2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku Düzeni Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #19124 © Yazan Dilara BİLGE | Yayın Aralık 2017 | 2,863 Okuyucu
Uyku düzenimiz hayatımızı etkileyen temel etkenlerinlerden biridir. Özellikle bebeklikten itibaren gelişim için uykuya ihtiyaç duyan çocukların, sağlıklı ve ihtiyaç duydukları oranda uykularını almaları çok önemlidir. İyi bir gece uykusu çocuğunuzun gün boyu öğrendiklerini düzenlemesini, enerji depolarını yenilemesini, ertesi güne daha zinde ve öğrenmeye açık başlamasını sağlayarak zihinsel gelişimi destekler.

0-3 yaş dönemi zihinsel gelişim için kritik bir dönemdir. Bu yüzden bu dönemde çocukların düzenli ve sağlıklı bir uykuya sahip olmaları çok önemlidir.

Çocuklar ev sakinlerinin uyku düzeninden etkilenirler, evde aktif bireylerin olması onların uykuya direnç göstermesine sebep olabilir. Ya da uykuya yakın saatlerde çok fazla uyarana maruz kalmaları, hareketli oyunlar oynamaları, enerji veren besinleri tüketmeleri çocuğun uykuya direncini artıran etmenlerdir.

Çocuğun düzenli bir uyku alışkanlığı kazanması için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar;

Yatmadan en az iki saat önce televizyon, telefon, tablet kapatılmalıdır.
Ebeveyniyle yeterince vakit geçiremeyen çocuklar akşam daha fazla vakit geçirebilmek için uykuya direnebilirler. O yüzden gün içerinde mümkün oldukça çocukla bire bir vakit geçirmeye dikkat edilmelidir.

Çocuk gün içerinde enerjisini boşaltmalı, dışarı çıkarılmalı, etrafı keşfetmesine olanak sağlanmalıdır. Dışarıda karşılacağı her şey çocuğun merak duygusunu gidermeyi sağlar.
Uykudan önce enerji verici, rahatsız edici yiyecek ve içeçekler verilmemelidir.
Uyuyacağı odanın sıcaklığının 22-23 derece olmasına ve odanın havalandırılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Uykuya geçmeden önce evde ki diğer bireylerin de sakin bir moda geçmesi gerekmektedir. Televizyonun sesini açık ya da yeme içmenin devam ettiğini gören çocuk uyumak istemeyecektir. Bu yüzden alışma sürecinde çocuğa uyku vaktinin geldiği söylenmeli evde ki ışıklar azaltılmalı ve daha sessiz bir ortam sağlanmalıdır.
Uyku öncesi ritüel oluşturmak çocuğun uykuya daha kolay dalması için çok önemlidir. Uyku öncesi banyo yapmak, hafif bir masaj uygulamak, kitap okumak, çocuğu hafif şekilde beslemek, ninni söylemek çocuğun uykuya geçişini kolaylaştırır. Çocuğun enerjisi varsa ve hemen uyumak istemiyorsa sevdiği sakin oyunlardan biri oynanabilir. Fakat uyku saati konusunda kararlılık göstermek çok önemlidir. Uyku düzeni kısa sürede kazanılamaz bu yüzden kuralları uygulamak ve ritüeli uygulamaya dikkat etmek çok önemlidir. Uyku saati kuralı net olmalıdır. Misafirliğe ya da tatile gidildiğinde de mümkün mertebe uyku ritüeli korunmalı, uyku saatlerine uyulmalıdır.

Çocuğunuz sizden ayrılmak istemez ise o uykuya dalana kadar yatağın yanına koyacağınız bir sandalyede oturabilir onun sizi göreceği bir pozisyonda bekleyebilirsiniz. Fakat unutulmamalıdır ki çocuk yatağına yatırıldıktan sonra iletişim kesilmeli ve çocukla çok fazla göz teması kurmamaya özen gösterilmelidir.

Eğer çocuğunuz gündüz uykusunu geç yapıyor ya da uzun süre uyuyorsa uykusu geç gelebilir ve daha geç saatlerde uyumak isteyebilir. Bunu önlemek için gündüz uyku saatlerini de düzenlemek gerekir. Çocuk sabah uyandıktan 5-6 saat sonra gündüz uykusuna yatırılmalı, gün içerisinde ki hareketli etkinlikler öğle uykusundan sonra yapılmalıdır.

Yaşa göre ortalama uyku ihtiyacı
0-3 aylık bebekler için:16 saat
3-9 aylık bebekler için: 15 saat
9-12 aylık bebekler için: 14 saat
1-2 yaş için: 13 saat
2-3 yaş için: 12 saat
4-5 yaş için: 11 saat
6-13 yaş için: 9-10 saat

Unutulmamalıdır ki bu saatler bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterebilir.

Çocuk Gelişimi Uzmanı
Dilara BİLGE
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku Düzeni Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dilara BİLGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dilara BİLGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilara BİLGE Fotoğraf
Dilara BİLGE
Samsun
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dilara BİLGE'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uyku Düzeni Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:18
Top