2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma Dans ve Hareket Terapisi
MAKALE #18744 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Eylül 2017 | 3,408 Okuyucu
Travma çalışmalarında somatik yaklaşımlarla ilgili olarak dinamik hareketlerle çalışırken sadece beden ile değil beden duygusu ile sembolik beden iletişim ifade ile çalışır diğerleri ile ilişkide olan ve mekan boyunca bir beden ile çalışılır bütün-beden-kişi- çevre ile varoluşsal kaygıda dans terapisi aşırı derece de güçlüdür tamamen içgüdüsel bir seviyeye varır beden düzeyinde korku- dehşet-üzüntü-umut-yaşam-ölüm çok dikkatli olmayı çok yavaş hareket etmeyi, her zaman topraklanma ve bedenin güvenliği ile başlanmalı . travmanın, olduğu anda bedenden uzaklaşma, ayrışma olduğunda tekrar bedene gelmek henüz güvenli hissettirmeyebilir kişileri yuvaya tekrar kendi bedenlerine davet etmek için bedenin güvenli hale getirilmesi ve bununla beraber gelen yoğun duygulara katlanabilme gücünü hissedebilmelilerdir.yani bu gücü yavaşca geliştirmek fazlasıyla topraklanma ve dayanıklılık geliştirmek üzerine travma çalışılabilinir .

sanat terapisi ne ifadesel sanat terapiside diyebiliriz disiplinler arası bir model olmakla birlikte sanatın çeşitli disiplinlerinin resim görsel sanatlar kolaj , heykel , drama hıkaye anlatımı dans hareket bunların tamamının bir arada kullanılması sanatla psıkolojinin evliliği gibi de multi disipliner bir yaklaşım olarakta düşünülebilinir. bu disiplin yaratıcı sürece önem verir asıl süreçte kişinin yaşadığı açılım duyuların açılımı duyarlılığı ve sürecin kendisinin iyileştirici tedavi edici bi gücün olduğuna inanmak terapide etkili rol oynar .bu terapi yöntemi diğer şekliyle görsel sanatların diğer danışmanlık teknikleriyle birleştirlmiş hali .kişisel deneyimlerin konuşmak yerine içsel deneyimleri sanatsal şekillerdede ifade etmek için ekstra bir fırsat yaratır. bunların kusursuz iyi sanat olması da ayrıca gerekmiyor eserlerin ya da dansın iyi görünüp görünmediğiyle ilgili bır durum değil en gerçekçi yalın olan dürüstlük barındıran sanat daha etkili olabilir kusurlu bir dans bile bir ınsanın içsel deneyimini aktarabilir sanat terapileri nerede çalıştığınızla ilgili farklı görülebilir hastanede ya da çocukla okullarda ya da yaşlılarla çalışmalarınızda hatta hayatlarının sonuna gelmiş kişilerde dahi daha farklı görünür.öğrenme bozukluğu ya da psikolojık fiziksel travmalarda daha etkilidir .çocuklar genellikle sanatı denemekte daha istekli olabilirler ,yetişkinlerde kuşkucu olurlar yetersizlik hissedip çekingenlik gösterebilirler

Sanat kişide Kişide içgörü geliştirme, kendini regüle edebilme, rahatlatabilme ve etkili iletişim kurabilme becerilerini destekler. özgüven ve kontrol tekrar kontrol hissini uyandırır. yaşanılan herbir travma nesneyle ilşkilendirilerek dışa vurulur.

Dışavurumcu Sanat Terapisi, hem teşhis koymaya yardımcı bir araç, aynı zamanda da bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bu terapi yaratıcılık ile psikoterapiyi kişinin kendini keşfetme ve anlama noktasında buluşturur.

Zaman zaman insanlar kendilerini, yüzleşeme- dikleri ve başkaları tarafından da anlaşılmayan yoğun duygularla baş başa bulurlar. Dışavurumcu Sanat Terapisi, normalde dışavurumu güç olan bu yoğun ve bazen acı veren duygu ve düşünceleri, görsellik, imgeler, renkler ve şekillerin kullanarak yansıtır ve açığa çıkarılmasını sağlar. Dışavurumcu Sanat Terapisinde, düşüncelerin ve duyguların görsel yaratımını sağlamak için boya ve çamur gibi değişik sanat malzemeleri kullanılır. Çizim yapma, boyama, heykel yapma ve bunun gibi sanatsal aktiviteler kişilerin içsel çatışmalarına çözümler bulabilir, derin ve bastırılmış duyguları açığa çıkarmaya yardımcı olabilir ve kişisel gelişime katkıda bulunabilir.

Dışavurumcu Sanat Terapisi uygulanacak danışanların herhangi bir sanat eğitimi, ya da becerisine sahip olması şart değildir. Terapistlerin asıl amacı ortaya çıkan sanatı yâda sanat eserlerini değerlendirmek değil, onları araç olarak kullanarak danışanın kendisini dışa vurabilmesi için güvenli bir ortam yaratarak kişisel gelişimine katkı sağlamaktır. Bu, danışan, terapist ve eser arasında geçen bir süreçtir. Özellikle de düşüncelerini ve duygularını sözlerle ifade etmekte zorluk yaşayan danışanlar için çok etkili bir yöntemdir.

sanat terapisinde öncelikle dışavurumcu teknikte depresyon travma da tekniklerin nasıl çözülebildiği hakkında istismara dayalımı yada şizoıd durumlamı ilgili araştırmalar üzerinde durulmalı.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travma Dans ve Hareket Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Doğayla Dans Zamanı Psk.Ruşa ÇAMLIBEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Travma Dans ve Hareket Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:57
Top