2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tırnak Ye-Me !
MAKALE #18824 © Yazan Uzm.Psk.Ebru YEREBAKAN | Yayın Eylül 2017 | 2,477 Okuyucu
Semptomlara ne kadar şükretsek az. Onlar olmasa ne olurdu halimiz bilmiyorum. Misal kaygıyla boğuşan çocuğunuz tırnak yemeseydi nerden bilebilirdiniz babasının öfkesinden bu denli etkilendiğini ve artık kendini rahatlatamadığını?

Evet konumuz tırnak yemek. Tırnak dediğime bakmayın bu dertten muzdarip olanlar tırnakla başlıyorlar ancak sadece tırnakla kalmıyor ve artan huzursuzlukla tırnak etlerine ve çevresine yayılabiliyor. Başlangıç yaşı değişse de çoğunlukla 3-4 yaşlarında başlayan, ergenlikte de devam edebilen davranışsal bir sorundur tırnak yemek (bazen ise ergenlikte başlar). Aileler semptom odaklı olarak bu davranışın ortadan kalkması için uzmanlara başvursa da bizim esas meselemiz bu değildir, olamaz. Tırnak yemeyi ve diğer tüm semptomları bataklıkta uçuşan sivrisinekler olarak düşünürsek bir sivrisineği öldürmek başka bir sivrisinekle boğuşmanızdan başka bir işe yaramayacaktır bu çaba. Tırnak yeme biter alt ıslatma başlar, alt ıslatma biter saç yolma başlar çünkü bataklık mütemadiyen sinek üretir. Bizi kurtaracak tek şey var: Bataklığı kurutmak!... Bunun için öncelikle bu sorunun kaynağını bulmamız gereklidir.

Nedenleri

*Sevgisiz, hoşgörüsüz bir aile ortamı,
*Baskıcı ve otoriter anne-baba tutumları,
*Kaygılı anne-baba tutumları,
*Aşırı koruyucu ve sınırsız anne-baba tutumları,
*İlgizi anne-baba tutumları,
*Çocuğun sık sık eleştirilmesi, aşağılanması, değersizleştirilmesi,
*Okul başarısızlığı, akademik kaygılar,
*Arkadaş ilişkilerindeki çatışmalar, sosyal problemler,
*Aile içi şiddet,
*Tramvatik deneyimler,
*Anne-baba arasındaki problemler,
*Çevrede tırnak yiyen bir yakının olması

ve daha pek çok sorun tırnak yemenin nedenleri arasında sayılabilir.

Nasıl Çözülür?

*Çözüm için öncelikle sebebin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için çocuğunuzu dikkatlice gözlemlemeniz yerinde olacaktır. Özellikle hangi zamanlarda tırnak yiyor sorusunun cevabını takip etmeniz size sıkıntıyı bulma konusunda yardımcı olur.
*Anne ve babalar çocuğa karşı tutumlarını ve kendi aralarındaki ilişkiyi gözden geçirmeli çocuktan bağımsız olarak çözmelidir. Bazen ilişkinin içindeyken yanlış davranışlarınızı bulmak zor olabilir ya da içinde bulunduğunuz yoğun duygu durumu sebebiyle kabul etmenin sorumluluğunda korkup kaçabilirsiniz. Böyle durumlarda problem çift arasındaysa çift terapistinden, anne-baba tutumlarıyla ilgiliyse uzman bir psikologdan veya pedagogtan yardım alabilirsiniz.
*Çocuk okula gidiyorsa, okul ortamında onu tedirgin eden bir durumun olup olmadığı ve arkadaşları ve öğretmenleriyle ilişkileri sorgulanmalıdır. Öğretmeni bu konuda bilgilendirmek ve onun da gözlemlemesini istemek faydalıdır. Davranışla ilgili ne kadar çok ipucu toplarsak attığımız adım o kadar sağlıklı olacaktır.
*Tırnaklarını yememesi konusunda sıkça yapılan uyarıların işe yaramadığı, sadece ebeveynin kaygısıyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple bu davranışa odaklanmadan görmezden gelmek yerinde bir tepki olacaktır. Bu semptomu sadece çocuğun içindeki kaygının dışavurumu olarak değerlendirilip kaygılandıran konuyla mücadele etmek en önemli çözüm basamağıdır.

Tırnak yemek çocuğun sosyal ortamlarda sorunlar yaşamasına, dışlanmasına, alay edilmesine özetle ; işlevselliğini etkilemesine sebep olacağı gibi çene yapısına ve tırnak/tırnak etlerine vereceği zararla ilerde dönüşü olmayan fiziksel bozukluklara da yol açabilecek bir davranış problemidir. Bu sebeple ihmal etmeden, sabırla ve sevgiyle çözmeye çalışmanız çok önemlidir.

Klinik Psikolog Ebru YURDALAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tırnak Ye-Me !" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru YEREBAKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru YEREBAKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru YEREBAKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru YEREBAKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru YEREBAKAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Psk.Duygu YÜKSEL
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Elif GÜNERİ
► Çocuklar Neden Tırnak Yer? Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
► Tırnak Yeme Üzerine... Psk.Akın ÖZGÜN
► Tırnak Yeme Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tırnak Ye-Me !' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korku Hakkında Her Şey Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:53
Top