2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alışveriş Yapmayı Sevmek ve Alışveriş Bağımlılığı (Onyomani)
MAKALE #18884 © Yazan Psk.Hayriye GÜZEL | Yayın Ekim 2017 | 3,383 Okuyucu
Alışveriş bağımlılığı (onyomani), kişinin ihtiyacı olmadığı halde dürtüsel olarak alışveriş yapması olarak tanımlanabilir. Bu kişiler yaşadıkları duygusal problemleri bastırmak için kimi zaman da kendilerini onaylatmak ihtiyacı ile alışveriş yapabilmektedir.
Onyomani, literatürde ayrı bir tanı grubu olarak yer almamakla birlikte dürtüsel davranışlar grubundadır ve çoğu zaman depresyonla beraber seyretmektedir.
Alışveriş bağımlılığı, alkol-madde bağımlılığı, internet bağımlılığı gibi bağımlılık türlerinden farklı değildir ve tedavi edilmesi gerekir. Alkol ve madde bağımlılarının herhangi bir stresle karşılaştıklarında alkol veya madde alarak rahatlamaya çalışmaları gibi alışveriş bağımlısı bir kişi de stresle baş etmek için sürekli alışveriş yapmaktadır. Alışveriş yapmayı sevmek ile alışveriş bağımlılığı belirli noktalarda farklılık göstermektedir. Örneğin her iki durumda da kişi alışveriş yapmaktan haz almakta fakat alışveriş bağımlısı bir kişi sonrasında suçluluk, pişmanlık ve utanç hissetmektedir. Ayrıca durdurulamaz bir istekle alışveriş yapmakta, ihtiyacı olduğu için değil sadece o hazzı yaşamak için para harcamakta ve zamanla bu durum ailesi ise problemler yaşamasına sebep olabilmektedir. Örneğin alışveriş bağımlısı bir kişi sadece gardırobunda durması için pek çok kıyafet alabilmekte ve çoğu zaman gardıropları etiketini bile çıkarmadıkları kıyafetlerle dolabilmektedir. Bu kişiler çevreleri tarafından eleştirilmemek adına aldığı eşyaların fiyatını olduğundan düşük göstermektedirler.

Araştırmalara göre alışveriş bağımlılığı kadınlarda daha çok görülmektedir ancak erkeklerde görülme oranı da gittikçe artmaktadır. Erkeklerin tercihleri genellikle elektronik eşyalar olurken kadınların tercihleri çoğunlukla giyim, kozmetik ve mücevher yönünde olmaktadır. Ayrıca maddi durum ile onyomani arasında doğrudan bir ilişki olmadığı, kişinin ekonomik geliri düşük olsa bile daha uygun fiyatlı ürünleri tercih ederek alışveriş yapmaya devam ettiği görülmüştür.

Alışveriş merkezleri, kredi kartları, reklamlar gibi bağımlılığı tetikleyen pek çok etken de günlük hayatta karşımıza çıkmakta. Örneğin bir alışveriş merkezi inşaatında, tasarımında mühendisler, mimarlar kadar psikologlar da çalışmakta ve birçok faktör insanları alışveriş yapmaya teşvik edecek şekilde tasarlanmakta. Örneğin mağazalarda hareketli müzikler çalınınca insanların daha fazla alışveriş yaptıkları görülmüş. Dekorasyonda ayna kullanımının kişilerin yürüme hızını yavaşlattığı ve içeride daha fazla zaman geçirmelerini sağladığı görülmüş. Bunun gibi algısal yanılsamalara maruz kalan kişiler hiç ihtiyaçları olmadığı halde bir araba dolusu ürünle alışveriş merkezlerinden çıkabilmekteler. Aynı şekilde reklamlar ve sosyal medyada kullanılan temalar, tanıtımlar da kişileri alışveriş yapmaya yönlendirmekte.

Alışveriş bağımlılığından kurtulmak için öncelikle bunun bir bağımlılık olduğunun ve hayatınızda yarattığı sorunların farkına varmalısınız. Çoğu zaman kişiler bunu bir sorun olarak algılamamakta ve kontrolsüz şekilde harcamaya devam etmekteler. Farkındalık oluştuktan sonra kredi kartlarınızı kapatılmalı ya da limitlerini düşürmelisiniz. Hatta harcamaları nakit olarak yapmalı ve kredi kartlarınızı evde bırakmalısınız. Evden çıkmadan önce ihtiyaç listesi yapıp ve listeye uygun bir bütçe ile alışverişe çıkmalısınız. Haftalık ve aylık giderleri belirleyip ve bu bütçelerin dışına çıkmamak gerekiyor. Alışveriş merkezi, mağazalar gibi yerlerin önünden çok fazla geçilmemeli, eğer gitmeniz gerekiyorsa da sizi kontrol edebilecek birisi ile gitmelisiniz. Bir ürünü almadan önce kendinize “gerçekten buna ihtiyacım var mı?” sorusunu sorun. Herhangi bir stres, kaygı durumunda dürtüsel olarak alışveriş yapma ihtiyacı hissediyorsanız alışveriş yapmak yerine sizi rahatlatacak başka bir aktivite yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer bu yöntemler sizi alışveriş yapmaktan alıkoymuyor ise bir uzmandan yardım almanızı öneririm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alışveriş Yapmayı Sevmek ve Alışveriş Bağımlılığı (Onyomani)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye GÜZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye GÜZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye GÜZEL'in Makaleleri
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Ali ÇETİN
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Merve ÖZEN
► Alışveriş Bir Telafi Mekanizması Psk.Kübra Nur ASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alışveriş Yapmayı Sevmek ve Alışveriş Bağımlılığı (Onyomani)' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top