2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklerde Güvenli Bağlanmanın Önemi
MAKALE #19070 © Yazan Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK | Yayın Aralık 2017 | 3,888 Okuyucu
İnsanlar doğumlarından itibaren bağlanmalar ve ayrılmalar yaşar. Doğumdan sonraki süreçte ilk ihtiyacımız olan temel duygu, güven duygusudur. Anne ile kurulan bağ sonucunda kişi yaşamı boyunca kendisini ayakta tutabilecek olan gücü kazanabilir. Ruhsal yönden sağlıklı bir bireyin temeli ilk 2 yıl içerisinde annesiyle olan güvenli bağ ile atılır.
Bağlanma, bebeklerin ebeveynine ya da bakım veren kişiye duyduğu sevgiyi ve aşkı ifade eder. Bebeklerin sağlıklı bağlanabilmelerinin en önemli şartı en azından bir kişiyle devamlı bir ilişkiyi sürdürebilmeleridir. Kurulacak bu ilk sevgi ilişkisi ilerideki ilişkilerin de temelini oluşturacaktır. Bu dönemde bebeğe devamlı bakan birisinin olması önemlidir. Her gün farklı kişilerin bakması durumunda yetişkin yaşamında da dengeli ve güvenli ilişkiler kurması güçleşecektir.
Bağlanma bebeğin gelişimini şekillendiren, sosyal, fiziksel ve duygusal yönden gelişiminde oldukça kritik bir öneme sahip, derin ve özel bir ilişkidir. Bağlanma ilişkisinin kalitesine göre bebeğin kazanımları da farklılık göstermektedir.

Güvenli Bağlanan Bebekler

Bir bebeğin annesiyle olan ilk ilişkisi, gelecek yaşamında kuracağı sosyal ilişkiler için bir temel niteliğindedir. Doğumun hemen ardından anne ile bebek arasında bağlanma ortamı oluşmaya başlar. Doğum sonrası annenin bebekle teması çok önemlidir. Annenin bebeği emzirmeye başlaması ve onunla temas halinde olması bebekle kurulacak bağ için çok önemli ve gereklidir. Emzirme bu aşamada sadece fiziksel bir amaca hizmet etmekten öte bebeğin ruhsal doyumu için de gereklidir. Emme esnasında annenin bebeğe yaklaşımı duygusal bir önem taşımaktadır. Bebek annenin yaklaşımıyla duygusal yönden beslenecek ve annesiyle psikolojik bağları güçlenecektir. Özellikle ilk aylarda bedensel temas bebek için önemlidir, anneyle olan temas bebeğin de kendisini güvende ve rahat hissetmesine destek olur. Annenin psikolojisinin ve duygu durumunun bebeğin kişilik gelişimi üzerinde çok büyük ve kalıcı etkileri vardır.

Bağlanma Nasıl Gerçekleşir?

Annenin sevgiyle, ilgiyle ve şefkatle dokunması ve bakması güvenli bağlanmanın çekirdeğini oluşturur. İlk 2 yıl içerisinde anne ile çocuk arasında gerçekleşen bu olayda önce çocuğun anneye bağlanması gereklidir. Kendisine karşı sevgiyle ve duyarlılıkla davranılan normal bebekler annesine ya da bakım veren kişiye bağlanırlar. Bebeklerinin davranışlarına duyarlı ve kabul edici olan annelerin bebekleri farklı ortamlarda da annelerine doğrudan bağlılık gösterirler. Bir yaşında ve güvenli bağlanan bebekler anneleri kısa süreliğine de olsa yanından ayrıldığında ağlarlar ve anneleri döndüğünde çok sıkı bir şekilde tekrar annelerine yapışırlar.
Annesi sayesinde güven duygusu kazanan çocukların ilk çocukluk ve ergenlik dönemi daha rahat ve daha az kaygılı geçmektedir.
Güvenli bağlanma bebeğinizi sevmekten öte, zor ve sıkıntılı durumlarda stresi ne oranda yönetebildiğinizle, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılama şeklinizle, işaretlerini ne oranda yakalayabildiğinizle ve onu yatıştırabilme becerinizle ilişkili de bir durumdur. Güvenli bağlanma oluşturabilmek için bebeğinizle 24 saat boyunca birlikte olmaz zorunda değilsiniz üstelik olamayabilirsiniz de. Fakat bebeğinizle birlikteyken geçirdiğiniz zamanın kalitesi asıl önemli olandır.

Güvenli bağlanmayı sağlamak için;
Bebeğe bakan kişinin aynı olması gereklidir.
Annenin/ bakım veren kişinin bebekle fiziksel temas kurmaya özellikle dikkat etmesi gereklidir.
Bebeklere vurmak, kızmak, bağırmak gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.
Bebekler ağladığında onları yatıştırmak için kucağa alınması önerilmektedir. Buradaki bedensel temasla birlikte kurulacak empati bebek için önemlidir.
Bebeklerin ihtiyaçları aksatılmamalıdır. Geciktirmek güvenli bağlanmayı zedeleyebilir.
Bebekten bir günden uzun süren ayrılma olmamasına özen gösterilmelidir.
Kısa süreli ayrılıklar bile bebekler için oldukça travmatik olabilir. Özellikle ilk 2 yıl içerisinde bakım veren kişinin uzun süreli ayrılıklardan kaçınması gereklidir.
Ebeveyn kendisi stres altındaysa ya da problemleri varsa annenin stresinin bebeğe yansımaması ve sağlıklı bir bağlanma adına öncelikle kendi sorunlarının üstesinden gelmelidir. Bunun için psikolog, psikolojik danışman desteği alması hem kendisi hem bebek için iyi bir yoldur.
Doğumdan önceki özellikle son 3 aylık süre boyunca bebekler annesi ve çevrede olup bitenler hakkında veri toplamaya başlar. Bu süre boyunca anne adayları rahat olmaya dikkat etmelidir çünkü bebekler annenin iyi ve kötü duygu durumunu hissederler.
Güvenli bağlanma bir anda gerçekleşebilen bir şey değildir. Anne ile bebek arasında doğumdan önce başlayan ve doğum sonrası devam eden bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:
• Bebeğinizin beden hareketlerine dikkat etmelisiniz. İhtiyaçlarını sözcüklerle anlatamayan bebeklerin kendilerini ifade yolu yüz ifadeleri, çıkardığı sesler ve beden dili olacaktır. Bebeğinizin çıkardığı seslere karşı duyarlı olmalısınız. Ağlamaları ihtiyaçlarını belirtebileceği bir uyarı işaretidir.
Son olarak sevgi dolu, ruhsal yönden sağlıklı ve şiddet kullanmayan çocukların yetişmesi için; sevgi dolu, şefkatle, güvenle ve saygıyla davranan yetişkinler olmamız gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklerde Güvenli Bağlanmanın Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
Konya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün Makaleleri
► Güvenli Bağlanma Psk.Sonnur KÜKÜRT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebeklerde Güvenli Bağlanmanın Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ebeveyn Olmak Aralık 2017
► Çocuklarda Tırnak Yeme Eylül 2017
► Her Yönüyle Panik Atak Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:31
Top