2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Aşılama
MAKALE #1872 © Yazan Vet.Hek.Azem GÜNER | Yayın Kasım 2008 | 5,970 Okuyucu
KEDİLERDE AŞILAMA

Bulaşıcı ve bazen öldürücü boyutlara ulaşan enfeksiyonlu hastalıklara karşı aşılama yapmanın önemi hem sizin kedinizin sağlığı hem de siz pet sahibinin sağlığı için önemlidir. Bunu engellemenin birincil yolu kedinizin sağlık ve bakımına gereken hassasiyeti göstermenizdir. Aşılama, kedinizin ve sizin sağlığınız için kritik önemdedir.

Aşı, kedinizin ömrünü uzatır, bağışıklık sistemini güçlendirir, öldürücü ve tehlikeli hastalıklarla karşı koruma sağlar.

Aşıya gitmeden önce

· Hamile kediler aşılamaya götürülmemelidir.
· Dişi kediler çiftleştirilmeden önce leukemia aşılaması yapılmış olmalıdır.
· Kediniz hasta olmamalıdır. (üşütme, ishal ya da diğer rahatsızlıklar vb.)
· Süt emen yavru kediler sütten kesilmeden aşıya götürülmemelidir. (Zira anne sütünün içinde yavruları hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır. Bu enzimler aşılamanın sağlayacağı gücü azaltır.)

Aşı yapıldıktan sonra

Kedinizi stres yaratacak etkenlerden uzak tutun. Mümkünse istirahat etmesini sağlayın. (Aşıdan sonra genel yan etkiler; hafif rahatsızlık, hafif ateş, iştah kaybı,aktivite kaybı)

Aşıdan sonraki ilk saatler aşının yan etkilerini gözlemlemek açısından çok önemlidir. Kedinizde normal dışı gelişmeler yada alerji söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinizle irtibata geçin. (Kedilerin çok da az olsa aşıya karşı reaksiyon geliştirmeleri mümkündür.)

Aşı yerini ara ara kontrol edin. Aşı yerinde nedbe dokusu oluşma olasılığı vardır.

Ülkemizde Kedilere Yapılan Aşı Çeşitleri

1-Karma Aşı (FCV+FHV+FPV)

Karma aşı aslında üç rahatsızlığa ("Feline Calicivirus", "Feline Herpes Virus" ve "Feline Panleukapenia Virus") karşı yapılan bir toplu aşıdır.

Feline Panleukapenia Virus, kediler için öldürücüdür. Virüs kedilerde "iştah kaybı" ve "kusma" ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden de etkili olabilir. Bu virüs inanılmaz sıcaklıklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen çok güçlü bir virüstür. O sebeple aşılama önemlidir.

Feline Calicivirus ve Feline Herpes Virus, kedilerde solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerdeki solunum rahatsızlıklarının % 80'inin arkasındaki bu virüsler bulunur. Nezleli kedilerden sağlıklı olanlara rahatlıkla geçebilir. (Akan gözler, burunlar bu virüslerin dağılmasında etkendir.)

Özellikle nezleli ortamlarda kedilerin yiyecek kaplarının nezlenin etkisinden iyi korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.

2-Leukemia (Feline Leukemio Virus)

Kedi Lösemisi olarak da bilinen leukemia hastalığı için aşılama iki ya da üç aşamalı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kedinizi leukemia'ya karşı aşılatmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise bu durumda onun sağlığını daha da kötüleştirmeniz söz konusudur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit ettikten sonra aşılamaya geçilmelidir.

3-Kuduz (Rabies)

Kuduz aşısı kedi besleyenler için aslında yasal bir zorunluluktur. Zira kediniz bir yabancıyı ısırdığında ya da tırmaladığında halk sağlığı kuralları açısından ısırılan/tırmalanan kişi kedinizin kuduz olup olmadığını teşhis ettirme hakkına sahiptir. Bu tür bir sıkıntıyı bertaraf etmenin en doğru yolu bir veteriner kliniğinde kedinizi kuduza karşı aşılatmak ve aşılandığının delilini teşkil eden karneyi de emin bir şekilde saklamaktır.

Yukarda yazılan aşı çeşitleri her yıl tekrarlanmalıdır. Ayrıca kedinizi minimum 45 maksimum 60 günde bir iç paraziter tedaviden ve 2 ayda bir de dış paraziter tedaviden geçirmeniz gerekir. Bu konu için veteriner hekiminizden destek alınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerde Aşılama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Azem GÜNER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Azem GÜNER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Azem GÜNER Fotoğraf
Vet.Hek.Azem GÜNER
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Azem GÜNER'in Makaleleri
► Kedi-Köpek Aşı-Aşılama Programı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Aşılama' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top