2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Gelişim Evreleri
MAKALE #18968 © Yazan Uzm.Psk.Elif ATABAY | Yayın Kasım 2017 | 2,996 Okuyucu
Çocuklar normal olarak 4 evreden geçerler: 1) Bebeklik; 2) İlk çocukluk; 3) Son çocukluk; 4) Erinlik (bülûğ)

1. — Bebeklik: Doğumdan itibaren iki yaşına kadar süren evredir.Bebeklik döneminde baş fazla büyük, el ve ayaklar daha küçüktür. Bazı bebeklerin başı tam biçimli olmaz. İlk bakışta, yeni doğan bebeklerin duyu organları tam gelişmiş gibi görünürse de birçok araştırmalarda bunun aksini göstermiştir. Göz kasları çok zayıf olduğundan bebekler hemen hemen hiçbir şeyi net olarak göremezler Gözün iç kesimleri de gelişmiş olmadığı için yeni doğan bebekler renkler, ayırt edemezler renk körüdürler. Kulaklarının içi, doğumdan önce içinde büyüdüğü torbanın zarı ile tıkanmış olduğundan, ses de duyamaz. Buna karşılık, tatma ve dokunma duyulan daha fazla gelişmiştir. Bebek sıcakla soğuğu da iyice sezer.

Bebek dünyaya gelir gelmez ağlamaya başlar. Bu «doğum ağlaması» ciğerleri havayla doldurur, böylece solunum başlar. Ancak, çocuğun solunum sistemi de daha başka organları gibi tam gelişmiş değildir. Bunun için, çok sık ve düzensiz solur. Üç aylık oluncaya kadar bebekler dakikada 40 – 60 soluk alırlar, nabızlarının vuruşu da dakikada 120 – 140 arasıdır. İki yaşındaki çocukların solunumu dakikada 25 – 30’a, nabız vuruşları da 90 – 120’ye düşer.Bebek kaslarını istediği gibi kullanamaz. Başını dik tutamaz, olduğu yerden kıpırdanamaz, oturamaz, oturtulacak olursa düşer. Bebekler doğumdan itibaren devamlı ve hızlı bir gelişme çağına girdiklerinden, onlardan bu gibi hareketleri vaktinden önce yapmaları beklenmemelidir. Örneğin, bebek ancak altıncı ayında oturur. Bazı kimselerin yaptığı gibi etrafını yastıkla besleyerek onu vaktinden önce oturtmaya çalışmak sağlığı için zararlıdır.

Bebeklerin büyümesinin ana hatları şöyledir :
Göbeğin düşmesi: 4-7. gün
Göbek yarasının kapanması: 6-10. gün
Bilerek gülmesi, hareket eden bir şeyi gözleriyle takip etmesi: 2. ay
Başını yataktan kaldırması: 6-8. hafta
Gördüğü kimseleri tanıması: 3-4. ay

Etrafındaki parlak şeyleri tutmak istemesi, hareketli objeyi izleyebilmesi,kişilerin yüzüne bakabilmesi,objeyi kavrayabilmesi,elleriyle oynayabiliyor,nesneleri ağzına alabiliyor,o elindeki objeyi incelemesi, bakarken iki gözünü paralel kullanabilmesi, otururken sırtını düz tutabiliyor,emebiliyor, yutabiliyor, ağlayabiliyor, müzik şarkı dinliyor, konuşan kişiye bakıyor, sesli gülüyor, çığlık sesi çıkarabiliyor, anneye gülümsüyor ve dokunuyor: 6. Ay
Ağırlığının doğumdakinin iki katını bulması, oturması: 6. ay
Kolundan tutulunca ayakta durabilmesi, yatağından kendi kendine tutunarak ayağa kalkması: 7-8. ay
Bir kimsenin yardımı ile yürümesi: 9 aydan itibaren
Konuşması, yürümesi, aynada kendi görüntüsüne dokunabilmesi, kendi ellerini izleyebilmesi, saklanan bir şeyi bulabilmesi, tutulan bardaktan su içebiliyor, katı yiyecekleri çiğneyebiliyor, kendisine kızdığında tepki verebiliyor, kafasını direk olarak sese çeviriyor, anneye karşılık veriyor: 6 – 12 ay
Bıngıldağın kapanması: 15-16, ay

Oyuncak tercihi yapabiliyor, anne baba ve kardeşlerini tanıyabiliyor, yuvarlanan topu gözüyle takip edebiliyor,aynada kendini izleyebiliyor,kişileri uzaktan tanıyabiliyor, katı yiyecekleri çiğneyebiliyor, iki hayvan sesini ve kelimeleri tekrarlayabiliyor: 12-18 ay
Nesneleri birbirleriyle eşleştirebiliyor, bedenin parçalarını gösterebiliyor, iki nesneyi resimdeki yerlerine yerleştirebiliyor, beş kelime kullanabiliyor, dört nesnenin adını söyleyebiliyor, gösterilmesi istenen iki kişiyi gösterebiliyor, tek başına anlamlı oyunlar oynayabiliyor, bir şey istediğinde bunu söylüyor, koşması:18-24 ay
Görülüyor ki bebekler doğumdan itibaren sürekli bir gelişme süreci geçirirler. Uyku ve yemek durumlarındaki gelişme de sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Yeni doğmuş bir bebek mama saatleri dışında daima uyur. Buna göre, günden hiç olmazsa 21 saat uyku normaldir. Aldığı besinde de devamlı bir artış kaydedilir.
2. — İlk çocukluk: İki yaşından altı yaşına kadar sürer. Çocuk bu süreçte bütün vücudunu istediği gibi hareket ettirmeyi, konuşmayı öğrenmiş, şimdi çevresini tanıma, öğrenme isteği yüksektir, öğrenmek ister, bunun için de sık sık size sorular sorarlar.
Bu çağın en önemli özelliği taklittir. Anne ve babanın, kendisinden büyük kişilerin yaptıklarını kendi de yapmak ister. 2-3 yaşlarında çocukta bir aksilik gün yüzündedir. Söylenenleri ya yapmaz, ya aksini yapar. Bu, çocuktaki şahsiyetini ve ya benliğini gelişmeye başlamasından, kendisini bağımsız bir insan olarak görmek isteğinden sıra gelir. Bu bakımdan, gerçek bir lüzum olmadıkça, çocuğun işlerine karışmak müdahale etmek doğru değildir. Çocuk, üç yaşından itibaren daha anlayışlı olmaya başlar. Karanlık ve ölüm gibi şeylerden korkma bu dönemde yaşanır.

2 yaş grubu gelişimi: Nesneleri birbiriyle eşleştirebiliyor, kafasını sallayarak hayır diyebiliyor, bedeninin parçalarını gösterebiliyor, iki nesneyi resimdeki yerlerine yerleştirebiliyor, fermuar açabiliyor, kağıt üzerine karalama yapabiliyor, giysisini çıkarabiliyor, düşmeden 5m koşabiliyor, arkaya doğru yürüyebiliyor, tutunarak basamakları çıkabiliyor, dengesini kaybetmeden topa vurabiliyor, istek belirtmek için tek kelimelik cümleler kurabiliyor,n,l,d,t,f,v seslerini çıkarabiliyor, üç kişiyi adı ile çağırabiliyor, dört nesnenin adını söyleyebiliyor, …. İster misin? Sorusunu anlayabiliyor, ninni seslerini anlayabiliyor, tek başına anlamlı oyunlar oynayabiliyor, resimlere bakarken bir şeyler mırıldanıyor, bir şey istediğinde bunu söylüyor, süpürmeyi, yemek yapmayı taklit edebiliyor.

3 yaş grubu gelişimi: tek ve çok kavramını ayırt edebiliyor, gösterilen resimde ne yapıldığını görebiliyor, gizlenmiş iki nesneyi bulabiliyor, çay ve yemek kaşığı ayırt edebiliyor, kendi kıyafetini tanıyor, kağıt katlayabiliyor,bardaktan bardağa sıvı dökebiliyor, yuvarlak şekilleri çizebiliyor, basamakları tek tek inebiliyor, durmadan 15m koşabiliyor, en alt basamaktan iki ayağıyla atlayabiliyor, r,s,ş,x,z seslerini çıkarabiliyor, üç kelimelik cümleler kurabiliyor,bu ne? Diye sorabiliyor, resim üzerinde bir eylemi gösterebiliyor, çift vuruşu ayırt edip durabiliyor, başkalarını kıskanıyor, sıra kendine gelene kadar bekleyebiliyor, başkalarını güldürmeyi seviyor, hayvan rollerini severek oynuyor, kendisinden ‘ ben ‘ diye bahsedebiliyor, temel renkleri ayırt edebiliyor,beş dizi resmi sıraya koyabiliyor, beş şekli yerine yerleştirebiliyor,ev dışındaki çevreye uyum sağlayabiliyor, giysisini açabiliyor, noktaları birleştirip daire yapabiliyor, parmaklarıyla kalem tutabiliyor, üç tekerlekli bisiklet kullanabiliyor, bir bardak suyu 3m dökmeden götürebiliyor,basamakları çifter çifter çıkabiliyor, beni benim, senin kullanabiliyor, çoğul kullanabiliyor, beş hayvan ismi sayabiliyor, geçmiş zamanı kullanabiliyor, sağ solu gösterebiliyor,daha büyük daha küçük gösterebiliyor, kırmızı rengi gösterebiliyor, köşeli yuvarlak kavramlarını gösterebiliyor, hikayeyi heyecanla dinliyor,çok soru soruyor,yeni kıyafet alındığında seviniyor, başkalarıyla severek oynuyor.

4 yaş grubu gelişimi: İnsanları ve hayvanları ayırt edebiliyor, saklanan üç objeyi bulabiliyor,erkek ve kızı ayırt edebiliyor, parçaları bütüne tamamlayabiliyor, parçalı puzzle birleştirebiliyor, ellerini yıkayıp kurulayabiliyor, vida yada anahtar çevirebiliyor, düğmeleri ilikleyip açabiliyor, makasla kesebilir,tek ayak üzerinde bir kere zıplayabiliyor, ayakları birleşmiş şekilde, aralıksız beş defa zıplayabiliyor, tutunmadan koltuğun kenarından atlayabiliyor,ayağını değiştirerek tutmadan merdivenden inebiliyor,ne oynadığını anlatabiliyor, kısa hikayeleri tekrar edebiliyor, yan cümlecikler kullanabiliyor,Kim?, Nerede?, Ne zaman?, Neden? sorularını sorabiliyor, iki zıt kavramı söyleyebiliyor, başparmağını ve işaret parmağını biliyor, alt ve üstün ne olduğunu biliyor, sabahları, akşamları, yorgun aç kelimelerini anlayabiliyor, uçan her şeyi gösterebiliyor,
3. — İkinci çocukluk: Bu devre aşağı yukarı ilkokul dönemindedir. Çocuk gene eskisi kadar annesi ve babasını sevdiği halde bu sevgisini açıkça göstermez; onların sevip okşamalarından da hoşlanmaz. Artık daha fazla bağımsız olmayı ister. Bir eşya gibi sevilmek, ilgi gösterilmek hoşuna gitmez. Büyüklerden hoşlanmadığı kimselerden uzak durur. Kendisini büyümüş olarak görmek istediği için büyüklerin hal, tavır ve hareketlerini taklit eder. Bu bakımdan, bu devrede bazı kötü huyların yerleşmesi ihtimali yüksektir bu zamanlarda dikkat edilmelidir rol model aldığını kişinin kim olduğuna.
Okulun, şüphesiz ki çocuğun eğitiminde birçok bakımlardan büyük rolü vardır; fakat, en büyük faydası onu toplum hayatına alıştırmasıdır.Tanımadığı kişilerle paylaşım halinde olması onlarla sosyalleşmesi farklı dil,din,kültür özelliklerine sahip kişilerle zaman geçirmesi ben gelişimi için önemlidir.

4. — Erinlik (bülûğ): Çocuğun gelişmesi erinlikten önceki yıllarda yavaşlar. Bu bir bakıma onu erinlik (bülûğ) çağının hızlı gelişmesine hazırlamak için gibi görünür.
11-12 yaşından, 22 – 23 yaşına kadar süren bu dönemin ilk önemli tarafı çocuğun cinsî bakımdan gelişmesidir. Erinlikten sonra çocuğun hayatı büyük bir değişme gösterir. Kızlar 12-14 yaşlarında erin olurlar. Erkek çocukları ise bu döneme 1,5-3 yıl geç başlar. Vücut gelişimi de bu devrede en yüksek düzeye gelir. Bu devrede çocukların en büyük istekleri çevreleri tarafından bir büyük birey gibi görünmek, o şekilde muamele görmektir. Anne baba ise ona hala çocuk gözüyle bakarlar. Bu, çocuğun ruhunda ters tepki yaratabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Gelişim Evreleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif ATABAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif ATABAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif ATABAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif ATABAY
Edirne (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif ATABAY'ın Makaleleri
► İnsanın Ruhsal Gelişim Evreleri Psk.Mehmet Emin KIZGIN
► Çocuk ve Cinsel Gelişim Psk.Reyhan UZUN
► Çocuk Gelişim Dönemi ve Özelikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk Gelişim Evreleri' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top