2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İki Yaş Sendromu İçin Ebeveynlere Öneriler
MAKALE #19107 © Yazan Dilara BİLGE | Yayın Aralık 2017 | 2,506 Okuyucu
İki yaş sendoromu 16-42 aylar arasında görülen, hem aile hem de çocuk açısından zorlu geçen bir süreçtir. 2-3 yaş dönemi bebeklikten çocukluğa geçişin olduğu, çocuğun bağımsızlık becerilerini kazanmaya başladığı dönemdir.
Yürüme, konuşma, bezi bırakma gibi bireyselleşmenin ilk adımlarının atıldığı bu dönemde çocuk, tam anlamıyla meraklı ve hareketli bir kaşife dönüşür.
Anne babadan bağımsız davranabildiğini fark eden çocuk bu dönemde; ebeveynlerinden uzaklaşma, inatlaşma, hırçınlık, tutturmacılık, ağlama, öfke nöbetleri, huysuzluk, yeme ve uyku düzeninde bozulma, kendisine ya da çevresindekilere zarar verme gibi olumsuz davranışlar sergileyebilmektedir.
Çocuğun aşırı derecede tepkisel davranmasını tetikleyen durumlara da özellikle dikkat edilmelidir. Kardeş kıskançlığı, kreşe başlama, aşırı korumacı ya da aşırı kuralcı ebeveyn tutumu, anne baba arasındaki problemler, baskıcı tuvalet eğitimi, çocuğun gün boyunca enerjisini boşaltacağı bir ortamın olmaması gibi durumlar çocuğun bu dönemi daha zor şekilde geçirmesine neden olur.
Bu dönemi çocuklarımızın bağımsızlaşma becerilerini engellemeden, krizlere erken ve doğru şekilde müdahale ederek aşmamız mümkündür. Bunun için de çocuğa yaşına ve gelişim düzeyine uygun şekilde yaklaşmamız gerekmektedir.
Öncelikle sabırlı ve hoşgörülü olmamız gerekir. Çocuğumuz, toplumsal kuralları anlayabilecek ya da uygulayabilecek bir yaşta değildir.
Bu dönemde ki çocuklarla inatlaşmayın, bağırmayın, şiddet uygulamayın ve cezalandırmayın.
Çocuğun kriz anında, problemi biran evvel çözmek için istediği şeyi yapmayın.Bu ağlayıp direttiğinde her istediğini elde edebileceği mesajını verir. Ve bu davranışların daha sık ve daha şiddetli tekrarlanmasına sebep olur.
Dikkatini başka yöne çekin. Çocuğun kriz anında dikkatini sakin bir şekilde başka yöne çekmeye çalışmak uygulanabilecek en iyi yöntemdir. Çocukların sevdikleri oyun ve oyuncakları kullanmak kolayca dikkatlerini çeker. Bunu sakin bir şekilde yapmanız ise öfkeli oldukları o anda sizinle inatlaşmasını engeller.
Çocukla boy hizasında göz teması kurun. Çocuklar bacaklar dünyasında yaşarlar. Onları dinlediğimizi ve söylediklerini önemsediğimizi hissettirmek için yapmamız gereken en önemli şey boy hizalarına inerek ya da kucağımıza alarak göz teması kurmaktır.
Size derdini anlatırken asla sözünü kesmeyin ya da tamamlamayın. Çocuklar kendilerini ifade ederken söylediklerinin önemsenmesini isterler. Her söylediği cümleyi bölen ya da tamamlayan bir yetişkin çocuğun daha da hırçınlaşmasına neden olur.
Çocukla kaliteli zaman geçirmeye çalışın. Anne baba olarak çocucuğunuzla bire bir etkileşim kurduğunuz evcilik, tamircilik oyunları oynayıp, onun farklı insanlarla ve mesleklerle ilgili farkındalık sahibi olmasını destekleyebilirsiniz. Geçirilen etkin ve kaliteli zaman ebeveynle çocuk arasındaki iletişimi de güçlendirir. Çocuğun problem anında kendini daha iyi ifade etmesini sağlar.
Çocuğa karşı davranışlarınızda tutarlı olun. Bir gün kabul ettiğiniz davranışı ertesi gün reddetmeniz çocukta güvensizlik oluşturur. Ve sizinle daha çok inatlaşmasına zemin hazırlar.
Çocukla bire bir etkileşimde olan bütün yetişkinler uygulanan kurallar konusunda tutarlı olmalıdır. Çocuk annesine kabul ettiremediği isteğini babasına ya da birlikte yaşadığı başka bir yetişkine kabul ettirmemelidir. Eğer yetişkinler arasında tutarsızlık olursa çocuk kişiye göre muamele yapmayı öğrenecek ve çatışma yaşadığı ebeveyne karşı diğer yetişkinleri kullanmaya çalışacaktır.
Özetlemek gerekirse çocuğun bağımsızlık becerileri kazanıp bireyselleşme yolunda ilk adımlarını attığı bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin, anne baba ilgisi, doğru model olma ve hoşgörü olduğunu asla unutmamalıyız.
Ebeveynlik konusunda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda bir uzmana danışmaktan çekinmeyiniz.

Çocuk Gelişimi Uzmanı
Dilara BİLGE
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İki Yaş Sendromu İçin Ebeveynlere Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dilara BİLGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dilara BİLGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilara BİLGE Fotoğraf
Dilara BİLGE
Samsun
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dilara BİLGE'nin Yazıları
► Boşanan Ebeveynlere Öneriler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► İyi Bir Ruh Hali İçin Öneriler Psk.İzzet GÜLLÜ
► Meslek Seçimi İçin Öneriler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Mutlu Evlilikler İçin Öneriler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İki Yaş Sendromu İçin Ebeveynlere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:55
Top