2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Makarna: Yesem mi? Yemesem mi?
MAKALE #1911 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Kasım 2008 | 10,274 Okuyucu
Makarna… Yememeliyim diyenlerden mi, düşünmeden yiyenlerden mi yoksa sosuna bakarım diyenlerden misiniz?

Makarnanın çıkış yeri Çin mi, İtalya mı tam olarak belirlenememekle beraber, bazı kaynaklar MÖ 1700 yıllarında Çin`de makarna tüketildiği gösterirken, bazıları ise Kaşif Marco Polo`nun Çin`e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında beraberinde "Spaghetti" adı verilen makarna çeşidini getirdiğini göstermektedir. İtalyanlar ise o dönemde zaten makarnanın İtalya’da tüketildiğini belirtmektedirler. Arap tarih kaynaklarında da makarnanın 10. yüzyılda tüketildiğine rastlanmıştır.

Araştırmalara göre dünyada makarna tüketiminde 5. sıradayız, önümüzde ABD, Brezilya, Rusya ve en başta İtalya var. Buna rağmen dünyaca ünlü İtalyan restoran zinciri, İtalya’ dan sonra en fazla makarna satışını Türkiye’de yaptıklarını belirterek yeni şubeler açma hazırlığında.

Makarnaya olan yaklaşımlar ülkemizde farklı. Ana yemek olarak görülmediğinden ve sos bilgimiz fazla olmadığından sık tüketilmiyor. Ayrıca özellikle doğuya gittikçe makarna yerini pilava bıraktığından genel tüketim düşüyor. Bir yandan da makarnanın kilo aldıran yiyecekler arasındaki yeri henüz birçok kişiye göre değişmemiş olacak ki yine bir araştırmaya katılanların %50’si makarnanın kilo aldırdığını düşündüklerini belirtmişlerdir.

Birçok kişi kilo kaybı ile ekmek, makarna ve pilav tüketimi arasındaki ters ilişkiyi ilk planda düşünür ve uygulamaya koyar. Diyete başlanıyorsa “ekmek, makarna vb. tüketmiyorum” mutlaka belirtilmelidir diye bir inanış vardır. Eğer ekmek, makarna vb. yiyecekleri beslenmemizden çıkarırsak bilmeliyiz ki istediğimiz şekilde kilo veremeyeceğimiz gibi vücutta da birçok metabolik bozukluk ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda şeker hastalıkları, kolesterole bağlı kalp damar hastalıkları, gut gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle sağlıklı çeşit ve miktarda ekmek, makarna vb. tüketimi sağlıklı vücut ağırlığı sağlayacağı gibi metabolik birçok hastalıktan koruyucu etki göstermektedir.

Makarna, özellikle de kepekli un veya tam buğday, yulaf, mısır unu ile üretilmiş olan makarna sağlıklı beslenmede yer vermemiz gereken bir yiyecektir. Bu konuda önemli olan günlük tüketilen miktara ve sosuna karar vermektir. Günde ne kadar makarna tüketmeliyiz gibi bir sorunun genel bir cevabı yoktur. Bu miktar kişinin karbonhidrat gereksinimine göre belirlenebilir. Kremalı soslar yerine domates, peynir, sebze veya yoğurt ile hazırlanmış; tereyağı yerine zeytinyağı kullanılmış soslar her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Dışarıda yemek yiyorsak ve kilo kaybı gibi bir hedef belirlemişsek salata makarnaya karşı her zaman galip taraftır. Peki bunu seçerken neye göre değerlendiriyoruz. “Salata en masum tercih” diyorsanız bir kez daha düşünün. Sezar salata gibi bir seçimde 500 kaloriden fazla alabileceğinizi fakat pesto soslu veya sebzeli makarna ile bu kalorinin 200-250 kalorilere düşeceğini biliyor musunuz? Daha da önemlisi Sezar salatadan alınan kalorinin tek nedeni yağlı sosudur. Günlük yağ alımı bu gibi soslarla artarken, kilo almak kolaylaşıyor.

Makarnayı da kalori bombası yapan bildiğiniz gibi sosudur. Bir anda aldığınız enerjiyi 2-3 katına çıkarabilecek sosa ve makarna miktarına dikkat ettiğinizde makarna zevkle tüketeceğiniz bir diyet yemeği olabilir. 100g makarna yaklaşık 350 kaloridir ve bu miktar hemen hemen 5 dilim ekmeğe eş değerdir. Günlük ekmek tüketiminizi planlayarak makarnayı tüketebilirsiniz.

2 farklı makarna tarifi vermek istiyorum sizlere. İsimler ilk bakışta benzer sanki… Fakat biri diğerini kalori bakımından 2 katına ve yağ bakımından 3 katına sahip. Seçmesi size kalmış…



Teksas Usülü Lazanya (6 kişilik)

Malzemeler
  • 1 fincan su
  • 12 parça lazanya
  • 300 gr mısır
  • 3 fincan domates veya makarna sosu
  • 500 gr süzülmüş konserve bezelye
  • 2 fincan yarı parçalanmış Ricotta peyniri
  • Yarım fincan az yağlı Monterey Jack peyniri
Hazırlanışı
Orta boy bir kapta makarna sosu, su, bezelye, mısır karıştırılır ve kırmızı biber eklenir. Hazırlanan sos fırın tepsisinin üzerine yayılır. 3 lazanya boylamasına 1’i enlemesine dizilir. 1 fincan sosla kaplanır. Ricotta peynirinin yarısı üzerine dökülür 4 lazanya yerleştirilir ve ricotta dökülür. Kalan 4 parça da dizildikten sonra sosla kaplanır. 6 saat buzdolabında bekletilip 175C fırında üzeri folyo ile kaplanıp 45 dk pişirilir. Monterey Jack peyniri eklenip folyo olmadan 15 dk pişirilir.

Her porsiyonda
530 kalori
25,2 g protein
66,7 g karbonhidrat
19,2 g yağ, yağdan gelen kalori %32

Sebzeli Lazanya (6 kişilik)

Malzemeler
  • 9 parça lazanya
  • 1 adet kıyılmış soğan
  • 1 çay kaşığı bitkisel yağ
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 250 g dilimlenmiş mantar
  • 6-7 dal maydanoz
  • Yarım çay kaşığı fesleğen
  • 250g ıspanak
  • 2 fincan domates sosu
  • 350 g yağsız beyaz peynir
  • yarım fincan rendelenmiş mozerella
  • 2 kaşık rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı


Makarna tarife göre haşlanır ve süzülür. Soğan ve yağ 5 dk kızartılır. Sarımsakla 1 dk daha karıştırılır. Soğanların yarısı ayrılıp tavaya mantar eklenir, 7 dk tuzu ve maydanozu ile karıştırılır başka bir kaba alınır. Ayrılan soğan ve ıspanak suyunu çekene kadar 4 dk pişirlir. Fesleğen ve domates sosunu karıştırılıp fırın tepsisine sürülür. 3 adet lazanya yan yana dizilir, üzerine ıspanak, peynirin yarısı ve mozeralla peynirinin yarısı dökülür. 3 lazanya koyulup üzerine kalan mozeralla, mantar sosu ve peynirin kalanı serpilir. Kalan lazanyalarla kapatılıp üzerine kaşar ve domates sosu dökülür. 200C fırında 45 dk pişirilir


Her porsiyonda
253 kalori
15.1 g protein
29.9 g karbonhidrat
7.7 g yağ ; yağdan gelen kalori % 28

Tarif kaynak: TMSD bilimsel yönleriyle makarna, Ankara, 2008
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Makarna: Yesem mi? Yemesem mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► Makarna ve Zeytinyağı Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Makarna: Yesem mi? Yemesem mi?' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:35
Top