2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu
MAKALE #18940 © Yazan Psk.İlker KÜÇÜK | Yayın Ekim 2017 | 3,780 Okuyucu
Mevsimsel duygudurum bozukluğu, mevsim değişikliklerinden etkilenen bir ruh durumudur.

Depresyonun bir türü olarak mevsimsel duygudurum bozukluğu, genellikle yılın belli zamanlarında tetiklenen majör depresyonun başlangıcında yaşanabilir.

Mevsimsel duygudurum bozukluğuyla ilişkili depresif dönemler genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkabilmektedir, ancak ilkbahar ve yaz aylarında da seyrek olarak görülebilmektedir.

Birçok kişi daha az gün ışığı, düşük D vitamini üretimi ve daha az fiziksel aktivitenin sonucu olarak kış aylarında ruhsal durumunda değişiklik yaşar ve mevsimsel duygudurum yaşayabilmektedir.

Bununla birlikte geçici olarak ruhsal durumdaki düşüş mevsimsel duygudurumla ilişkili değildir, çünkü belirtiler daha hafiftir. Mevsimsel duygu durumbozuklunda en yaygın belirtiler majör depresyon belirtilerine benzerlik gösterir.

Mevsimsel duygudurum bozukluğu yaşayan bir kişi, davranışsal olarak sosyal etkileşimler ve faaliyetler açısından daha az aktif olacaktır. Günlük aktivitelerden zevk alamama ve ilgi kaybı yaşanabilecektir. Üzüntü, umutsuzluk, değersizlik, güvensizlik ve ya suçluluk duygusu yaygındır. Endişe ve aşırı kaygı durumu yoğunluk kazanabilmektedir. Nedensiz ağlamalarda görülmektedir. Günün çoğunu aşırı derecede uykulu ve yorgun hissedecektir. Enerji kaybı yaşanabilmektedir. Konsantrasyon zorluğu çok yaygındır. Sağlıksız şekilde kilo almasına ve kilo vermesine neden olan iştah değişikliği meydana gelebilmektedir. Sosyal, aile, iş ve akademik yaşamda bu duygu durumdan etkilenebilmektedir. Sonuç olarak mevsimsel duygudurum bozukluğu, kişinin yaşamın bir bölümünden ve ya tümden çekilmesine neden olabilecektir.

Mevsimsel duygudurum bozukluğunda, olabildiğince gün ışığından yararlanmak önemlidir. Çoğu araştırma, gün ışığının vücudun ritmini dengelediği ve seratonin miktarını artırarak ruh hali üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ruh sağlığı uzmanları, mevsimsel duygudurum bozukluğunun şiddetli belirtilerini hafifletmeye yardımcı olması için antidepresanlarda önerebilmektedir. Bunlarla birlikte psikoterapiye katılmak kalıcı sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır.

Hava değişikliklerinin, insanların duygudurumlarında olumsuz değişiklik yapmadan geçiş yapmalarına yardımcı olabilecek birçok koruyucu önlem vardır. Bunlardan bazıları;

• Her gün açık havada biraz vakit geçirmeye çalışın. Dışarı soğuk olsa bile, koruyucu kıyafetlerle açık havada kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

• Haftada beş gün, günde en az 30 dakika bir şekilde fiziksel aktivitelerle uğraşın. Düzenli egzersiz, ruh halinizi etkileyen hormonları ve nörotransmitterleri dengelemeye yardımcı olur.

• Sosyal hayatınızı aktif hale getirin. Aile ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek yardımcı olacaktır, ancak depresyona maruz kalan kişiler sosyal yalıtıma yatkın olacaklardır, sosyal faaliyetlerinizi planlı olarak düzenleyerek kendinizi korumaya yardımcı olabilirsiniz.

• Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Bu sağlıklı kalmanıza ve ruh halinizi kontrol altında tutmanıza destek olacaktır.

• Düzenli uyku alışkanlığı mevsimsel depresyonu önlemede etkili olacaktır. Düzenli bir uyku alışkanlığının olması vücudunuzun doğal döngülerini ve ritimlerini düzenlemek ve hormonları dengede tutmaya yardımcı olabilir.

• Bilişsel davranışçı terapi yaklaşımı, kişilerde olumsuz negatif düşünceleri tanımalarına ve olumlu bir dönüşüme yardımcı olabilmektedir, ayrıca duygu durumlarını geliştirmeye yardımcı yeni davranışlar geliştirmelerine destek olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlker KÜÇÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlker KÜÇÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker KÜÇÜK Fotoğraf
Psk.İlker KÜÇÜK
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlker KÜÇÜK'ün Yazıları
► Duygudurum Bozukluğu Nedir? Abdullah ÖZER
► Mevsimsel Depresyon Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
► Mevsimsel Depresyon Psk.Lale TUNCEL
► Mevsimsel Depresyon Psk.Gülru TUĞUTLU
► Mevsimsel Depresyon Psk.Yasemin MERİÇ
► Duygudurum Bozuklukları Psk.Sena TUNÇ
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Mevsimsel Depresyon ve Öneriler Psk.Mustafa ÖZAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Ruhsal Bozuklukları Ağustos 2009
◊ Otizm Ekim 2017
◊ Zeka ve Zeka Testleri Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:12
Top