2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatil Sonrası Detoksla Kilolara Veda
MAKALE #18845 © Yazan Dyt.Meltem ERDAĞI | Yayın Ekim 2017 | 2,913 Okuyucu
Tatil dönüşü yorgun vücudumuzu arındırmak adına bazı noktalara dikkat ettiğimiz taktirde yaptığımız hem küçük kaçamakları telafi etme şansını yakalamış oluruz hem de aldığımız fazla kilolardan kurtulmuş oluruz.

Aslında vücudumuz kendini çabuk toparlayan bir sisteme sahiptir ve kendini nasıl iyileştireceğini iyi bilir. İşte uygulaması kolay bu önerilerle birlikte hem biriktirmiş olduğunuz toksinlerden hem de aldığınız birkaç kilodan kurtulmak oldukça hızlı ve kolay olacaktır.

1. Uyanınca 1 Bardak Limonlu Su

Sabahları güne ilk olarak 1 bardak ılık limonlu su içerek başlamalıyız. Sıcak limonlu su vücudumuzu alkalileştirir, metabolizmamızı hızlandırır ve gün boyunca iştahımızı kontrol altına alır. Eğer midenizle ilgili herhangi bir probleminiz yoksa birkaç damla da elma sirkesi eklemek geceden biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır.

Gün içinde yeşil veya beyaz çay ve matcha çayı gibi sindirim sisteminize yardımcı olacak ve metabolizmanızı hızlandıracak farklı içecekleri de tercih edebilirsiniz.

2. Artmış Sıvı İhtiyacınızı Karşılayın

Tatil dönemlerinde farkında olmadan kafein veya alkol içeren içecekler bol miktarda tüketilir. Aslında bol miktarda sıvı alınıyor gibi görünse de bu durum elbette suyun sağladığı işlevi karşılamaz. Bir bakıma su tüketimimizi sekteye uğratmış oluruz.

Tatil dönüşü vücudumuzun ihtiyacı olan suyu karşılamak amacıyla bir süre kafein, alkol içeren, şekerli veya gazlı içeceklerden uzak durmalı ve bol miktarda su tüketmeliyiz. Ayrıca hepimizin evde rahatlıkla hazırlayabileceği, yapımı kolay ve tamamen organik takviye gıdalar olan detoks sularını tercih etmeniz artan su ihtiyacınızı karşılarken vücudunuzu toksinlerden de hızlı bir şekilde arındırır.

3. Bitkisel Protein Alımını Arttırın

Vücudumuzun yapıtaşlarını oluşturan proteinlere, yaşamsal işlevlerimizi yerine getirebilmemiz için oldukça ihtiyacımız vardır. En azından bir süre kırmızı et dışındaki protein kaynaklarına yönelmek hem toksinlerden arınmak hem de ihtiyaçlarımızı karşılamak açısından daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Yüksek miktarda bitkisel protein içeren mercimek, baklagiller, fasulye, bezelye gibi gıdaları en az bir öğün tüketerek aralarda da kabuklu kuru yemişleri tercih ederek protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Hayvansal protein olarak ise en iyi tercih yumurta veya deniz ürünleri olacaktır.

4. Bağırsaklarınıza Yardım Edin

Hayvansal gıdalar, hamur işleri ve tatlılar posa içermez. Bayram ve tatil boyunca da sebze - meyve tüketimine pek dikkat edilmez. Bu durumda bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık problemlerinin görülmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle tatil sonrası posa alımını arttırmak ve vitamin, mineral ve su dengemizi sağlamak adına sebze ve meyvelere ağırlık verilmeliyiz. Her öğün sebze yemeği veya salata, günde 2 veya 3 porsiyon da meyve tüketmeliyiz.

5. Probiyotik Kaynakları Tüketin

Vücudun arınması için bağırsak sağlığımızı korumak detoks sürecinde yapılacak en önemli adımlardandır. Bu yüzden Probiyotiklere ağırlık vermelidir. Yüksek kalitede bir takviye veya kombucha ve kefir gibi fermente edilmiş gıdalar bağırsak floramızı dengeye getirmeye yardımcı olur.

Sağlığımızı uzun süreli korumak istiyorsak probiyotik kullanımını sadece detoks dönemleri değil hayatımızın rutini haline getirmeliyiz.


ÖRNEK ARINMA PROGRAMI

Yazın eğlenceli ve yorucu temposunu geride bırakmaya hazırlanırken vücudunuzu da toksinlerinden arındırmaya ne dersiniz? Hadi başlayalım..



Sabah Kalkar Kalkmaz

1 Bardak ılık limonlu su (içine bir-iki damla elma sirkesi ilave edebilirsiniz)

Sabah

Smoothie
- 1 Kase Yarım Yağlı Probiyotikli Yoğurt
- 2 Yemek Kaşığı Chia Tohumu
- 100 gram Ananas
- 5 Adet Badem

Ara
- 1 Fincan Beyaz Çay
- 2 adet Tüm Ceviz
- 2 adet Kuru Erik

Öğle
- 8 Yemek Kaşığı Zeytinyağlı Sebze Yemeği
- 1 Kase Yarım Yağlı Probiyotikli Yoğurt
- 4 Yemek Kaşığı Karabuğday Pilavı
- Salata

Ara
- 1 Fincan Yeşil Çay
- 1 Adet Çikolata Topu

Akşam
- 1 Kase Sebze Çorbası
- Bol yeşillikli Kinoa salatası
- 200 gram Izgara Balık
- Sade Maden Suyu (İçine limon sıkılabilir)

Ara
1 Fincan Ödem Attırıcı Çay


Kinoa Salatası Malzemeler:
Bol Yeşillik Ve Domates
1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
3 Yemek Kaşığı Haşlanmış Kinoa
1/4 Avokado
Limon Ve Balzamik Sirke

Sebze Çorbası Tarifi:
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 2 yemek kaşığı Karabuğday, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 demet nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, kuru nane, istenirse pul biber, sarımsak, az tuz 5-6 bardak su ile haşlanıp blenderden geçirilir.

Ödem Attırıcı Çay Tarifi:
1,5 litre suya; 1/2 demet maydanoz, 1 elma, 1 limon, 1 çay kaşığı toz zencefil, 2-3 adet karanfil ve tarçın ekleyin. Kaynatıp süzün. İster soğuk ister sıcak içebilirsiniz.

Çikolata Topu Tarifi:
1 çay bardağı ceviz içi, 5 adet medine hurması, 2 yemek kaşığı kakao, biraz limon kabuğu blenderden geçirilir. Küçük topçuklar haline getirilir. Kakao tozuna bulanır. (7 porsiyon)

Dikkat!
Bu örnek menü, herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler içindir. Miktarlar, kişiden kişiye, kilo, yaş, cinsiyet, metabolizma durumu vb. faktörlere bağlı olarak değişir.
Detoks programı uygulandıktan sonra normal beslenme düzenine hemen geçilmemeli, program bitiminden sonra 3 gün boyunca sebze ağırlıklı beslenilmeli, hayvansal gıdalar beslenme programında yavaş yavaş arttırılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tatil Sonrası Detoksla Kilolara Veda" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem ERDAĞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem ERDAĞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ERDAĞI Fotoğraf
Dyt.Meltem ERDAĞI
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem ERDAĞI'nın Makaleleri
► Tatil Kiloları ile Vedalaşın Dyt.Hatice İLKHAN
► Hafta Sonu ve Tatil Günlerinde Diyet Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► By Pass Sonrası Beslenme Dyt.Nuray Damla NOYAN
► Kilo Verdik ya Sonrası Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tatil Sonrası Detoksla Kilolara Veda' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:27
Top