2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Besin-İlaç-Beslenme Etkileşimi
MAKALE #18676 © Yazan Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ | Yayın Ağustos 2017 | 3,618 Okuyucu
BESİN İLAÇ VE BESLENME ETKİLEŞİMLERİ
İlaç tedavisi bireye özgü olup buradaki bazı bilgiler her hasta için genel geçer doğru değildir. Doktor tavsiyesi ve/veya reçete yerine geçmez. Doktorunuzun tedavinizle ilgili önerilerine uyunuz.
1. Aneljezik İlaçlar: Acetaminophen(Tylenol) gastrointestinal kanama ve trombositlerdeki C vitamini seviyelerinde azalmaya neden olabilir. Yine serum folik asit düzeylerini azaltır. Besinlerle alım emilimini geciktirir ancak azaltmaz. Eğer midede rahatsızlık veriyorsa öğünle birlikte alınmalıdır.
Asprin(salisilik asit) dışkıyla demir kaybı ve potasyum eksikliğine neden olur. Romatoid artrit tedavisi için salisilat alan hastalara C vitamini takviyesi yapılmalıdır.

2.Antiasit İlaçlar: Magnezyum trisilikat (Trisogel) demir(Fe) emilimini azaltabilir. Öğünlerden sonra ve suyla alınmalıdır.
Kalsiyum karbonat susamayı arttırır, ödeme bağlı ağırlık artışı gerçekleşebilir. Fe durumu düzenli takip edilmelidir.
Sodyum bikarbonat yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra Fe süplemanı ile birlikte alınmalıdır.
3.Antikonvülsan İlaçlar: Dilantin(Diphenylhydantoin) tüple beslenmeden ayrı uygulanmalıdır. Uzun dönemli tedaviye bağlı megaloblastik anemi gelişebilir(25 μg/gün folata duyarlıdır) D vitamini turnoverı artar. D vitamini dönüşümü KC tarafından engellenir. C vitamini ihtiyacı artar. K vitaminine bağlı pıhtılaşma faktörleri azalır. Serum B12 seviyeleri düşer. Tat algısını azaltabilir. Bazı vakalarda hiperglisemi rapor edilmiştir.
İlaçlar gastrik irritasyona yol açabileceği için besinlerle veya sütle alınmalıdır.
İlaç alınmadan 1 saat önce ve ilaç alındıktan 1 saat sonraya kadar tüple beslenme durdurulmalıdır.
D vitamini veya folat suplemanı gerekebilir. Ca veya Mg suplemanı veya antasitler bu ilaçtan 2 saat önce veya sonra alınmalıdır. Eğer nöbetlerin kontrolünde azalma varsa Folik asit suplemanının azaltılması düşünülebilir.

4.Antibiyotik-antienfektif ilaçlar:

Eritromisin,Penisilin veya Ampisilin: Besinlerle alındığında emilimi gecikir. İştahsızlık, abdominal stres, ağızda mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Boş mideye 1 tam bardak suyla alınmalıdır. Meyve suyu, diğer asidik içeceklerin tüketimi ve penisilin arasında 1 saat zaman olmalıdır.
Tetrasiklinler: Besinlerle ve antasit ajanlarla eş zamanlı alımı emilimi baskılar. Negatif nitrojen imbalansına yol açabilir. Bulantı ve kusmalardan korunmak için boş mideye 1 tam bardak suyla alınmalıdır. Şelat oluşumunu engellemek için süt ürünleri, Fe suplemanı ile arasında 2 saat olmalıdır.
Linezolid (Zyvox): Yüksek tramin içeren besin ve içeceklerle etkileşime girmesi muhtemeldir. Kullanımı esnasında yüksek tiramin içeren besinler ve içeceklerden den kaçınılmalıdır(FDA).
Cipro, Sulfasalazine: Sulfasalazin alan hastalarda ilaç folat ile emilim esnasında yarışarak eksikliğe yol açabilir. Yetersizliği önlemek için günde 1 mg takviye gerekebilir. K ve B vitamini emiliminde muhtemel azalma gözlenebilir.

5.Antifungal ilaçlar:
Fulvicin emilimi yağlı bir öğün veya tam yağlı süt ile artar. Tat duyusunda azalma, ağız kuruluğu, mide ağrısı, ağız içi mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Tam yağlı süt veya öğünle birlikte alınmalıdır.

6. Antihiperlipidemik ilaçlar:
Cholestyramine: Kabızlık yaygın sorundur. Su ve yüksek lif içeren besin alımı attırılmalıdır. Yemekle birlikte alınır. Vitamin-mineral suplemanı ilaç alımından 1 saat önce veya 4 saat sonra olmalıdır.
Mevacor, Altocor: Yüksek lifli besinlerle ilacın birlikte alımı ilaç emilimini azaltır. Greyfurt suyu ve sarı kantaron otu kullanımından kaçınılmalıdır.

7. Antihipertansif İlaçlar: Ca kanal blokerlerini alırken greyfurt suyu kullanımından kaçınılmalıdır.

8. Bronkodilatör İlaçlar:
Theophylline : Kafein ilaç etkisini arttırır, toksisiteye yol açabilir. Kahve, çay, kola, çikolata, kakao, acetaminophen ve xanthine kardiyovasküler sistem ve merkezi sinir sisteminde yan etki riskini arttırabilir. Yüksek protein düşük CHO diyet ilaç seviyelerinin azalmasıyla ilişkilidir. Yüksek doz kullanım hiperglisemiye neden olabilir. Yüksek miktarda kafein ve çikolata alınmamalıdır. Besinlerle beraber alınması GI irritasyonu azaltır. Diyetin CHO ve protein bileşiminde majör değişiklikler yapılmamalıdır. Izgara etlerin aşırı alımından kaçınılmalıdır.

9. Kalp-Damar İlaçları
Digoxin: Besinler emilimi geciktirir ancak inhibe etmez(Kepek hariç çünkü kepek emilimi azaltabilir). Meyankökü ile etkileşime girer kullanılmamalıdır. Sarı kantaron otu ilacın kandaki konsantrasyonunu azaltabilir. Yine greyfurt suyu kullanılmamalıdır. Gastrik irritasyonu azaltmak için ilaç yemekten 2 saat sonra alınmalı.

10.Diüretik İlaçlar
Tiazid grubu diüretikler (Diuril, Hydrodiuril) : Natriürezise K kaybı eşlik edebilir. K,Mg,Zn ve B6 idrarla atımı da artar Folat kullanımı azalır. Mg suplemanı ile alınmamalıdır. Yemekle veya sütle alınmalıdır. Na kısıtlı bir diyet uygulanmalıdır. Meyan kökü özellikle hydrodiürilin etkilerini azaltabilir.

11. Laksatifler
Dulcolax: Enterik kaplı ilacın yeterince çözünmesine süt mide pH’sını yükselterek yardımcı olabilir. Bilinçsiz kullanım ağırlık kaybı ve hipokalemiye yol açar. Boş mideye 200-250 ml su veya meyve suyuyla alınmalıdır. Bol sıvı alınmalıdır.

12.Tiroid İlaçları
Synthroid: Bazı besinlerde doğal olarak bulunan guatrojenik maddeler troid tarafından iodin alımına mani olabilirler. Fe suplemanı ile arasında 4 saat olmalıdır. Boş mideye alınmalı.
Haloperidol (Haldol): Alkolle birlikte hipotansiyona yol açabilir. Fe suplemanı ile arasında 4 saat olmalıdır. İlacın sıvı formunun alımından 1 saat önce ve 2 saat sonra çay, kahve, meyve suyu tüketilmemeli, besin veya sütle birlikte alınmalıdır.

13.Vitamin-Mineral Takviyeleri
A vitamini: Aşırı doz toksiktir(Paracelsus). Tiamin gereksinmesi artar. Emilimi arttırmak için yeterli yağ, protein, E vitamini ile CHO’tan gelen enerjinin arttırılmasına ihtiyaç vardır. Çiğ balık tüketilmemelidir.
B1 vitamini: Tiaminaz içeriği yüksek besinler tiamin aktivitesini engeller. Yüksek dozda alındığında kan glikozunu arttırıp midede rahatsızlık oluşturabilir. GI rahatsızlığı azaltmak için besinler veya sütle birlikte alınmalıdır.
C vitamini: Yüksek dozlar eritrosit hemolizini arttırabilir, Ayrıca besinle birlikte alındığında diyetteki B12’nin yıkımına yol açabilir. Böbrek taşı oluşumuyla ilişkili olabilir. B12 suplemanı ile arasında 1 saat olmalıdır. Fe emilimini arttırmak için Fe suplemanıyla alınmalıdır.
E vitamini: Yüksek miktarlar K vitamini eksikliğine yol açabilir.
Fluoride: 20 mg/gün’ün üzerinde alım şiddetli skeletal fluorosis e neden olur. Ca, C vitamini veya protein yetersizliği florozisi hızlandırır. Yüksek yağlı, düşük CHO’lı besinlerle birlikte alınmamalı, Ca suplemanı ve albumin hidroxide ile arasında 2 saat olmalıdır.
Potasyum: Süt ürünleriyle alındığında emilimi azalır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Besin-İlaç-Beslenme Etkileşimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     15 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aziz KILINÇ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ'ın Makaleleri
► Besin - İlaç Etkileşimi Dyt.Turgay KÖSE
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Besin Grupları ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Besin-İlaç-Beslenme Etkileşimi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ek Besinlere Geçiş Mart 2018
► Malnütrisyon Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:40
Top