2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Wısc-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği)
MAKALE #18797 © Yazan Uzm.Psk.Deniz AKINCI | Yayın Eylül 2017 | 4,042 Okuyucu
Wisc-r , ülkemizde kullanılan yetenek ve zeka testleri içerisinde geçerliği ve güvenirliği en yüksek olan testtir.Birden fazla beceri alanındaki yetenekleri ölçebilmesi açısından oldukça önemli bir testtir.Testin uygulaması yaklaşık olarak 1,5-2 saat sürmektedir.Elbette ki bu süre bireyin yaşına ve hızına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Wisc-r zeka testi , kendi içerisinde iki bölüme ayrılır:
1-Sözel zeka bölümü
2- Performans zeka bölümü
Sözel zeka bölümünde yer alan alt testler şunlardır:
a)Genel bilgi: Çocuğun doğal ve kültürel yaşamından aldığı bilgi düzeyini gösterir.
b)Benzerlikler: Çocuğun iki şey arasında benzerlik kurarken soyutlama ve genelleme yapıp yapamadığını, ayrıca bunu doğru ifade edip edemediğini gösterir.
c)Aritmetik: Süre sınırı olan bu alt test, Dikkati bir probleme yönlendirebilme ve öğrenme yeteneğini gösterir.
d)Sözcük dağarcığı: Çocuğun bildiği sözcük sayısını ve ifade becerisini gösterir.
e)Yargılama: Muhakeme, akıl yürütme, duygusal ve mantıksal olgunluk düzeyini gösterir.
f) Sayı Dizisi: Çocuğun işitsel uyaranları anımsama gücünü gösterir.
Performans zeka bölümünde yer alan alt testler şunlardır:
a)Resim tamamlama: Dikkati görsel uyaranlara yoğunlaştırabilmesiyle ilgilidir.
b)Resim düzenleme: Olaylar dizisini algılama, neden- sonuç ilişkisi kurabilme ve muhakeme gücüyle ilgilidir.
c) Küplerle Desen : Görsel , hareketsel , mekansal koordinasyonla birlikte parçalar arası ilişkide bütüne giderken ön tahmin yeteneğiyle ilgilidir.
4-Parça Birleştirme: Görsel- hareketsel koordinasyonla beraber parça–bütün ilişkisini kavramayla ilgilidir.
5-Şifre: Görsel -hareketsel koordinasyon, sıraya koyma, psikomotor hız, görsel uyaranları anımsama ve konsantrasyon yeteneği ile ilgilidir.
6-Labirentler: El-göz koordinasyonu, figür-zemin algısıyla ilgilidir.
Bütün alt testler temelde çocuğun bilişsel becerisini ölçebilmek üzerine kuruludur. Test sonuçlarıyla çocuğun zihinsel haritasına erişip gelişimsel basamakları takibi hakkında fikir sahibi olunabilir.Wisc-r zeka testi ,genel zeka bölümü hakkında bir yordama yapabilmemizi sağlarken, çocuğu birebir gözlemleme imkanı da oluşturmaktadır.Çocuğun teste yorumu, test sırasında sıkılma durumu,test sırasında bahsettiği konulardan çocuk ile ilgili fikir edinebilmek de mümkündür.
Bazı anne babalar Wisc-r testine girmeden önce çocuğu teste hazırlamakiçin neler yapmalıyız diye soraralar. Bu yalnızca kendinizi kandırmak olur. Bilim Sanat Merkezlerine girebilmek için ya da IQ testinin yüksek çıkabilmesini sağlamak ne çocuğa ne de size bir fayda sağlar. Keza bilim sanat merkezleri kurs niteliği taşımaz ve öğrencilere destek ders verme amaçlı kurumlar değillerdir. Bu gibi üstün zeka tanısı konmuş çocukların eğitim gördükleri yerlerde bireylerin yetenekleri doğrultusunda gelişmeleri için destek sağlanır. Yani çocuğunuz üstün zekalı değilse bu gibi çalışmalarda bulunmak size fayda sağlamayacağı gibi normal devam eden eğitim yaşantısında çocuğa kendini değersiz/yetersiz hissetmesine neden olabilir.
WISC-R testi , tanı ve tedavi yolunu belirlemede oldukça önemli bir adımdır. Çocuğun kendi akran grubu içerisinde hangi yüzdelik dilimde yer aldığını, ne kadarını temsil edecek oranda bilgi ve beceriyi depolayabildiğini göstermektedir.Alt testlerden alınan standart puanlar arasındaki belirgin sapmalar klinik veri niteliği taşımaktadır.Wisc-r uygulayıcısı, yaşantısal gözlemleriyle birlikte bu sapmaları yorumlayabilir ve olası patolojiyi tespit edebilir.Özel öğrenme güçlüğü, dikkat ve hiperaktivite bozukluğu, disleksi bunlara örnek verilebilir. Ayrıca üstün yetenekli çocuklara eğitim veren resmi okul ve kurumlar yalnızca Wisc-r zeka testi sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Wısc-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz AKINCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın Yazıları
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Seval HACIM KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Wısc-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği)' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Öfke Sorunu Eylül 2018
► Narsist Kişileri Anlamak Eylül 2018
◊ Ergenlik Aşamaları Eylül 2018
◊ Cinsel Fobiler Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top