2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlangıç ve Okul Uyum Sorunları
MAKALE #18786 © Yazan Psk.İlker KÜÇÜK | Yayın Eylül 2017 | 2,638 Okuyucu
Yeni bir döneme başlangıç yapmak çoğu insan için zordur. yeni bir eğitim ve öğretim yılı tekrar başlıyor, Öğrenciler, öğretmenler ve veliler için hazırlıklar devam ediyor. Çocukların okul konusunda merakları olabilecek ve çok soru soracaklardır. Özellikle anne ve babalar, çocukların bu kaygıları karşısında endişeye kapılabilirler. Herkesin kaygı ve endişesini planlı bir hazırlıkla kontrol altına almak mümkündür. Bu yazımızda bunu nasıl sağlayabileceğimiz konusunda bilgiler paylaşacağız.

Öncelikle Kendi Kaygılarınızla Başa Çıkın:

Kendi Kaygılarınızı Çocuğunuza Yansıtmayın: Siz okula başlarken olumsuz deneyimler yaşamış olabilirsiniz, çocuğunuzun da benzer deneyimler yaşayacağı konusunda endişeleriniz olabilir. Her şeyden önce siz sakin olmalısınız ve çocuğunuzun kaygılarının olabileceğini kabul etmelisiniz, onu olabildiğince sakinleştirmek size düşüyor. Sakin olamazsanız bunu başaramazsınız. Kaygılarınız hakkında çocuğunuzla konuşmayın, eşinizle, arkadaşlarınızla ya da uzman birisiyle konuşmanız daha çok yarar sağlayacaktır. Çocuklarınızla konuşurken de cesaretlendirici olmalısınız.

Güzel Deneyimlerinizi Çocuğunuzla Paylaşın: Okul yaşantınızla ilgili mutlu olduğunuz eğlenceli zamanları düşünün, bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır ve çocuğunuzu desteklemek için olumlu bir etki oluşturacaktır. Sevdiğiniz ve kendinizi iyi hissettiğiniz okul anılarınızı çocuklarınızla paylaşmak herkesi cesaretlendirecektir.

Öğretmenler, Sunulan Hizmetler ve Kurallar Hakkında Bilgi Sahibi Olun: Çocuğunuzun yeni öğretmenini merak ediyorsanız, tanışmak için randevu alabilirsiniz, daha sonra nasıl iletişim kurabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Okula başlarken sorun çıkması durumunda öğretmeniniz ile konuşmak sizi rahatlatacaktır. Ayrıca okulun kurallarını bilmek, yanlış anlamaları ve gereksiz endişeleri de önleyecektir. Okul rehberlik servisi ile konuşarak ne tür rehberlik hizmetleri verdiklerini öğrenmek açıklık kazandıracaktır.

Çocuğunuzun Okul İhtiyaçlarının Karşılandığından Emin Olun: Okulun çocuğunuzun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacağından eminseniz kendinizi daha rahat hissedeceksinizdir. Çocuğunuzda bir öğrenme sorunu varsa rapor işlemlerinin eksiksiz yapıldığından ve öğretmenin bu durumun farkında olduğundan emin olmalısınız. Bunun dışında çocuğunuz okula başlamakta sorun yaşıyorsa öğretmene söyleyerek destek olması için neler yapılabileceği konusunda konuşabilirsiniz. Çocuğunuz, okul dışında, boşanma, taşınma, yeni bir kardeş, hastalık ve ya zor bir süreç yaşıyorsa rehberlik servisi danışmanlarına söyleyebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun daha fazla desteğe ihtiyaç duyabileceği değerlendirilecektir.

İletişim Halinde Olun: Okul ve öğretmenler ile iletişim halinde olmak, küçük sorunların kontrolden çıkarak büyümesini önleyecektir. Birçok okul eğitim faaliyetlerini internet sitelerinden paylaşmaktadır, bu faaliyetleri takip edebilirsiniz. Ayrıca sosyal paylaşım programlarıyla aileler ve öğretmenler iletişim kurabilmektedir.

Sonrasında Çocuğunuzun Kaygılarını Azaltın:

Çocuğunuzun Kaygılarını Azaltmak İçin Destekleyin: Öncelikle çocuğunuzla konuşun, onu yargılamadan ve eleştirmeden etkin dinleyin. Çocuğunuzun kaygıları çok küçük ve anlamsız gelebilir fakat çocuk açısından çok gerçekçi ve büyüktür. Kaygılarını yenebilmesi için çocuğunuzla birlikte destekleyici hareket edin.

Çocuğunuzla Okul Ziyaretinde Bulunun: Çocuklar nasıl bir okula gideceklerini ve okula girdikten sonra kendilerini nasıl bir ortam beklediğini bilmiyorlarsa endişeleneceklerdir. Bu nedenle öncesinde, birlikte okulu ziyaret etmek kaygılarını azaltacaktır.

Çocuğu Öğretmeniyle Tanıştırın: Çocuğunuz öğretmenini merak ediyorsa, kısa bir görüşme sağlamak faydalı olacaktır. Öğretmenler eğitim yılı için hazırlık yapmakla meşgul olabileceklerdir fakat birkaç dakikalık sınıfı gösterme ve okul hakkında kısaca konuşmaktan mutluluk duyacaklardır.

Açık İletişime Teşvik Edin: Bazı çocuklar anne ve babalarıyla iletişim kurmaktan kaçınırlar, özellikle sorunlarını kendileri çözmek istediklerinden ve onları endişelendirmek istemediklerinden dolayı sorunları hakkında bilgi vermezler. Yardıma ihtiyaç duyduğunda elinizden geleni yaparak sizin hazır ve istekli olduğunuzdan emin olmasını sağlayabilirsiniz. Okul, öğretmen ve rehberlik servisi danışmanlarıyla iletişimini destekleyebilirsiniz.

Düzenli Ve Dengeli Bir Yaşam Tarzı Oluşturmasını Destekleyin: Düzenli uyumasını sağlayın, günlük kahvaltı yapmasını özendirin, fiziksel ve sosyal aktivite yapmasını destekleyin. Kaygıyı en aza indirecek ve başarı düzeyini en üst düzeye taşıyacak bir aile düzeni oluşturmak için çocuğunuzla birlikte hareket edin.

Psikolog İlker KÜÇÜK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlangıç ve Okul Uyum Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlker KÜÇÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlker KÜÇÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker KÜÇÜK Fotoğraf
Psk.İlker KÜÇÜK
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlker KÜÇÜK'ün Yazıları
► Çocuğunuzun Okula Uyum Sorunları Psk.Meral YÜNCÜLER
► Okul Korkusu ve Okula Uyum Sorunu Psk.Dnş.Yaser MERT
► Okula Uyum Süreci ve Okul Fobisi Meral HASANDAYIOĞLU
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okula Başlangıç ve Okul Uyum Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Ruhsal Bozuklukları Ağustos 2009
◊ Otizm Ekim 2017
◊ Zeka ve Zeka Testleri Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:47
Top