2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?
MAKALE #19022 © Yazan Dyt.Ayşegül YILMAZ | Yayın Kasım 2017 | 3,472 Okuyucu
Karnımızın en arka bölümünde yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsakla ön yüzü tümüyle kapatılmış hayati bir organ mevut. Adı Pankreas. Bu 15 santimlik salgı bezi olan organın birçok önemli görevi mevcut. Alınan besinlerin sindirilmesi ve kan şekerinin dengede tutulmasında esas yetkilidir kendisi. Bu salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun yeterli ve/ veya etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalığa Diyabet (şeker Hastalığı) adı verilir.

Tüketilen her besin vücutta şekere (glikoz) dönüşmek için parçalanır ve kana geçer. Kandaki şeker yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu ile hücrelere taşınır. Diyabetli kişide, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu dokulara taşımakla görevli olan insülin olmadığından veya etkili kullanılamadığından kandaki glikoz miktarı yani kan şekeri yükselir. Kan şekerinin bu yükselmesine hiperglisemi adı verilir. Kanda belli bir düzeyin üzerinde şeker birikince, bu şeker fazlalığı idrarla atılmaya başlar. İdrarda atılan şeker miktarı arttıkça sık idrara çıkma, ağız kuruluğu ve aşırı susama gibi belirtiler görülür.

Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

TİP 1 Diyabet: Pankreasın hiç insülin üretememesi sonucunda meydana gelir. Bu diyabet çeşidi genellikle çocukluk veya gençlik gibi yaşamın erken döneminde başlar. Tip 1 diyabet yaşam boyu devam eden bir metabolik hastalık çeşidi olup dışardan günlük ve düzenli olarak insülin alınmasını gerektirir.

TİP 2 Diyabet: Bu diyabet çeşidinde ise pankreastan insülin üretimi gerçekleşir ancak vücut tarafıdan yeterince kullanamaz. Tip 2 diyabet; aile hikâyesinde diyabet olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Genellikle 40 yaş ve yukarısında görülme eğilimindedir. Fazla kilolu olmak bu hastalık için bir risk etmenidir.

Gestasyonel diyabet: Hamilelik öncesi insülin salınımı normalken, gebelik döneminde gerçekleşen hormonal değişiklikler nedeni ile oluşabilen ve doğumdan sonra genelde geçici olan diyabet çeşididir. Gebelik boyunca kontrol edilmelidir. Bu bireylerin daha sonra tip 2 diyabet olma riskleri yüksek olduğu için düzenli kontrol edilmeleri gerekir.

Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Her bireyin gereksinimi birbirinden farklı olduğu için diyabetli bireylerin diyetleri de yaşam şekillerine göre farklılık gerektirir. Diyabetliler için bir tek diyet örneği yoktur. 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde beslenmek ve herhangi bir öğünde tek başına karbonhidrat tüketmemek önemlidir. Beslenme planı, kişinin durumuna göre yeterli ve dengeli olacak şekilde hazırlandığında kan şekerinin normal seviyelerde kalması daha mümkündür. Herkes için geçerli olan sağlıklı beslenme önerileri diyabetliler için de geçerlidir. Ancak diyabetlilerin normal yaşamlarını sürdürebilmeleri ve berberinde gelişebilecek sağlık sorunlarını önlemek için sağlıklı beslenme ilkelerini uygulamaları bir zorunluluktur.

Diyabeti olmayan sağlıklı bireylerin de rafine şeker tüketimini kısıtlaması, doymuş yağ ve kolesterolden zengin olan et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri kontrollü tüketmesi, az az ve sık sık yemek yemesi önerilir.

Genel olarak sağlıklı beslenme için aşağıda listelenen besin öğelerini içeren gıdaların yeterli ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Karbonhidratlar (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt)
Proteinler (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt)
Yağlar (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekle)
Vitamin ve Mineraller (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler)
Posa (sebze, meyve, tam taneli tahıllar)
Bir günde kaç kalori almalıyım? Yediğim yiyecekler kan şekerimi ne kadar etkiliyor ? Tedaviye göre öğün saatlerini nasıl düzenlerim? Egzersiz planıma göre beslenme düzenimde yapmam gereken değişiklikler nelerdir? …. Böyle sorularınız varsa bir diyetisyene danışmalısınız. Diyetisyen, sevdiğiniz yiyecekleri içeren sağlıklı beslenme planları oluşturmak ve beslenme alışkanlıklarınızın değişmesinde size yardımcı olacak kişidir.

Diyabetiniz yeni teşhis edilmişse, tedavinizde doktorunuz tarafından yapılan bir değişiklik varsa veya yıllık kontroller için yılda 2 kez mutlaka bir diyetisyene danışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşegül YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül YILMAZ Fotoğraf
Dyt.Ayşegül YILMAZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın Yazıları
► Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Ramazan Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Şeker Hastalığı Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Diyabette (Şeker Hastalığı) Beslenme Tedavisi ve Önerileri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Diyabet Dyt.Sinan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sağlımız İçin Yulaf Aralık 2017
◊ Neden Kilo Alırız? Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:47
Top