2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şaşılık: Tanımı, Sebepleri, Tipleri ve Tedavisi
MAKALE #1880 © Yazan Op.Dr.İlker YALÇIN | Yayın Kasım 2008 | 9,017 Okuyucu
ŞAŞILIK

Şaşılık Nedir?

Şaşılık iki gözün aynı anda aynı yöne bakamaması ve aynı cisme odaklanamamasıdır. Gözlerden birisi karşıya bakarken diğer gözün içe dışa yukarı ya da aşağı kayması şeklinde ortaya çıkar. Göz hareketlerini kontrol eden 6 adet kas bulunmaktadır. Bu kasların fonksiyonlarındaki herhangi bir bozukluk şaşılıkla sonuçlanabilir.Çocukların doğuştan itibaren rutin şekilde göz muayenelerinden geçirilmesi oldukça önemlidir. Böylece şaşılık sebebi olabilen pek çok göz patolojisi erken safhada tesbit edilip tedavi edilebilir.

Şaşılığın Sebepleri nelerdir?

Şaşılığa neden olabilen pek çok neden bulunmaktadır . Genetik faktörler bunların en önemlisi kabul edilir. Hipermetropi miyopi astigmat gibi göze ait kırma kusurları katarakt göz tümörleri gibi göz içi patolojileri hipertiroidi hipokalsemi gibi metabolik nedenler kafa travması beyin hasarı ya da ateşli havale gibi nörolojik hadiseler şaşılık nedeni olabilir. Özellikle erişkinlerde görülen sinir felçleri de önemli bir şaşılık nedenidir.

Şaşılık Tipleri Nelerdir?

Şaşılıkiçin pek çok sınıflama yapılmıştır. Görüldüğü yaş grubuna göre şaşılıklar: Konjenital(doğuştan) ve edinsel şaşılıklar olarak sınıflandırılabilir.Konjenital olan tipte kayma yenidoğan döneminde ortaya çıkar.Bu tip şaşılıkta erken dönemde ameliyat yapılması gerekir. Çünkü zamanla beyin gözlerden birini kullanmamayı öğrenir(supresyon) ve ileri yaşlarda düzeltilse bile hastanın üç boyutlu görmesi kaybolabilir.Edinsel tipler hayatın daha çok ikinci yılından sonra görülür.Genellikle kırma kusurlarına bağlıdır ve gözlükle büyük oranda düzelir.Kaymanın yönüne göre de şaşılıklar sınıflandırılabilir. İçeşaşılık (ezotropya) Dışa şaşılık(exotropya) yukarı şaşılık(hiper tropya) aşağı şaşılık (hipotropya) gibi. Şaşılığın kalıcı veya zaman zaman ortaya çıkan(intermitten) tipleri de bulunmaktadır

Yalancı kayma nedir?

Bebeklerde hayatın ilk üç ayında fizyolojik olarak şaşılık görülebilir.Özellilkle burun kökü geniş ve yassı olan çocuklarda gözün iç kısmındaki perde kısmı geniş olan çocuklarda yalancı şaşılık görülebilmektedir. Bu çocuklarda şaşılık olduğunu genellikle aile büyükleri veya komşular aileye telkin ederler. Şaşılığın gerçek bir kayma mı yoksa yalancı tip şaşılık mı olduğuna ancak iyi bir göz muayenesinden sonra göz doktoru karar verebilir.

Şaşılık Tedavisi nasıldır?

Şaşılıkta tedavi nedene yöneliktir. Eğer şaşılığı ortaya çıkartan sebep bir görme bozukluğu ise gözlük veya lensle düzelebilir. Doğumsal şaşılıklar veya gözlükle düzelmeyen şaşılıklar için genellikle cerrahi tedavi gerekir.Erişkinlerde diabet ya da beyin içi hadiselerde ortaya çıkan ve göz kaslarına giden sinirin felci ile ilişkili şaşılıklarda genellikle altta yatan hastalığın düzeltilmesi yeterli olur.Bu hastalarda çift görme oldukca rahatsız edicidir. Bu durumda kendiliğinden düzelme olmazsa prizmatik gözlükler veya cerrahi tedavi gerekebilir.

Göz tembelliği

Genellikle gözlerden birinin diğerinden az görmesi göz tembelliği olarak tanımlanır ve şaşılık hastalarında sıklıkla gözlerden biri tembeldir.Beyin iyi gören gözü kullanmaya eğilimlidir ve diğer göz devre dışı bırakılır.Bu durum az gören gözün tembel kalmasına neden olur. Öncelikle tembellik tedavi edilmeli ardından şaşılık için cerrahi tedavi düşünülmelidir. Zira tembellik tedavi edilmeden uygulanacak operasyonlar başarısız olur. Şaşılık zamanla tekrar oluşur.8-9 yaşına kadar uygulanan kapatma tedavisi tembelliğin en etkili tedavisidir. Çocuklar genellikle bu tedaviye direnç gösterir ancak aile sabırla uygulamalıdır. Zira 9 yaşından sonra tembelliğin tedavisi oldukca güçleşmektedir.İleri yaşlarda gözdeki kırma kusuru düzeltilse bile tembellik kalıcı olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şaşılık: Tanımı, Sebepleri, Tipleri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İlker YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İlker YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker YALÇIN Fotoğraf
Op.Dr.İlker YALÇIN
İstanbul
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İlker YALÇIN'ın Makaleleri
► Skolyoz Tipleri ve Tedavisi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Şaşılık (Strabismus) Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
► Bebeklerde Şaşılık Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Çocuklarda Göz Muayenesi ve Şaşılık Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Çocuklarda Diğer İçe Şaşılık Türleri Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Şeker Hastalığı: Belirtileri, Gelişim Evreleri, Tipleri ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Üveit Hastalığı : Tipleri, Belirtileri, Teşhis ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şaşılık: Tanımı, Sebepleri, Tipleri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:20
Top