2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkide Sevgiyi Göstermenin Farklı Yolları
MAKALE #18994 © Yazan Uzm.Psk.Esra KESKİN | Yayın Kasım 2017 | 12,959 Okuyucu
Çocukluğumuzda sevgiyi nasıl aldığımız, duygulara verilen anlam, aile içinde sevginin nasıl gösterildiği, mizaç gibi faktörler ilişkide sevgimizi nasıl göstereceğimizi belirler. İnsanlar zaman içerisinde ilişkilerinde yara aldıkça sevgilerini göstermekten vazgeçerler. Kendini koruma amaçlı benimsenen bu davranış kişilerin duygularını ifade etmesi ve yakınlık kurmaları konusunda büyük engel oluşturur.

İnsanlar incinmekten korkabilirler. Buna rağmen sevgilerini göstermeyi seçmeleri hakiki bir yakınlığı deneyimlemelerine yardımcı olur. Aksi takdirde, korkular insanın bir diğerini gerçek anlamda tanımasını, bağ kurmasını ya da sevgisini göstermesini engelleyebilir.
Her insan en az bir yolla sevgisini ifade eder. Bazen birden fazla şekilde de sevgi aktarılabilir. Önemli olan bu yolları tanımak ve hayatımızın içine dahil etmektir. Nihayetinde çiftlerin en çok ihtiyaç duydukları şeydir sevgi ve yakınlıktır.

Çiftlerin sevgi dilleri farklılık gösterebilir. Birbirinin sevgi ifade etme şekillerini bilmeyen bireyler birbirini anlamakta güçlük çeker. Çiftler arasındaki bu iletişim problemi giderek büyüyerek işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir. 'Beni sevmiyorsun', 'Sana olan sevgimi fark etmiyorsun', 'Umrunda değilim' gibi serzeniş cümleleri yükselmeye başlar zamanla. Birbirinin sevgi dilini bilmeyen bireyler sevildiğini hissedemeyip, güçlü bir bağ kurmakta sıkıntı yaşayabilir. Çiftlerin birbirini suçlamaları, eleştirmeleri ya da içe çekilmeleri aralarındaki bağı zedeler. Kendi sevgi dilini ve bununla birlikte eşinin sevgi dilini bilen birey ise hem duygu ifade etme aracı olarak farklı yollar öğrenir hem de eşinin belki de her gün kendisine nasıl sevgisini sunduğunu fark eder. Sevgi dilleriyle ilgili farkındalık çiftlerin çok daha doyumlu bir ilişki yaşamalarına yardımcı olur. Peki, sevgimizi hangi şekillerde ifade ederiz?

1-Hizmet/Yardım
Eşinin ihtiyaç duyduğu bir şey yapmak sevgiyi göstermenin bir yoludur. Kahvaltı hazırlamak, çocukları okula bırakmak, bankadaki işi halletmek gibi pek çok örnek bu kapsamda değerlendirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kişinin hizmeti mutlu hissederek, karşısındaki kişiye severek sunuyor olmasıdır. Aksi takdirde, şimdiye kadar böyle görüp öğrendiği için, fedakarlık yaparak ilişkide tutunmaya çalıştığı için hizmet aracını kullanıyor olması kişinin sevgi dilinin bu olduğunu göstermez.
2-Hediyeler
Hediye almak da sevgiyi göstermenin farklı bir şeklidir. Bazı insanlar sevdiklerine hediye alırlar. 'Seni seviyorum' demenin bir yoludur bu.
3-Kaliteli zaman geçirme
Yapılan aktiviteden bağımsız olarak o an sadece yanında olmayı istemek, o anı paylaşıyor olmayı istemek de sevgiyi sunmanın bir çeşididir.
4-Fiziksel temas
Cinsellik dışındaki sarılma, dokunma da sevgiyi gösterme yollarından biridir.
5-Takdir
Eşinizi takdir etme, yaptığı bir şeyi onaylama da ona sevdiğinizi söylemenin başka bir şeklidir.

Hepimiz bu yollardan ez az birini ağırlıklı olarak kullanırız. Çiftlerden birinin sevgi dili hizmet iken bir diğerinin hediye olabilir. Bireylerin bunu bilmesi önemlidir. Aksi takdirde, sevgisini hediye alarak gösteren kişi, eşinin hediye almamasını ilgisizlik olarak yorumlayabilir. Buna benzer olarak, sarılarak sevgisini ifade eden kişi muhatabından aynı derecede bunu görmediğinde önemsenmediğini düşünebilir. Hepimiz farklıyız. Seçtiğimiz yollar da farklı. Yeni yollar bulmak ve ilişkimizi daha zengin hale getirmek de her zaman mümkün.
Peki ya siz eşinize sevginizi nasıl gösteriyorsunuz?
Eşinizin sevgi dili ile sizinki arasında benzerlikler var mı?
Eşiniz size her gün ‘Seni seviyorum’ diyor olabilir mi?
Sevgi dilinize yeni bir tane daha dahil etmek isteseniz hangisini seçerdiniz?

Sadece bu soruları yanıtlamak bile farkındalığınızın artmasına yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkide Sevgiyi Göstermenin Farklı Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra KESKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi35 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra KESKİN'in Yazıları
► Sevgiyi Anlamak Psk.Füsun BUDAK
► Sevgiyi Şimdiki Zamana Getirmek Psk.Ayşegül DENİZCİ
► İlişkide Kim Dur Diyecek? Psk.Ceren TATAR
► İlişkide Zor Dönemler Psk.Enise AKGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkide Sevgiyi Göstermenin Farklı Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:05
Top