2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterol Hangi Besinlerde Bulunur ?
MAKALE #1868 © Yazan Dyt.Sema BÖREKÇİ | Yayın Kasım 2008 | 29,389 Okuyucu
Cevabı oldukça net. Kolesterol sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.Bitkisel hiçbirşey kolesterol içermez.

Özellikle hayvan etleri ve yumurta sarısı kolesterolden zengindir.Kırmızı et,kanatlı hayvan etlerinin derileri,tereyağı gibi.Bu besinler aynı zamanda doymuş yağ açısından da zengindir.

Kolesterol ve doymuş yağ asitleri besinler içinde birlikte bulunurlar ve genellikle bu iki terim birbirine karıştırılır. Kırmızı et,yamyağlı peynir(çedar gibi) ve tereyağı hem doymuş yağ asitleri hem de kolesterol açısından zengindir. Organ etleri ve kabuklu deniz hayvanlarının ise kolesterol içeriği yüksek doymuş yağ içerikleri düşüktür.

Hayvan etlerinde yağsız kitle bile kolesterol içerir. Aynı şekilde kalamar ve karidesin de kolesterol içeriği yüksektir. Hele tereyağlı soslarla terbiye edildiklerinde kolesterol içeriği daha da artar.

Bitkiler (bazı bitkilerin toplam yağ ve doymuş yağ içerikleri yüksek olsa bile) kolesterol içermezler. Yani sebzeler,meyveler,kurubaklagiller,tahıllar,yağlı tohumlar kolesterol içermez. Örneğin yağlı tohumlarda enerjinin % 80-90 ını yağlar oluşturmakla birlikte koesterol bulunmaz.

Bunun nedeni hayvan ve bitki hücrelerinin yapısal farklılıklarından kaynaklanır. Hayvansal dokulardaki hücre zarlarından farklı olarak bitkisel hücre duvarında kolesterol bulunmaz, posa bulunur.

Peki o zaman neden bazı sebze garnitürleri ve fırınlamnış tahıl ürünleri kolesterol içerir ?


Çünkü bunların bileşiminde (sos vs olarak) yumurta sarısı,peynir,süt,kırmızı et,kanatlı hayvan etleri ve tereyağı kullanmılmış olabilir.Yumurta ve tereyğı ile yapılmış kepekli kurabiyeler gibi.Tarife göre besinlerin bir porsiyonundaki kolesterol miktarı farklıdır. Alışverişe çıktığınızda paket üzerinde " Kolesterol içermez" yazısını görürseniz bu o besinin doymuş yağ içermediği anlamına gelmeyebilir.Dikkatli olunmalı.

ETİKET DİLİ ( YAĞLAR VE KOLESTEROL İÇİN)

Alışverişte etiket okuma alışkanlığı önemli.Etiket üzerinde paket içindeki besinin yağ ve kolesterol içeriği hakkında bilgiye rastlamak mümkün.

Peki hangi terim neyi ifade ediyor ?

TOPLAM YAĞ İÇİN

Yağsız ................................1 porsiyonu 0.5 gr dan az yağ içerir.
Düşük yağlı ..........................1 porsiyonu 3 gr veya daha az yağ içerir.
Yağı azaltılmış ......................1 porsiyonu normalden %25 daha az yağ içerir.
Light ..................................1 porsiyonu normalin 1/3 ü ya da %30 daha az yağ içerir.
%.....yağlı ..........................yağı azaltılmış ürünlerin yağ içeriğini gösterir.

DOYMUŞ YAĞ İÇİN

Doymuş yağ içermez .............1 porsiyondaki doymuş yağ ve trans yağ asiti miktarı 0.5 gr dan azdır.
Düşük doymuş yağlı ..............1 porsiyonda 1 gr veya daha az doymuş yağ bulunur ve enerjinin %15 ve aşağısı doymuş yağlardan sağlanır.
Doymuş yağı azaltılmış ..........Doymuş yağ içeriği normale göre %25 azaltılmış.

KOLESTEROL İÇİN

Kolesterol içermez ...............1 porsiyondaki kolesterol miktarı 2 mg ve doymuş yağ miktarı 2 gr veya daha azdır.
Düşük kolesterollü ...............1 porsiyondaki kolesterol miktarı 20 mg veya doymuş yağ miktarı 2 gr veya daha azdır.
Kolesterolü azaltılmış ...........1 porsiyonu normalden %25 daha az kolesterol ve 2 gr veya daha az doymuş yağ içerir

TOPLAM YAĞ, DOYMUŞ YAĞ VE KOLESTEROL İÇİN

Yağsız ..............................100 gramında 10 grdan az yağ, 4.5 gr veya daha az doymuş yağ, 95 mg kolesterol içerdiğini ifade eder.
Ekstra yağsız .....................100 gramında 5 grdan az yağ, 2 gr veya daha az doymuş yağ, 95 mg kolesterol içerdiğini ifade eder.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolesterol Hangi Besinlerde Bulunur ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sema BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sema BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sema BÖREKÇİ'nin Makaleleri
► Kolesterol,ldl,hdl ve Trigliserid Dosyası Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kolesterol Hakkında Bilmediklerimiz Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Kolesterol : Yağdan Farklıdır ! Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Yüksek Kolesterol Efsanesi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kolesterol Hangi Besinlerde Bulunur ?' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Allerjileri Ocak 2009
► Erkeklerde Obezite Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:46
Top