2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme ve Bebeğinizin Beslenmesinin Önemi
MAKALE #18991 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Kasım 2017 | 2,603 Okuyucu
Gebe kalma aileye yeni bir bireyin katılması sürecinin başlangıcıdır. Gebeliğin başlangıcı ile ailedeki roller değişmeye başlar. Rollerin, sorumlulukların ve ilişki şekillerinin değişmesi beraberinde eşlerin yaşamında da bir çok değişiklik getirecektir. Gebelikte anneye düşen en büyük rol ve sorumluluklardan biriside beslenmesine ayrı bir özen ve önem göstermesi gerektiğidir. Gebelik süresince beslenme hem anne adayının sağlığı, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.

Gebelik süresince beslenme nasıl olmalıdır?

 Gebelik süresince ideal kilo artışınız 8 ile 12,5 kg arasında olmalıdır. Çok zayıflık gibi, çok şişmanlıkta gebeliğinizi tehlikeye sokabilir.
 Gebelikte 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde, öğün atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle; gebelikte meydana gelen mide bulantısı, aşerme, kusma, mide ekşimesi gibi şikayetleriniz azalacaktır.
 Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Bu sebeple; beslenme programınızı yemek miktarlarını arttırmadan 4 ana besin grubundan seçerek düzenlemelisiniz:
• Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden ( nohut, fasulye, mercimek vb.) sağlayabilirsiniz.
• Artan kalsiyum ihtiyacınız için; normal beslenmenize ilaveten her gün 1 bardak süt / yoğurt veya 2 su bardağı ayran veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 2-3 kaşık lor peyniri almanız yeterli olacaktır.
• Artan demir ihtiyacınızı; kırmızı et, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra artan demir ihtiyacı sadece beslenme ile karşılanamayacağından ek olarak doktorunuzun uygun gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekebilir.
• Artan selenyum ihtiyacınız için; arpa ve buğday gibi tahıllar, deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk eti, ciğer, pekmez, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, mantar, soğan, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketin. Gebelikte selenyum gereksinimi 200 mg’a kadar yükselmektedir.
• Artan vitamin ihtiyacınızı; taze sebze ve meyvelerden karşılayabilirsiniz. Gebelik sırasında özellikle C vitaminine ihtiyaç artmaktadır. C vitamininden yetersiz beslenen annelerin bebeklerinin beyin gelişimlerinde ciddi bozukluklar görülebilmektedir. Sebze ve meyveyi bol tüketmeli ve iyi yıkanmış olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.
 Sağlıklı beslenme adına kek, bisküvi, hamur işleri vb. besinler yerine tam tahıllı gıdalar, yeşil mercimek, kuru fasulye, bezelye gibi lif ve vitamin açısından zengin gıdaları tercih etmelisiniz.
 Salam, sosis, sucuk gibi içinde katkı maddeleri olan besinleri tüketmeyin.
 Gebelik boyunca yağ ve yağlı gıdalar azaltılmalıdır.
 Tuz; tansiyon yükselmesine ve vücudunuzda su tutulmasına neden olacağından tuzsuz beslenilmelidir.
 Şeker; fazla tüketildiği taktirde kilo alımına sebep olmaktadır. Tatlı isteğimiz artarsa tercihen sütlü tatlılar önerilebilir.
 Gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan kabızlık problemi için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
 Önerilen günlük kafein miktarı 300 mg’ı geçmemelidir. Günde en fazla 2 fincan çay veya kahve tüketilebilir. Tercihen kafeinsiz kahve daha uygun olacaktır.
 Gebe olduğunuz halde sigara içmeniz, alkol kullanmanız, sigara içilen yerlerde bulunmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından önemli problemlere yol açabilir. Bebeğiniz sağlığı için sigara ve alkolden uzak durun.
 Gebelik döneminde doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.

Doğum Sonrası Kilolarınızdan Emzirerek Kurtulun.

Doğum sonrası kiloları tüm yeni annelerin korkulu rüyasıdır. Bu kilolardan kurtulmanın anahtarı aslında kendi elimizdedir.
Doğum sonrası emzirme dönemi metabolizmamızın en hızlı çalıştığı dönemdir. Vücudumuz süt oluşumunu sağlamak için enerji harcar. Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle fazla kilolarınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz.

1. Emzirin: Emzirmek aslında kilo vermenize de yardımcı olmaktadır. Emzirme ile birlikte bazal metabolizma hızı artar ve vücudun yaktığı enerji arttığı için; annelere kilo vermede yardımcı olur.
2. Doğru beslenme ve egzersiz: Diyet doğum sonrası dönemde ne kadar önemliyse, düzenli egzersiz yapmakta o kadar önemlidir. Spor salonuna gidecek vaktiniz veya imkanınız yok ise; bebeğinizi arabasına koyup onunla birlikte haftada en az 150 dk. yürüyüş yapabilirsiniz. Bebeğinizin uyuduğu dönemlerde ev işlerine zaman ayırabilirsiniz. Yapılan bazı araştırmalarda kadınların eski dönemlere göre teknolojiyi daha çok kullandığı ve ev işini daha az yaptığı gözlenmiştir. Bel çevresinde eski dönemlere göre genişleme olduğu gözlenmiştir. 1950’li yıllarda kadınların bel çevresi 71 cm iken; 2012’de bel çevresi ortalaması 86 cm olarak hesaplanmıştır.
3. Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun: Toplumda şekerli yiyecek ve içeceklerin anne sütünü artırdığıyla ilgili yanlış bir inanış vardır. Bu sebeple emziklik döneminde; loğusa şerbeti, hazır meyve suyu, şeker eklenerek yapılmış komposto veya hoşaf, helva, tatlı, çikolata gibi besinler bol bol tüketilir. Bilindiğinin aksine anne sütünü artıran tek faktör sudur. Bu sebeple bu tarz yiyecekleri limitli miktarda tüketerek; su tüketimine özen gösterin. Günde 10-12 bardak su için.
4. Sofranızdan meyve, sebze ve salata grubunu eksik etmeyin: Sebze ve meyvelerin içeriğinde %80-90 oranında su bulunmaktadır. Bol bol sebze ve meyve tüketerek süt yapımınızı arttırabilirsiniz. Her yemeğinizin yanında salata tüketin. İçine mayonez, salata sosu gibi ekstraları koymadan tüketin. Nar ekşisi, limon, sirke ve 1 tatlı kaşığı yağ koyabilirsiniz. Yemek olarak ıspanak, pazı, karalahana, yeşil fasulye gibi sebzelere daha çok yer verin.
5. İçecek tercihlerinize dikkat edin: Gün içerisinde 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, 1-2 bardak ayran veya 1-2 kase cacık, 1 su bardağı süt, 1 şişe maden suyu, 1-2 fincan bitki çayını içecek olarak tercih edebilirsiniz.
6. Yağlı yiyeceklere dikkat edin: Kızartmalar, pasta ve tatlılar, börekler, kurabiyeler, cipsler, çerezler lezzet içeriği gibi kalori içeriği de yüksek olan besinlerdir. Bu besinleri limitli olarak tüketin. Haftanın 1 günü bu besinlerinden en sevdiklerinize yer verin. Böylece hem sevdiğiniz gıdalardan tatmış olursunuz, hem de kilo verebilirsiniz.

Doğru yiyecek ve içecek tercihi ve hareketli bir yaşama geçiş ile haftada 1-1,5 kg verebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Bebeğinizin beslenmesi için püf noktalar

Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi şarttır. 6. ayın bitiminden sonra ek gıdalara geçilerek 2 yıl anne sütü verilmesinin faydaları da aşikardır. 6. ayın bitiminden itibaren bebeğinizin ek gıdalara geçişi ve besin çeşitliliğinin sağlanması dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Ek besinlere geçiş döneminde bebeğinize kış aylarına uygun sebze çorbaları yapabilirsiniz. Patates, havuç, pirinç ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ile hazırlanacak sebze çorbalarına kışa özel lahana, brokoli, ıspanak, pırasa, kereviz, karnabahar ekleyebilirsiniz. Bebeğinizi pütürlü gıdalara alıştırmalısınız. Böylece posa alımlarını kolaylaştırmış olursunuz. Bu yüzden sebze çorbasını tel süzgeçten geçirin veya ezerek püre haline getirin. Sebze çorbalarına 30 gr iki kez çekilmiş yağsız kıyma ekleyebilirsiniz.

Sebze çorbalarının dışında tavuk suyuna tel şehriye, baharatsız yayla çorbası verilebilir. Tarhana ve mercimek çorbası 8. aydan sonra verilmesi daha uygundur. 8. ve 9. aydan itibaren et, tavuk, balık, baklagiller, pilav, makarnayı bebeğinizin ek besinlerine ekleyebilirsiniz.

Bununla beraber bebekler için tüketmemesi gereken bazı besinler vardır:

 Bal
 Yumurta akı
 İnek sütü
 Çikolata
 Kakao
 Çilek, domates, kivi, fıstık ezmesi gibi alerjik besinler
 Deniz ürünleri
 Sakatat ve şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis vb.)
 Konserve ve dondurulmuş gıdalar
 Tuzlu salamuralar, baharatlı hazır gıdalar
 Kuruyemiş, patlamış mısır, sakız gibi boğulmaya sebep olabilecek taneli gıdalar
 Diyet ürünleri (Herhangi bir hastalığı yok ise)

Diyetisyen Deniz BERKSOY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme ve Bebeğinizin Beslenmesinin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme ve Bebeğinizin Beslenmesinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top