2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cildinizi Güzelleştiren Besinler
MAKALE #18953 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Kasım 2017 | 2,582 Okuyucu
Su:
Anlaşılacağı üzere su bir besin grubu değildir. Ancak çok iyi sebeplerden ötürü ilk sıraya koyulur. Vücudunuz ve cildiniz %60 sudan meydana gelir ve istikrarlı bir şekilde yerine konulmasına ihtiyaç duyar.

Yeşil Yapraklı Sebzeler (roka, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, pazı, ıspanak, marul)
Diyetinizde neden gerekliler:
-A vitamini yönünden zengindirler (Mükemmel bir antioksidant)
-Klorofil içerirler (sindirim kanalınızdan bakteri ve toksinleri temizler)
-Zeaksantin içerirler (pişmiş ıspanakta ortaya çıkar) (antioksidant özellikleri güçlendirir)

A vitamini ve C vitamini yönünden zengin meyveler (Portakal, Kivi, Limon, Papaya, Kavun, Çilek, Yaban Mersini, Muz)

Diyetinizdeki antioksidanlar cildinizi serbest radikal ajanların zararlı etkilerinden korur. A vitamini doğal bir anti-akne vitaminidir ve cildinizin yenilenmesine yardımcı olur. C vitamini de serbest radikallerle savaşır; kollojen miktarını arttırır, kırışıklığı azaltır.

Deniz Ürünleri (Somon, Ton balığı, Istakoz, Yengeç, Karides)

Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir. Omega-3, bir diğer ismi ise alfa linolenik asitdir (ALA) ve yapılan çalışmalar günde 1000 mg ALA alanlarda koroner kalp hastalığının % 16, hastalık riskininde % 47 azaldığınını göstermiştir. Ceviz, badem, fındık, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu veya yağı, kanola yağı, yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle yağlı balıklarda (somon, ton balığı, uskumru) bulunmaktadır. Cildin genç görünmesine yardımcıdır.

Yeşil Çay, yağlı tohumlar (badem, ceviz, yeşil fasulye, nohut vb)
Yeşil Çay antioksidant kapasitesi çok yüksektir, inflamasyon ile savaşır. Aynı zamanda Yağlı yohum ve kurubaklagiller de E vitamini yönünden zengindirler ve kırışıklık önleyici etkileri bulunur. Ayrıca bağışıklık güçlendirici etkisi ile bilinen çinko yönünden de zengindirler.

Anti–Aging Özellikli 15 Besin

Vücudunuzda kanser, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları, göz ve akciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın oluşmasında etkili olan serbest radikaller aynı zamanda yaşlanmaya da neden olan faktörlerdir. Serbest radikallere ve yaşlanmaya karşı savaşta en etkili destekçiniz ise anti-aging özellikli besinlerdir. Gelecekte daha güzel ve daha genç görünmek için yatırım yapmanın tam zamanı…

• Somon: Omega 3 deposudur. Temel yağ asitleriiçeriği ile güçlü iltihap sökücü özellikleri sayesinde eklem rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda hafıza güçlendirici özelliği ile beyin için vazgeçilmez bir besindir.
• Siyah Üzüm: Siyah üzüm çok güçlü antioksidanlarla doludur. Resveratrol, antosiyaninler, kuersetin ve tanin bunlardan bazılarıdır. Üzümün içerisinde yüksek miktarda su ve lif ile birlikte demir, selenyum, potasyum ve çinko yer alır. Bu maddeler yaşlanma karşıtı ve kalp dostudur.
• Karides: İçeriğinde bol bulunan B vitaminleri (B12, B3), selenyum, iyot, kalsiyum ve çinko sayesinde; beyin fonksiyonlarını güçlendirir, hafızayı korur, kırışıklıkları azaltır, tiroit bezinin düzenli çalışmasına yardımcı olur, kemikleri ve bağışıklığı güçlendirir.
• Nohut: Müthiş bir lif kaynağı olan nohut yaşlanmayı geciktirici bir çok besin maddesinden zengindir. Bol miktarda protein, E vitamini ve çinko içerir. Yapılan araştırmalara göre; hücre yenilenmesine yardımcı olarak saç ve cilt sağlığı ile birlikte kalbi ve bağışıklığı destekler.
• Haşlanmış Yumurta: 8 temel aminoasidi içeren yumurta aynı zamanda çinko, A, B, D ve E vitamini kaynağıdır. Kolajen üretimi, göz sağlığı, kemik sağlığı ile hafıza ve konsantrasyonu artırma ve duygusal sağlığı artırmada çok etkilidir. Yumurtanın hem sarısının hem beyazının tüketilmesinde fayda vardır.
• Probiyotik Yoğurt: Bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakteri miktarını arttırır. Kolesterol düzeyini azaltarak sağlıklı kemik, kas ve sinir sistemi için birebirdir. Ayrıca sağlıklı bakteri içeriği ile sindirim sistemini hızlandırarak kabızlık problemini azaltır ve metabolizmayı hızlandırır.
• Arpa: Antioksidan tokotrienol’ün en zengin kaynağıdır. Yapılan çalışmalar bu maddenin kalp hastalıklarının önlenmesinde bazı E vitamini formlarında etkili olduğunu göstermektedir. Arpa; kötü kolesterolü oksitleyerek damar tıkanıklıklarını engellemekte ve karaciğerde kolesterol üretimini azaltmaktadır. E vitamini ve selenyumdan zengindir.
• Avokado: A, B, C, E vitaminleriyle birlikte tekli doymamış yağ asidi (Omega-3 ve omega-9) içeriğinden yüksek bir besin olan avokado serbest radikallerle savaşır ve cildi çok iyi nemlendirir. Trigliserit seviyesini düşürür ve iyi huylu kolesterolü yükseltir ve kötü kolesterolü düşürür. Yüksek oranda lif içerir. Potasyum zenginliği ile kas sağlığı ve kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir.
• Yulaf: Çözünür lif ve enerji kaynağı kompleks karbonhidrat zengini bir tahıldır. Kan şekerini dengeleyerek uzun süre tok tutma ve yavaş sindirilme özelliğine sahiptir. Serbest radikallere karşı savaşmak için gerekli E vitamini, tokotrienol, ferulik asit, kafeik asit yulafın içeriğinde bolca bulunur.
• Pancar: Koyu kırmızı renkli pancar çok bir antioksidan olan beta-cyanin içerir. Kanı temizler ve anti kanserojen özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalara göre; pancarın karaciğeri koruma özelliği çok yüksek ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Ayrıca içeriğinde bulunan silika maddesi sağlıklı cilt, saç, tırnak, kas ve kemik bağ dokusu için gereklidir.
• Mantar: Birçok sebzeden daha fazla protein, E vitamini ve selenyum içerir. Yağın yakılarak enerjiye dönüştürülmesi için temel bir faktör olan B3 vitamini (niyasin) içerir. Kalp sağlığı için önemli olan potasyum ve kireçlenmeyi önleyici B12 vitamini içerir. Shitake mantarı bağışıklık sistemini güçlendirir, reishi mantarı yüksek kan basıncına karşı savaşır, maytake matarı kan basıncı ve akciğer hastalıklarını tedavi eder.
• Soğan: İçeriğinde; B vitaminleri, selenyum, kükürt ve kuersetin bolca bulunur. Soğan selülitle mücadele konusunda meşhurdur. Ayrıca içeriğinde bulunan krom kan şekerini düşürmeye yarar. Kuersetin ile iltihaplanmayı önleyici, selenyum ile güneşin zararlı ışıklarından cildi koruyucu, kükürt ile cilt, saç ve tırnak sağlığını koruyucu özelliktedir.
• Yeşil Elma: Çözünür ve çözünür olamayan lif içeriği ile besinin bağırsaktaki hareketlerini yavaşlatır. Pektin lifi bağırsaktaki yararlı bakterileri artırır ve vücuttan toksin atışına yardımcı olur. Yüksek lif içeriği aynı zamanda daha uzun süre tok tutma özelliği sağlar. Ayrıca; yeşil elmanın yüksek C vitamini içeriği sayesinde yağlar vücudumuzdan % 44 oranında daha kolay atılır.
• Mercimek: En besleyici ve sindirimi kolay besinlerin başında gelen mercimeğin kırmızı, yeşil ve kahverengi renkleri vardır. Mercimek B12 ve B3 vitamininden son derece zengindir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan demir ile kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği ile sindirimi düzenlemeye yardımcıdır.
• Salatalık: Yaklaşık %90’ı su içeren salatalık güçlü nemlendirme özelliğine sahiptir. Silika maddesinden zengindir. Silika; kemik ve bağ dokusuna faydası sebebiyle osteoporozu önlemede etkilidir. Salatalık; yüksek su içeriği ile birlikte magnezyum ve potasyumdan zengindir. Bu özelliği ile iyi bir idrar söktürücüdür.

Uzman Diyetisyen Deniz BERKSOY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cildinizi Güzelleştiren Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► 0-1 Yaş Döneminde Sakıncalı Besinler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Stres ile Baş Eden Besinler Dyt.Eda AĞILLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cildinizi Güzelleştiren Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top