2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #18975 © Yazan Uzm.Psk.Görkem ALBAN | Yayın Kasım 2017 | 2,071 Okuyucu
VAJİNİSMUS

Vajinismus cinsel birleşme sırasında vajinayı çevrelen kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan kasılmalar ve şiddetli acı nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşememesi ya da ağrılı olarak gerçekleşmesi durumudur. Burada en önemli nokta bu kasılmaların istemsiz bir şekilde gerçekleşmesidir. Bu kasılmalarla birlikte sıklıkla cinsel ilişkinin gerçekleşemeyeceği inancı, cinsel birleşmenin acı vereceği inancı ve aşırı bir korku sürece eşlik ederek cinsel birleşmeyi olanaksız kılmaktadır. Nadiren de olsa cinsel birleşme olmakta ancak kasılmalar nedeniyle bu cinsel birleşme ağrılı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Tüm cinsel işlev bozukluklarda olduğu gibi vajinismus da muhafazakar toplumlarda ya da cinselliğin tabu olarak görüldüğü kültürlerde diğerlerine oranla daha fazla görülmektedir. Ülkemizde kadınlar cinsel bozukluklar açısından en sık vajinismus şikayetiyle kliniklere başvurmaktadır. Vajinismus genellikle ilk cinsel birleşmenin denendiği anda ortaya çıksa da nadiren doğum, kürtaj ya da zorlu jinekolojik müdaheleler sonrası ortaya çıkabilir. Vajinismusun ilk cinsel birleşme denemesinde ortaya çıkması kişilerin vajinismusu bekaretle başka bir deyişle kızlık zarıyla ilişkilendirmelerine neden olmaktadır. Vajinismus yaşayan bazı kadınlar cinsel birleşmenin olamayışını kızlık zarının kalınlığı ya da eşlerinin penis özellikleriyle ilişkilendirirler. Bu hatalı ilişkilendirmeler ülkemizde formel cinsel eğitim verilmemesi ve kadının kendi cinselliği hakkında sınırlı ya da hiç bilgi sahibi olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle her cinsel terapi sürecinde mutlaka cinselliğin fizyolojisi hakkında bilgilendirici çalışmalar yapılır ve mutlaka ev ödevleri verilir.

Vajinismus sorunu yaşayan çiftler uzunca bir müddet sorunun kendiliğinden geçmesini beklemek gibi bir hata yapma eğilimdedirler. Bazı durumlarda çiftler beklemek yerine problemi kendi yöntemlerini deneyerek çözmeye çalışırlar. Alkol almak, psikotrop ilaç kullanmak, lokal anestezik ilaçlar kullanmak, cinsel içerikli filmler izlemek ve kayganlaştırıcı jeller kullanarak zorla cinsel ilişki denemesinde bulunmak çiftlerin en sık kullandığı yöntemlerdir. Fakat bu ve benzeri yöntemler sorunu çözmediği gibi kişilerin sorunu çözememiş olmaktan kaynaklı anksiyetelerini ve problemin çözümsüz olduğu yönündeki hatalı inanışlarını da pekiştirmektedir.

Vajinismusun herhangi bir ilaç ya da cerrahi bir operasyonla tedavisi mümkün değildir. Vajinismus yalnızca cinsel bozukluklar konusunda uzmanlaşmış terapistler tarafından yapılan cinsel terapilerle düzelebilir.

Vajinismus için Cinsel Terapi Süreci

Her terapi gibi cinsel terapi de detaylı öykü alımı ile başlar. Terapistiniz her ikinizi de tanımak ve problemin farklı açılarını inceleyebilmek için size muhtemelen yarı yapılandırılmış mülakat soruları soracaktır. Detaylı öykü alınımın ardından terapistiniz vajinismus ve cinsel terapi teknikleri, seans süreleri ve seans sıklığı gibi konularda sizi bilgilendirecek ve terapi sürecinde sizin ve terapistinizin sorumluluklarını açıklayan danışan-terapist kontratı üzerinde uzlaşmanızı isteyecektir.

Sonraki aşamalarda terapistiniz cinsel terapiler başlıklı yazıda detaylıca anlatılan hazırlayıcı, başlatıcı ve sürdürücü etkenler üzerinde çalışarak cinsellikle ilgili bilişlerinizi ve varsa cinsel mitlerinizi değiştirecek özel terapi teknikleri kullanarak problemin çözümü için size yol gösterecektir. Ayrıca terapistiniz her seans başında bir önceki hafta ev ödevi olarak verilen egzersizleri inceleyecek ve sonraki hafta bireysel ya da çift olarak yapacağınız egzersizleri size açıklayarak seansı sonlandıracaktır. Sürecin başarılı olması hem terapistinizin yetkinliklerine hem de size bağlıdır. Ev ödevlerini yapmakta isteksiz, seansları düzenli takip etmeyen çiftlerle sorunun çözülme süresi uzamaktadır. Her şeyin yolunda gittiği durumda terapi 6 seansta hatta bazen daha kısa sürede tamamlanmaktadır.

Her ne kadar sorun kadına ait gibi görülse de çiftin birlikte yaşadığı ve yine birlikte çözeceği bir sorun olması nedeniyle cinsel terapi seanslarına çiftlerin birlikte katılması beklenmektedir. Özellikle terapi boyunca uygulanacak yasakların ya da birlikte yapılacak ev ödevlerinin öneminin anlaşılması için çiftlerin seanslara birlikte gelmesi çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Görkem ALBAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Görkem ALBAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Görkem ALBAN
Tekirdağ
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Görkem ALBAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift- İlişki Terapisi Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:58
Top