile işleme maruz kalması sebebiyle polifenol yapısının kayba uğramasıdır. Yeşil çayın zengin polifenol yapısının kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri, kötü kolesterolün düzenlenmesini desteklemesi, metabolizmayı hızlandırması ile vücut yağ deposunu harcamaya yönelmesi gibi olumlu etkileri bilinmektedir.

Etkileri

Antioksidan etki: Yeşil ve siyah çayın kuvvetli antioksidan etkisi vardır. Fakat siyah çaya uygulanan fermantasyon işlemi sırasında kayba uğramaktadır. Yeşil çayın antioksidan etkisine bağlı olarak kalp-damar hastalıkları ve kanserlerde koruyucu rol oynadığı bildirilmektedir.

Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu etki: vücuttaki antioksidan kapasiteyi artırır, damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini azaltılmasına etkisi vardır. Yeşil çay serum trigliserit ve total kolesterol seviyesini düşürür.

Kanserlerde koruyucu: bazı kanser türlerinin (kolon, göğüs, akciğer kanseri, pankreas, yemek borusu kanserleri ve ağız içi kanserleri) oluşumunu engellemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

Ağız hijyeni: yeşil çayın ağız sağlığını olumsuz etkileyen mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. İçilmesi veya gargara olarak kulanılması diş çürüklerinin önlenmesinde koruyucu olduğu düşünülmektedir. Diğer taraftan fiş minerallerinin kuvvetlenmesini sağlayan florür bakımından da zengindir.
Algılama üzerine etkili: Yapılan çalışmalara göre tüketilen çay miktarının artıkça algılama bozukluklarının önemli ölçüde önlenebileceği görülmüştür.

Algılama bozuklukları, özellikle bunama ve Alzheimer hastalığı son derece önemli hastalıkların bir ön işareti olarak kabul edildiğinden, yeşil çayın koruyucu etkisinin bulunması oldukça ilginçtir. Bu sonuçlara dayanarak tüketimi abartmadan çay tüketimimi sürdürmek yararlı olabilir.

İştah üzerine etkisi: Bilimsel çalışmalarda yeşil çayın iştahı kapatmada veya çabuk doyma üzerine etkisinin olmadığını göstermiştir.

Yağ yakımına etkisi: Yeşil çayın yağ yakımını artırması üzerine etkisi, metabolizmayı hızlandırması ve yağ oksidasyonunu artırmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Yeşil çayın içerisindeki etkili bileşenlerden epigallokateşin galat ile kafeinin birlikte yağ yakıcı etki gösterdiği uzun zamandır bilinmektedir.

Şişmanlık ve yeşil çay: yeşil çayın yağ yakıcı-termojenik etkileri uzun zamandır araştırılmaktadır. Gıda alımına bağlı şişmanlık durumlarında çayın polifenolik bileşiklerinin yağ yakımın da etkili olabileceğini gösterilmiştir. Yeşil çay yağ yakımına etkiyi yapısında bulunan’epigallokateşin gallat’(EGCG) ile sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda EGCG’nin karaciğer yağ metabolizmasını hızlandırdığı ve dolayısıyla şişmanlamayı önleyici/zayıflatıcı etki gösterdiği bildirilmiştir.

Diğer bir çalışmada ise yeşil çayın yağ yakımı üzerine etkisinin kafein ile beraber artığı bildirilmiştir.

Miktar ve tüketim önerileri: Günlük yaşamımızda sık sık tükettiğimiz siyah ve yeşil çayın, özel hastalık durumlarında tüketimlerine dikkat edilmesi yararlı olur. Böbrek hastaları, hipertiroidi hastaları, kalp ve damar hastaları ve bazı psikolojik vakalarda (panik atak) çay ılımlı miktar ve dikkatli tüketilmelidir. Aşırı miktarda çay tüketilmesi (günde 15-20 fincandan fazla) ya da beraberinde uyarıcı ilaç kullananlar kişilerde gerginlik, sinirlilik, çarpıntı, baş ağrısı, yüksek tansiyon, uykusuzluk, sık idrara çıkma ve mide asidinin artması şikayetlerine neden olabilmektedir.

Yeşil Çayın Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

Yeşil Çay ve Diş Çürüğü

Diş çürüğü diyet, beslenme, ağız içi hijyen, kişinin bağışıklığı gibi çoklu faktörlerle ilişkili bir hastalıktır. Diş çürüğü ile yaşamak kişide kalp hastalığı, ağız ve sindirim sistemi kanserleri, diş eti hastalıklarının görülme riskini artırmaktadır. Yeşil çayın diş çürüğüne neden olan bakterilerin yaşamalarını önlediği konusunda çalışmalar vardır.
Tükürük içinde bulunan amilaz enzimi karbonhidratların sindirimini koylaştırır ve diş çürüğüne yatkınlık sağlar. Yeşil çayın içerisindeki polifenoller amilazın sindirim üzerine etkisini azalttığını çalışmalar göstermiştir. Yeşil çay yeni oluşabilecek diş çürüklerinden korunmada etkili olmuştur.

Florun diş çürüğünden koruyucu etkisi uzun zamandır bilinmektedir. Yeşil çayın yapısı flor yönünden zengindir ve diş çürüğünden korunmada yeşil çay tüketimin yararlı olduğu düşünülmektedir.

Yeşil çayın ağız gargarası olarak kullanımının, su ile ağız içi çalkalamasından daha üstün olarak diş sağlığını koruduğu görülmüştür.

Yeşil Çay ve Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları yetersiz ağız içi hijyeni ile oluşan geri dönüşümlü bir hastalıktır. Diş eti hastalıklarında korunmanın birinci yolu düzenli ağız içi hijyenini sağlamaktır. Yeşil çayın içerisinde bulunan katesinler diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin üremesini engelleyerek diş eti hastalıklarının gelişimini engellemeye yardımcı olur.
Diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin ağzı içine yerleşmesi ile yapılan bir çalışmada yeşil çay, kızılcık birası, karahindiba, ahududu ve siyah çay karşılaştırılmıştır. Yeşil çayın diğer besinlere göre bakterilerin gelişmesini engellemesi üzerine daha üstün olduğu görülmüştür.

Özetle yeşil çayın yüksek antioksidan yapısı ile ağız içi kanserlerden koruyucu, bakteri önleyici etkileri ile diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından korunmada yardımcıdır. Üretim teknolojisinde ısıl işleme maruz kalmadığı içinde siyah çaya göre antioksidan kapasitesi daha üstündür. Günlük yeşil çay tüketimi konusunda uzmanınıza danışmanızı da ayrıca önermekteydim. Güvenli bitkisel çay tüketimi size yarar sağlayacaktır.

SAĞLIKLI TEKNİKLERLE TOKSİNLERDEN ARININ

Kirli hava, trans yağ, yüksek fruktoz içeren mısır şuruplu yiyecekler, ağır metaller, kömür ateşinde pişen etler, kafein, alkol, sigara, işlenmiş hazır gıdalar, uzun süredir ilaç kullanımı gibi nedenlerle vücudumuzda oluşan toksinler zamanla sağlığımızı olumsuz etkiler.

Toksinler vücudumuz için zararlı, zehir etkisi gösteren bileşiklerdir. Vücutta bulunduğu sürece doku ve hücrelere zarar verirler. Bu zarar ciltte olursa kırışıklara, farklı organlarda olursa onların hasar görmesine, yaşlanmalarına, bozulmalarına, hücre çekirdeğinde olursa kansere yol açabilir.

Toksinleri vücudumuza sindirim, solunum ve cilt yoluyla alıyoruz.

DETOKS (DETOKSİFİKASYON)

Toksinleri vücuttan temizleyen başlıca organ karaciğerdir. Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması yolu ise ter, idrar ve dışkı yoluyladır. Karaciğer sağlığı mutlaka korunmalıdır. Toksinleri uzaklaştırılamadığı durumlarda biriken toksinler halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü yaratır.

Detoks, mevsim geçişlerinde, zayıflama programı başlangıçlarında, kronik yorgunluk, kötü beslenenler, hazır ve hızlı gıdalar tüketenler, aşırı yağlı şekerli gıdalar tüketenler diyet uzmanları ve doktorlarının onayları ile detoks yapabilirler.

Hamilelik dönemi, anne sütü veren kadınlar, yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı bulunanlar, düzenli ilaç kulanlar, ergenlik/büyüme dönemindeki gençler detoks yapmamalıdır.

Sağlıklı Yaşam Biçimi Aslında Bir Detoks
Detoks, aslında yaşamınızı sağlıklı şekilde değiştirmek olmalıdır. Kahve tüketiminin yerine sıvı alımını bol su olarak değiştirmek, doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et yerine omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık tüketilmesi, barsak sağlığı için probiyotiklerin günlük soframızda yer alması, antioksidan değeri yüksek meyve ve sebzeleri tüketmek tüm detosk uygulamalarından daha etkili ve uzun vadeli sağlık için benimsenmelidir.

NURSEL EROĞLU
DİYETİSYEN
Nar Nutrition Academy

Kaynaklar: Prof. Dr. Erdem Yeşilada/Bitki çayları
Hilal Şahin, Feramuz Özdemir/ Türkiye 9. Gıda Kongresi 24-26 Mayıs 2006 Bolu
Yeşil çayın sağlık üzerine etkileri

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeşil Çay ile Zayıflama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nursel EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nursel EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nursel EROĞLU Fotoğraf
Dyt.Nursel EROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursel EROĞLU'nun Yazıları
► Yeşil Çay Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
► Yeşil Çay Dyt.Esen KARACA
► Yeşil Çay Dyt.Yusuf YAŞAR
► Yeşil Çay Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Siyah Çay ve Yeşil Çay Dyt.Sinem AKGÜN
► Siyah Çay mı Yeşil Çay mı? Dyt.Eda AĞILLI
► Yeşil Çay Özünün 10 Faydası Dyt.Seyit KALAYCI
► Yeşil Çay Mucizesi Kateşin Dyt.Serap ORAK
► Beslenmede Yeşil Çay Desteği Dyt.Çağlayan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeşil Çay ile Zayıflama' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vejetaryen Beslenme Temmuz 2017
► Diyet Yemek Nedir? Aralık 2016
◊ Nasıl Zayıflarım :) Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:26
Top