2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Olmanın Yolları
MAKALE #18799 © Yazan Uzm.Psk.Deniz AKINCI | Yayın Eylül 2017 | 4,316 Okuyucu
Gelecekle ilgili pozitif duygular: iyimserlik, umut, güven, inanç gibi iken, şimdiki zamanla ilgili olanlar ise ikiye ayrılabilir; 1. Anlık hazlar 2. Kalıcı hazlar. Kritik konu ise güvenilir pozitif duygulanım ile negatif duygulanım arasındaki farklılaşmayı anlayabilmektir.
Pozitif duygulanım dışa dönüklükle korelasyon halinde iken negatif duygulanım ise nörotizmle korelasyon gösterir. Pozitif duygulanım 30 yaş sonrasında kalıcı, negatif duygulanım ise gençlik çağında tavan yapmaktadır. Kısmen kalıtsal negatif duygulanma kaçınma odaklı (ketleme) sisteminin parçası, pozitif duygulanma davranış kolaylaştırıcı sistemin parçasıdır.
Sadece olumlu davranışlar değil olumsuz davranışların altındaki amaçta mutluluktur. Fakat mutlu olmak isterken hayatın acı ve gerçek tarafları göz ardı edilmemelidir. Olumsuz durumlardan kaçmak veya yok saymakla yaşamak mümkün değildir. Mutluluk realist bakıp pozitif görmektir.Mutluluk; yaşamımızı kabullenmekle gerçekçi olmakla başlar bu pes etmek anlamına da gelmez.
Aile liderleri çocukların ruhsal durumlarının kaptanıdırlar. Aynı zamanda mutluluk değerlendirmesinde cinsiyet ve yaş farklılıkları da önem arz eder, kadınların ve çocukların duyguları uç noktalarda hissettikleri raporlanmıştır.
Mutlu olmanın anahtarlarından biri de bağışlamaktır ve bağışlama iki sahneden oluşur birisi sinirlenmek. Sinirlenmek öfkeden kurtulmanın ilk yoludur, bağışlama ise hiçbir şey olmamış gibi davranmak değildir kızgınlığı hissetmeli fakat bunu yaralayıcı biçimde yapmamak gerekir. İkinci sahne affetme “kararını vermek”tir bu hissetmekle değil istemekle ilgilidir.
Mutluluk ölçümlerinin faktör analizlerine geldiğimizde mutluluğun iki yönü olduğunu görürüz. Biri eğlence, sevinç gibi pozitif duygu tecrübelerini temsil eden duygulanım ve biliş faktörleri diğeri çeşitli yaşam alanlarının (aile, iş vb.) bilişsel değerlendirmesidir.
İyi olma hissini şu eylemlerle sağlayabiliriz: iyi ilişkiler, güvenli finansal ve bedensel çevre, fiziksel iyilik, üretkenlik dinlenme gibi.
Kendimizle ve dünyayla ilgili pozitif görüşümüzü korumak ve olumsuz bilgileri kontrol altında tutabilmek için çeşitli savunma ve kendini aldatma yöntemlerini kullanırız. İyimserliğin karşıtı negatif bilgileri yönetmek ya da kontrol etmek için kullandığımız kendini aldatma yöntemleri savunma mekanizmaları ve pozitif yanılsamalardır.
Birinin inançlarını sosyal düzene koymak zorlaştığı için insanlar değerleri için başka yerlere bakmaya zorlanmakta ve birçoğu kendi içine dönmektedir. Öz etkinlik teorisi kişinin kendi yeteneğine, gücüne, becerilerine ilişkin duygusunu ifade etmektir. Bunlara odaklanmak refahı artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda iyimserliğinde ruh sağlığıyla korelasyon içinde olduğu görülür yani 1970’lerin sonuna kadar zayıflığın göstergesi olan iyimserliğin farklı araştırmalar sonucu fiziksel ve ruhsal sağlıkla yakından ilgisi görülmüştür.
Bir diğer konu ise duygusal zekadır. Duygusal zeka gelişimle doğrudan ilgili olup üstünde durulacak birçok yapıyı içinde bulundurmaktadır. Fakat duygusal zekanın geçerliliği tartışma konusudur çünkü duygusal zekanın kişilik özellikleri ve sözel yetenekle yüksek korelasyonu görülür. Diğer bir tartışma konusu ise duygusal zekanın yetenek mi yoksa doğuştan gelen bir özellik mi olduğudur.
Üstün yetenekli çocuklar psikolojinin ilgilendiği olağanüstü durumlardır biridir. Veriler üstün yetenekli çocukların uyum problemi yaşama olasılıklarının iki kat daha fazla olduğunu gösterir. Ve üstün yetenekli çocukların sadece küçük bir kısmı alanlarında önemli başarılar ve katkılar gösteren yetişkinler olmaktadır.
Öznel refahın ve mutluluğun ilgili olduğu diğer bir konu ise özellikler ve güdülerdir. Özellikler davranışı etkileyen kalıcı ve kişisel yönlerdir. Öznel refah aynı zamanda tutarlı kişilik özellikleri ve faaliyetleriyle de bağlantılıdır.
İnanç değişimleri insanları değer arayışına, değeri kendi içinde bulmaya itmektedir. Pozitif psikolojide özsaygıyı ve öz değerlendirmeyi merkeze alır. Öz düzenleme çalışmaları göstermiştir ki hayatın zorlukları ile belli başa çıkma yöntemleri kullanılması daha iyi sağlık ve refah oluşturur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Olmanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz AKINCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın Yazıları
► Mutlu Olmanın Formulü Psk.Kumru ŞERİFOVA
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
► Mutlu Yaşamanın Yolları Psk.Namık ACAR
► Mutlu Aile Kurmanın Yolları Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Sağlıklı Olmanın Tarihçesi Psk.Suna BAYRAM
► Evlilikte Eş Olmanın Önemi Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mutlu Olmanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Öfke Sorunu Eylül 2018
► Narsist Kişileri Anlamak Eylül 2018
◊ Ergenlik Aşamaları Eylül 2018
◊ Cinsel Fobiler Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:48
Top