2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Gerçekler
MAKALE #19015 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Kasım 2017 | 3,165 Okuyucu
Hindistan cevizi yağı; kilo kaybı ve kalp rahatsızlıkları riskinde azalama gibi pek çok sağlığa faydası ile ilgili iddialarla popüler hale geldi.. Şu anda hindistan cevizi yağının mucize bir gıdaya dönüştüğünün herhangi bir kanıtı olmadığı halde gıda sistemimizde fazlasıyla yer alıyor.

Hindistan cevizi yağı faydalı mı biraz araştırmaları inceleyelim……

Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katıdır. Bunun nedeni 100 g ürün başına 75-95 g doymuş yağ asidi içermesidir.

Yağ asitleri doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış olmak üzere 3 gruba ayrılır. Ayrıca farklı uzunluklarda bulunurlar. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri; uzun (LCT) ve orta zincirli yağların (MCT) bir karışımı olan laurik(c12), mistirik(c14), kaprilik(c8), kaprik(c10) ve palmitik (c16) yağ asitleridir.

Kilo kaybı ve Hindistan cevizi

2009 yılında 20-40 yaşlarında 40 obez kadınla yapılan bir çalışma, 2 gruba ayrıldı. Bir grup 12 haftalık bir süre zarfında 30 ml soya fasulyesi yağı ve diğer gruba Hindistan cevizi yağı içeren günlük besin takviyeleri verildi. Bir süre sonra dengeli düşük kalorili bir diyet ile 50 dakika yürümeleri söylendi. Hindistan cevizi yağı alan grup ile soya fasulyesi yağı alan grup karşılaştırıldığında bel çevresinde çok az bir azalma gözlenmesine rağmen, 2 grup arasında beden kitle indeksleri açısından fark yoktu.
2011 de yapılan bir başka çalışmada; 30 ml‘lik Hindistan cevizi yağının vücut ağırlığına etkisini araştırmak için 20 erkek ve kadın incelendi.
erkeklerde bel çevresinde belirgin bir azalma olurken, kadınlarda değişkenlik yoktu. Vücut ağırlığının diğer ölçümlerinde farklılık gözlenmedi.

Bu iki küçük çalışmaya göre; düşük kalorili bir diyet yaparken her gün 30 ml’lik Hindistan cevizi yağı bel çevrenizi azaltmak için yardımcı olabilir. Ancak vücuttaki yağ kütlesini kaybetmemeniz olasıdır.

Yapılan diğer bir araştırmada 6 sağlıklı erkek farklı miktarlarda orta ve uzun zincirli yağ asitleri ile beslendiler. Çalışmanın sonucuna göre orta zincirli yağ asidinden zengin beslenen erkeklerin günde ortalama 256 kalori daha az tükettikleri belirlenmiştir.

14 sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir diğer araştırmaya göre ise kahvaltıda orta zincirli yağ asitlerinden zengin beslenen erkeklerin öğle yemeklerinde belirgin bir şekilde daha az kalori aldıkları gözlemlenmiştir.

Ancak bu araştırmalar küçük çaplı ve kısa sürelidir. Ayrıca bu çalışmalarda Hindistan cevizi yağı değil de MCT(orta zincirli yağ asitleri) kullanılmıştır. MCT yağı ağırlıklı olarak C8-10 yağ asitlerinden (Hindistan cevizi yağı ve hurma çekirdeği yağından üretilir) oluşur ve oda sıcaklığında sıvıdır. Burada Hindistan cevizi yağı katı ve yoğun olarak C-12 yağ asitlerinden oluşur.

Çok çalışılan MCT yağı içindeki yağ asitlerinin hepsinin sekiz ya da 10 karbona (C8 ve C10) sahip olmasına rağmen, hindistancevizi yağındaki MCFA'ların çoğunun 12 karbona sahiptir(C12) .

"Hindistan cevizi yağı MCT'lerin en büyük besin kaynağı olduğu doğru olsa da, sadece% 15 C8 veya C10" içeriyor. "Geri kalanlar aynı etkiye sahip olduğu kanıtlanmayan C12 dir, kilo kaybı sağlamak için C8 ve C10 MCT'lerin yüzdesini elde etmek için büyük miktarda hindistancevizi yağı tüketmemiz gerekir.
Hindistan cevizi yağını kilo vermeye yardımcı olarak önermek için şu anda kanıtlar çok yetersiz ve yayınlanan çalışmalar çok küçük çaplıdır.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI KAN KOLESTEROLÜNÜ İYİLEŞTİREBİLİR Mİ?

Hindistan cevizi yağı %92 oranında doymuş yağ içerir ve çok sayıda çalışma yapılmasına rağmen, hindistancevizi yağının diğer doymuş yağlardan farklı şekilde olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Doymuş yağdan zengin diyetler de kandaki kötü kolesterolün artması ile ilişkilendirilir.

Yeni Zelanda Kalp VAKFI tarafından literatürlerin yakın tarihli bir incelenmesinde Hindistan cevizi yağının diğer doymuş yağlardan sağlıklı olduğunu gösteren kanıtların eksik olduğu gözlenmiştir.

Sonuç olarak;

Eğer bir şey doğru olmayacak kadar abartılıyorsa ‘’çok sayıda hindistan cevizi yağı tüketin ve kilo verin!’’gibi o zaman muhtemelen doğru değildir. Ne yazık ki kanıtları bile incelemeden beslenme tavsiyeleri veriliyor.. siz siz olun iyi bir beslenme uzmanına güvenin…

İnsanlarda yapılan yüksek kaliteli çalışmalar eksik olsa da, diyetteki LCT(uzun zincirli yağ asitleri)'lerin MCT(orta zincirli yağ asitleri)'lerle değiştirilmesi kilo kaybını desteklemede biraz yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hindistancevizi yağı içerisindeki MCT'ler, ağırlık kaybı için en sık araştırılanlarla aynı değildir ve mutlaka aynı etkiye sahip olmayabilir. Hindistan cevizi yağını kilo verme yardımcı olarak önermek için şu anda kesin bir kanıt yoktur.

Diyetisyen Ebru Aytekin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Gerçekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru AYTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru AYTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Yazıları
► Karbonhidratlar Hakkında Gerçekler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Krıll Yağı mı? Balık Yağı mı? Prof.Dr.Dyt.Barış ÖZTÜRK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Avokado Yağı Dyt.Nursena AKKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Gerçekler' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top