2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Menopoz Nedir? / Rahim Bozuklukları ve Belirtileri
MAKALE #19019 © Yazan Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ | Yayın Kasım 2017 | 3,069 Okuyucu
Menopoz, 45-52 yaş arasında görülen, yumurtalıkların işlevinin bitmesi anlamına gelen fizyolojik bir süreçtir. Menopozun 40 yaşından erken başladığı durumlar; erken menopoz olarak adlandırılır. Menopozun 55 yaşından sonra başlaması, rahim kanserini artıran bir faktörüdür. Bu sebeple menopoz yaşının çok erken ya da geç olmazsı sağlık açısından riskli bir durumdur. Menopoz, fizyolojik ve doğal bir süreçtir. Menopoz döneminde cinsel hayat bitmez, bu süreçte doğum kontrolü zorunluluğu olmadan cinsel hayat yaşanabilmektedir.

Yumurtlama nedir?

Yeni doğan bir kız çocuğu, yumurtalıklarında 100 binlerce yumurtayla dünyaya gelir. Bu yumurtalar ergenlik dönemine kadar uyuma sürecindedir. Ergenlik dönemindeyse hormonal değişimler kaynaklı olarak yumurtalıklar büyümeye başlar. Bu yumurtalardan her biri, adet döngüsü içerisinde büyür ve her ay yumurtlama meydana gelir. Bu yumurta, yumurtalı kanalları tarafından yakalanır. Şayet burada sperm hücresi ile buluşma söz konusu olursa gebelik meydana gelir. Her adet döneminde yumurtalar kaybedilir. Bu sebeple de zaman içerisinde yumurtalık rezervleri azalır. Özellikle 35 yaşından sonra yumurtalık rezervleri belli bir sayının altına iner ve menopoz döneminde nihayet tükenir. Bu sebeple de menopoz döneminde artık yumurtlama olmaz, ve kadın adet görmez.

Yumurtalar ne zaman azalmaya başlar?

Yumurtalar, 35 yaşından sonra azalmaya başlar. Menopoz dönemine kadar ciddi anlamda azalan yumurtalar menopoz döneminde nihayet tükenir ve kadın artık adet görmez.
menopoz

Premenopoz nedir?

Menopoz dönemi bir anda yaşanmamaktadır. Menopoz döneminden önce yaşanan menopoza hazırlık dönemi adı verilen premenopoz kırklı yaşlardan itibaren başlar. Menopozdan önceki dönemde menopoza dair belirtilerden söz konusu olabilir. Bu dönemde östrojen eksikliği kaynaklı olarak adetlerde düzensizlik, hafif ateş basmaları ve çocuk sahibi olamama gibi belirtiler meydana gelmektedir. Menopozdan önceki dönemin süresi genetik olarak belirlenmektedir.

Ateş basması neden olur?

Menopoza girdikten sonra östrojen oldukça azalır. Östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak menopoz döneminde kadınlarda ateş basması ve gece terlemeleri yaygın olarak görülür. Ateş basması sırasında göğüs üzerindeki bölgede, boyun ve yüzdeki damarlarda aniden genişleme meydana geldiği için yoğun bir sıcaklık artışı söz konusu olmaktadır. Menopoz döneminde ateş basması ve bununla beraber uykusuzluk, duygu durumunda değişmeler, ciltte kurumalar ve yaşlanma belirtileri de söz konusu olabilir.

Östrojen eksikliği nelere yol açar?

Östrojen eksikliği kaynaklı olarak vücutta birçok değişim yaşanmaktadır. Bu değişimlerden en ciddisi osteoporoz adı verilen kemik erimesidir. Kemik erimesi ne karşı önlem için 40 yaşından sonra kalsiyum takviyesi yapmak önerilebilir. Menopoz döneminden sonra iki rahatsızlıklarından bir diğeri ise kalp ve damar hastalıklarıdır. Menopoz döneminden sonra östrojen hormonu azaldığı için kalp Ve damar hastalıkları riski artar.

Menopoz dönemi cinsel fonksiyonlar da herhangi bir olumsuzluğa yol açmaz. Östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak vajinada kuruluk meydana gelebilir. Bu sebeple, cinsel ilişki sırasında ağrı ve tahriş gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumların tedavisi için kayganlaştırıcı krem ne ya da hormon replasman tedavisi yeterli olacaktır.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopozun en yaygın belirtisi; adetlerin kesilmesi, ateş basması, gece terlemesi, duygu durumunda dalgalanmalar, cilt kırışıklıkları, vücut organlarının da altuni ve sık sık idrara çıkmak sayılabilir.

Menopoz yaşını geciktirmek mümkün mü?

Menopoz yaşını geciktirmek mümkün değildir. Fakat menopoz yaşının daha erken yaşanmaması için alınabilecek bazı önlemler vardır. Örnek olarak: sigara kullanımı, yoğun stres altında bulunmak, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmak menopoz yaşını iki ya da beş yıl önce çekebilmektedir. Menopoz yaşını daha erken yaşamamak için alınabilecek önlemler ise:

- İdeal kiloya ulaşın.
- Yoğun stres altında kalacağınız ortamlarda bulunmaktan kaçının.
- Sigara kullanmayın.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
- Haftada en az iki defa balık tüketin.
- Kalsiyumdan zengin olarak beslenmeye özen gösterin.
- D vitamini ihtiyacını günlük olarak karşılayın.

Rahim Bozuklukları Nelerdir ve Belirtileri Nelerdir

Rahim; döllenen yumurtanın tutunup beslendiği, geliştiği ve doğuma kadar yaşadığı organdır. Bir kadının anne olabilmesi için temel şartlardan birisi de rahim ağzının, rahim içinin doğuştan kusursuz yaratılmış olması ve sonradan da hasar görmemiş olması gerekir. Aksi halde embriyo rahme tutunamaz ve oraya yerleşemediği için de gelişemez. Zira embriyo anne adayının rahminde iken organlar oluşur ve doğuma kadar gelişimini tamamlar. Bu bağlamda kadın kısırlıklarında sıkça rastlanan sebeplerden birisi de rahim anomalileri, bozukluklarıdır. Rahim bozuklukları doğuştan getirilenler ve sonradan oluşanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Doğuştan gelen rahim bozuklukları rahmin çift oluşu, bölmeli oluşu, boynuzlu oluşu olarak sıralanabilir. Sonradan oluşan rahim bozuklukları da rahim iç dokusunun iltihaplanması, enfeksiyon kapması, rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar ve rahim iç örtüsünün gebelik için gerekli özelliklere sahip olmamasıdır. İster doğuştan isterse sonradan olsun rahim anomalileri tedavi edilmezse doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavilerle gebe kalmak mümkün olmamaktadır.

Rahim bozukluklarının belirtileri nelerdir?

Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir. Rahim bozukluklarında oluşan embriyonun hiç rahme yerleşememesi dolayısıyla kısırlık sorunu da sıklıkla gözlenir. Ayrıca gebelik oluşsa ve bebekte organ gelişimi bozukluklarına rağmen gebelik sonuna kadar devam edebilse bile rahim bozukluğu yaşayan anne adaylarının doğumlarında problem yaşanmaktadır. Ancak tüm bu sayılan şikayetler başka pek çok farklı kadın hastalığından da kaynaklanabilmektedir. Bu sebeple rahim bozukluklarının tespit edilebilmesi için rahim filmi ya da 3 boyutlu ultrason çekilmesi gerekir.

Rahim bozuklukları çeşitleri nelerdir?

1 - Rahim, rahim ağzı, vajinanın üst kısmı az gelişmiş olması ya da hiç oluşmamış olması

2 - Anne karnında rahim ve tüpler birleşirken rahmin yarısının birleşmesi, tek boynuzlu rahim oluşumu

3 - İki rahim kanalı birleşmediği için iki rahim ve iki tüp oluşması

4 - İki kanalın tamamen değil de, kısmen birleşmiş olması

5 - Rahmi içerden ikiye bölen bir perdenin oluşması

6 - Rahmin tepesinde bası oluşmasına bağlı olarak üstten çengelli rahim oluşması

7 - Anne adaylarının düşükleri önlemek için kullandıkları ilaçların bazılarının anne karnındaki kız bebeğin rahim gelişimine zarar vermesi

Rahim bozuklukları nelere sebep olur?

Anne adayının rahminde organlar oluşurken ve birleşirken yaşanan bozukluklar ileriki dönemlerde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Rahim bozuklukları da bu bağlamda bir sorundur. Rahim ve yumurtayla spermi buluşturup döllenmeyi sağlayan tüpler ilk oluşum dönemlerinde birleşik değillerdir, sonradan birleşirler. İşte rahim ve tüpleri tam ortada birleşmesi esnasında ortaya çıkan sorunlar rahimde doğumsal şekil bozukluklarına sebep olur. Örneğin tüpler ve rahim birleşirken rahmin tek tarafının birleşip diğer tarafının birleşmemesi “tek boynuzlu rahim” olarak adlandırılmaktadır. Böyle bir vakada anne adayı gebe kaldıktan sonra rahim bebeği taşımakta zorlanır, hatta taşıyamaz hale gelir. Başka bir vakada rahmin tam ortadan birleşememesi kadında çift rahim oluşmasına sebebiyet verir. Rahimde var olan her türlü şekil bozukluğu anne adayı ve bebek için sorun oluşturmaktadır. Özellikle de bebeğin yaşayacağı, gelişeceği alan daraldığı zaman bebek gelişimini tamamlayamayabilir, rahmin de kas yapısı bozulabilir, rahim ağzında gevşeklik, açılma oluşur. Gebelik için çok ciddi sorun teşkil eden bu durumun tedavi edilmesi gerekir.

Rahim bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Bir kadının adet görememe gibi bir sorunu varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve bu sorunun neden kaynaklandığı tespit edilip tedaviye başlanmalıdır. Rahim bozukluğu teşhisi konulan kadınlara ilaç tedavisi ve ameliyat olarak iki tane tedavi seçeneği sunulabilmektedir. Her rahim şekli bozukluğu vakasında ameliyat gerekmeyebilmekte, bu vakalarda sağlıklı bir gebelik dönemi ve ardından doğum gerçekleşebilmektedir. Çoğu zaman ilaç tedavisi ile tolere edilebilen rahim bozukluklarında ameliyat yapılmaz. Ameliyata karar verilmesi için kadının üst üste düşük yapmış olmuş olması, şiddetli ağrı ve kanama şikayetinin olması gerekir. Rahim doğuştan sahip olduğu yapısal bozukluklar düşüklere sebep oluyorsa, plastik bir operasyon uygulanır ve doğumsal bozukluk giderilir, yapı normale döndürülür. Rahmin doğuştan ters veya arkaya dönmüş olması da ameliyatla düzeltilebilecek, basitçe tedavi edilebilecek bir sorundur. Ancak rahim iç dokusunun gebeliği devam ettirecek, bebeği büyütecek özelliklere sahip olamaması durumu cerrahi operasyon gerektirmez. Böyle vakalarda sorun hormon salgılarının yeterli düzeyde olmayışından kaynaklandığı için kesinlikle ilaç (hormon) tedavisi uygulanması gerekir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Menopoz Nedir? / Rahim Bozuklukları ve Belirtileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Fatih ÖĞÜÇ Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ'ün Makaleleri
► Menopoz: Belirtileri ve Tedavi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Rahim Dönüklüğü - Rahim Sarkması Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Menopoz Nedir? / Rahim Bozuklukları ve Belirtileri' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:45
Top