2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Garden Variety Poor Reader (Uyaran Eksikliğine Bağlı Öğrenme Güçlüğü)
MAKALE #19078 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM | Yayın Aralık 2017 | 3,863 Okuyucu
Garden Variety Poor Reader ifadesi ilk kez Gound and Tunmer tarafından 1986 yılında okuması zayıf olan çocukları tanılamak amacıyla kullanılmıştır. Bu zayıf okuyucuların diğer okuma sorunu olan çocuklardan farkı; dinleme, dil, soyut sözcükleri anlama, ifade etme, tanıma gibi becerilere göre ortaya atılmıştır.

Dislektik çocuklardan farkı; Dislektik çocuklar okurken kelimeleri deşifre etmekte zorlanırken, Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocuklar hem kelime deşifresinde zorlanır hem de dinleme ve anlama eksikliği mevcuttur.

Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocuklar, özellikle yetersiz uyarılmaya bağlı olarak günlük yaşam içerisinde sıklıkla kullandıkları nesnelerin isimlerini dahi hatırlamakta güçlük çekebilirler. Kelime hazinesinin darlığı, sıralama ve sınıflama becerilerinde yetersizliğe bir de lateralleşme gecikmesi eklendiğinde ortaya öğrenme güçlüğünün bu türü çıkmaktadır.

Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocuklar sadece belirli bir bilişsel işleme ait performans kaybından çok genele yayılmış bir işlem kaybı nedeniyle bu tip öğrenciler özellikle akademik çalışma ortamlarında yoğun problemler yaşamaktadırlar.
Güzel olan şey şu ki; birkaç ay okuma yazmanın yoğun olduğu ortamlarda yaşadıklarında uyaran eksikliğine bağlı olan okuma güçlüğü olumlu hızlı değişimler gözlemlenebilir (Das, 2001) Dislektik çocuklarla ayrıştırılması bu sayede mümkündür. Ancak bu tarz çocukların daha başarılı olmaları için; olumsuz akademik ve duygusal benlik algılarını kırmak gerekmektedir.

Yine bu uyaran eksikliği durumu, Zihinsel engelli olma ile çok sık karıştırılmaktadır. Burada uyarana hızlı cevap vermeleri nedeniyle zihinsel engelli bireylerden de kolaylıkla ayırt edilebilirler. Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocuklarda Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliğe rastlamak mümkündür. Ancak bireyin Hafif Düzeyde Zihinsel engelli tanısı alması, uyaran eksikliğine bağlı düşük performans da olabilir.

Garden Variety Okuma Güçlüğüne Zihinsel yetersizliğin eşlik etmesi, müdahale programı geliştirme ya da Özel eğitimle ilgili tedbir alma konusunda destek mekanizmalarının devreye girmesi sürecine yardımcı olacaktır. Bu anlamda Garden Variety Okuma Güçlüğü olan öğrencilerin tespiti onların kazanılması açısından önemlidir. Çünkü tespit edilmesi ve uygun müdahale programı geliştirilmesi durumunda en hızlı toparlayacak öğrenme güçlüğüdür.

Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocukların okuma düzeylerine bakıldığında daha düşük yaş seviyesinde oldukları gözlemlenmiştir. Bu sorunun uyaran eksikliği olduğunun başka bir kanıtıdır. Dislektik çocuklarda durum farklıdır. Disleksik çocuklar kelimeleri deşifre etmekte zorlanıp anlamakta zorlanmayabilirken; Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocuklar hem deşifre etmekte hem de anlama da zorlanmaktadırlar (Stanovich, 1988).

Okuma Bozuklukları Okuma
Deşifre Anlama
Disleksia x evet
Hiperleksia evet x
Garden Variety x x

Tabloda, Garden Variety Okuma güçlüğü olan çocuklarla, Dislektik ve Hiperlektik Çocukların farklılığı ortaya koyulmuştur. Okuma sözcükleri deşifre etme ve anlama becerilerinden oluşur.
Garden Variety Okuma Güçlüğü olan çocuklar hem deşifre hem de anlamada sıkıntı yaşadıklarından, okul ortamında dinleme, okuma, yazma, anlama gibi temel becerilerin hemen hepsinde zorlanırlar.
Ne Yapmalıyız?
Öncelikle Garden Variety Öğrenme Güçlüğünü disleksiden ve hafif düzeyde zihinsel engelden ayırt edebilmemiz gerekiyor. Bunu anlamanın da en kolay ve etkili yolu çocuğun ihtiyacına yönelik özel eğitim planlamak, eğitime hızlı cevap veriyorsa, hızlı gelişiyorsa Garden Variety’dir diyebiliriz.
• İlk önce çocuk ile ilgili önyargıları kırmalıyız. Sonra çocuğun okuma, okul ve eğitimle ilgili varsa olumsuz yargılarını kırmalıyız. Çocuğa hangi seviyede olursa olsun başarabildiklerini göstererek onu motive etmeliyiz.
• Çocuğun kendisiyle ilgili başarısızlık temelli olumsuz duyguları üzerinde durmalıyız.
• Aileyi çocuklarını doğru tanıma konusunda ve destek mekanizması oluşturma konusunda desteklemeliyiz. Bazı aileler çocuklardan yapabileceğinden az şey bekleyerek vazgeçmişken bazı ailelerde çocukları zorlayarak hem çocuğun benlik algısına hem de aile ile çocuğun ilişkisine zarar verebilmektedir.
• Çocuğun akademik ve bilişsel becerilerinin mevcut durumunu ortaya çıkartacak testler yardımı ile öğrenmeye ilişkin beceri haritasını çıkarmalıyız.
• Yeterli uyarıcıyı sağlayacak müdahale programı oluşturmalıyız. Pekiştireçler kullanmalıyız.
• Aile mutlaka sürecin bir parçası olarak evde çocuğu desteklemelidir.
• Verimli sosyal gruplar içerisinde rol almasını sağlamalı ve kendini geliştireceği alanlar açmalıyız.
• Öğrenciye mutlaka ama mutlaka bireysel destek vermeliyiz.
• Bireysel destek verirken akademik olarak zorlanan çocuğu akademik olarak desteklemenin yanında ve öncelikle bilişsel alanlarını da desteklemeliyiz.
• Ve tabiî ki her bireysel eğitim planında olması gerektiği gibi çocuğun seviyesinde yapabildiklerinden başlayarak onun hazırbulunuşluk düzeyine göre onu kararınca bir üst seviyeye çıkarmaya çalışmalıyız. Yay gerilmeden ok ileri gitmez ama çok gererseniz yay kopabilir.

KAYNAKLAR

Ergin, H., & Yıldız, S. A. (Ed.). (2016). Gelişim Psikolojisi. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara,

Gough, P.B., Tunmer, W.E. (1986). Decoding, Reading, and Reading Disability, RASERemedial and Special Education 7: 6–10.

Stankoviç, K, E, (1988). Explaining the Differences Betweenthe Dyslexic and the Garden-Variety Poor Reader: The Phonological-CoreVariable-Difference Model, Journal of Learning Disabilities, J Learn Disabil 1988 21: 590
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Garden Variety Poor Reader (Uyaran Eksikliğine Bağlı Öğrenme Güçlüğü)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer CİMEM Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM'in Yazıları
► Özgüven Eksikliğine Bağlı Erken Boşalma Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Garden Variety Poor Reader (Uyaran Eksikliğine Bağlı Öğrenme Güçlüğü)' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eylülde Eğitim Ekim 2019
► Ahiret İnancı ve Eğitim Aralık 2017
► Pısa 2015 Bize Ne Dedi? Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:33
Top