2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkekte İktidarsızlık (SERTLEŞEMEME Sorunu)
MAKALE #18962 © Yazan Adalet SEVİM | Yayın Kasım 2017 | 3,296 Okuyucu
İKTİDARSIZLIK (SERTLEŞEMEME)

İktidarsızlık, erkeğin ereksiyon (penisin sertleşmesi) sağlama güçlüğüne verilen addır. Buna sertleşme güçlüğü denir.

Erkeğin cinsel birleşmeyi gerçekleştirememesine iktidarsızlık diyoruz. Diğer bir deyimle penisin kadının vajinasına , döl yoluna rahatça girişini sağlayan sertleşmenin olamama haline iktidarsızlık diyebiliriz. Penisin sertleşmemesi erkek için çok önemli bir sorundur. Toplumumuzda %55 oranında görülmektedir. Sertleşme güçlüğünün kaynağı fiziksel olabileceği gibi ruhsal da olabilir. Sertleşme eksikliği sadece erkeklere özgü cinsel bir rahatsızlıktır ve bu rahatsızlık cinsel isteksizliğe, boşalma güçlüğüne ya da sertleşmeden boşalmaya sebebiyet verebilir. Sertleşme güçlüğünün %10-15 vakada organsal bozukluk,%85-90 vakada ise ruhsal yani psikolojik rahatsızlık olarak görülmektedir. 40 yaşı geçmiş erkeklerde daha sık görülmektedir. Geçici iktidarsızlık yakınmaları olan erkekler mastürbasyon yaparken böyle bir sorunun çoğu zaman olmadığını görürler. İktidarsızlıkta genelde cinsel istek vardır fakat cinsel birleşme için gerekli penis sertleşmesi oluşmaz.

SERTLEŞME EKSİKLİĞİNİN FİZİKSEL NEDENLERİ

Birincil sorun sertleşme refleksinin sekteye uğramasıdır. İktidarsızlık sorunu olan erkeğin, cinsel istek duyduğu zaman bile penisi sertleşmez. Boşalma ile sertleşme ayrı ayrı reflekslerdir. Kimi iktidarsız erkeklerin sertleşmeden de boşaldığı görülür. Sertleşmenin sekteye uğraması, endişe duygusu eşliğinde gelişir. Endişeye yol açan cinsel eylem farklılık gösterebildiğinden iktidarsızlık olgusuda kişiden kişiye değişik biçimde ortaya çıkar. Bir erkeği iktidarsızlık kadar sarsan ve utandıran başka bir cinsel sorun olamaz. Ereksiyon erkeğin kendine güveninin ölçüsü olduğuna göre bunun doğal sonucu olarak iktidarsızlıkta ruhsal ve depresif olmasına sebebiyet verir.

İktidarsızlığın fiziksel nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Antrojen hormonunun yetersizliği
Yorgunluk
Karaciğer sorunları
Psikolojikmen baskı altında bulunmak
Gizli şeker hastalığı
Kimi ilaçların yan etkileri(soğuk algınlığı ve antidepresan ilaçlar)
Siğara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı
Erken Boşalma

SERTLESME SORUNUNUN RUHSAL NEDENLERİ

Cinsel gücünü kanıtlayamama endişesi
Başaramama korkusu
Yaşamımızdaki çeşitli ruhsal olaylar ve gerginlikler
Heyecan yaratan işler
Ekonomik sıkıntılar
Beynin sürekli bıkkınlık içinde olması
Çiftler arası duygusal doygunluk
Terk edilme korkusu
Bilinçaltına yerleşmiş olan hadımlık korkusu
Çiftler arası iktidar kavgası
Baskılı bir ailede büyüme
Aileden sevgi, saygı ve güveni tam anlamıyla alamama

İKTİDARSIZLIĞIN TEDAVİSİ

Çift cinsel terapiste gelmeden önce mutlaka ürolog hekime gidip organik bir problemin olup olmadığını test ettirmek ve eğer herhangi bir organik problem yoksa ürolog hekiminde tavsiyesi üzerine tedavi sürecine uzman bir cinsel terapist ile başlanır.Cinsel terapist çiftleri önce birlikte detaylı bir şekilde dinler, sonrasında çiftleri teker teker ayrıntılı bir şekilde dinler . Kişiye ve çifte göre bir tedavi şekli belirler. Bu durum her bireyde ve çiftte farklı ortaya çıktığı için terapistinde bu farklılıkları göz önünde bulundurarak kişiye ve çifte özel tedavi sürecini başlatır. Dünyada en sık bilişsel, davranışsal tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tür tedavilerdeki amaçlar; cinsellik hakkında doğru bilgilendirme ( yeniden yapılandırma) kişilerin kendi vücudunun anatomik yapısını tanıtmak, cinsel mitlerin konuşulması, kaygıların azaltılması, nefes ve gevşeme egzersizleriyle birlikte boşalmanın kontrol altına alınması , çiftlere evde yapmaları için verilen aşk oyunları, masaj, mastürbasyon, cinsel birleşme tekniklerinin öğretilmesi ve değişik cinsel pozisyonların anlatılması tedavilerde kullanılan kitap, CD,DVD, maket ve simülatörlerle tedaviyi adımlaştırarak zevkli, eğlenceli bir hale getirerek çiftlerin bu durumdan kurtulması sağlanır. Verilen bu sorumlulukları çiftler tam anlamıyla adım adım yaparlarsa %80 başarı sağlanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkekte İktidarsızlık (SERTLEŞEMEME Sorunu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Adalet SEVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Adalet SEVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adalet SEVİM Fotoğraf
Adalet SEVİM
Kayseri (Online hizmet de veriyor)
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Adalet SEVİM'in Makaleleri
► Erkeklerde İktidarsızlık Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İktidarsızlık – Empotans Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erkekte İktidarsızlık (SERTLEŞEMEME Sorunu)' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsellik Kavramı Aralık 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:29
Top