2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Davranış Problemleri
MAKALE #19135 © Yazan Uzm.Psk.Şimal AYDIN | Yayın Aralık 2017 | 3,457 Okuyucu
Çocuk her yeni gelişim döneminde olağan ve geçici olarak nitelendirilen sorunlarla karşılaşır. Bu sorunları sağlıklı bir şekilde çözümleyebilen çocuk, bir sonraki gelişim dönemine geçiş sağlar. Çözümlenen her sorun çocuğun özgüveninin artmasına yardımcı olurken çocuğa gelecekteki sorunlarla başa çıkabilme becerisini de öğretir. Çocuğun bu sorunları çözümlemesinde anne baba tutumunun önemli bir rolü olduğu unutulmamalıdır. Olumsuz anne baba tutumları ile çocuk olağan olarak nitelenen bu sorunları çözümlemekte güçlük yaşar ve bu sorunlar bir sonraki döneme ertelenebilir. Çözümsüz kalan bu sorunlar giderek büyür. Bunlara tepki olarak çocukta uyum ve davranış problemleri gelişir.

Çocuk, gelişime uygun olarak kazanabileceği davranışları veya becerileri anne babanın kısıtlamaları sonucunda gerçekleştiremiyorsa, bu sorun bir sonraki dönemin olağan sorununa eklenir. Böylece yeni dönemde baş etmesi sorunlar oldukça güçleşir. Örneğin parmak emme davranışı bebeklik döneminde gelişime uygun olarak kabul görülürken, 1 yaş sonrası parmak emme davranışı uyum problemine işaret etmektedir.

Çocuğun sağlıklı ruhsal ve karakter gelişimi için ailelerin sevgisi ve ilgisi çok önemlidir.

Anne ve baba tarafından duygusal yönden tatmin edilmeyen çocuk, güvensizlik ve değersizlik hissi taşımakla birlikte çevresine karşı ilgi çekici davranışlar sergilemeye başlar. Ailesine ve çevresine karşı uyum sorunları yaşar. Böylece çocukta saldırganlık, sinirlilik, yalan söyleme, çalma, tırnak yeme gibi davranış sorunları ortaya çıkar.

Çocuklarda görülen uyum ve davranış problemleri yalnızca anne baba tutumunun olumsuz olmasından kaynaklanmaz, çevresel faktörlere bağlı olarak da gelişir. Deprem, yangın, araba kazaları gibi travmatik olayların yanı sıra; aile içi şiddet, boşanma, kardeş kıskançlıkları da uyum ve davranış problemlerine neden olan çevresel faktörlere örnek olarak verilebilir.
Davranış bozukluklarının nedenleri arasında;
• Kalıtım
• Fiziksel nedenler (iç salgı bezleri, travmatik olaylar vb.)
• Biyolojik, fizyolojik ihtiyaçlar (yeme,içme vb.)
• Psiko-sosyal ihtiyaçlar (sevilme, kabul görülme vb.)
• Çevresel etkenler (aile, okul vb.) yer alır.

ÖNERİLER

Fikirlerine saygı duyun.

Çocukla olumlu iletişim kurmak yerine azarlayarak veya bağırarak konuşmak çocukta değersizlik hissini geliştirir. Çocukları bir birey olarak ele alıp, onların fikirlerine saygı göstermeliyiz, onları dinlemeliyiz.

Kaliteli zaman geçirin.

Çocuklarınızla geçireceğimiz zamanın uzunluğu değil, birlikteliğin niteliği önemlidir. Kaliteli vakit geçirmek çocuğun özgüvenini arttıracağı gibi hayattan keyif ve mutluluk almasına kolaylık sağlıyor. Çocuk sevildiğini ve ilgi gördüğünü hissettikçe kendini değerli hissediyo Böylece çocukların karşılaştıkları sorunlarla baş edebilme becerileri kolaylaşıyor.

Onu cesaretlendirin.

Anne-baba ve çocuk ilişkisinde güven duygusu önemli bir yere sahiptir. Anne ve babalar çocuklarına güvenmelidir. Olumlu davranışlarında onu mutlaka övün ve gelecekteki olumlu davranış için cesaretlendirilmedir.

Şevkat gösterin.

Çocuklarınıza sevgi ve şefkat ile yaklaşın. Unutmayın çocuğunuz güvende ve değerli hissedebilmesi için sevildiğini bilmesi gerekir.

Uyum ve davranış problemi yaşayan çocuğun bu sorununa çözüm getirebilmek için bir uzmandan destek alınması gereklidir. Aynı zamanda aileleri bu konuda bilinçlendirerek olumlu tutum ve davranışlar hakkında psikoeğitim verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, anne baba davranışlarıyla çocuğuna modeldir ve davranış problemi yaşayan çocuklar için aileler ebeveynlik tutumlarını gözden geçirmelidir.

Kaynakça
1. Prof. Dr. Halûk YAVUZER, ÇOCUK EĞİTİMİ EL KİTABI, Remzi Kitapevi, İstanbul, 1995
2. Uzm. Psk. Danışman Vahdettin YAŞAR, ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI,
Hayat Yayınları, İstanbul, 2013

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Davranış Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şimal AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şimal AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şimal AYDIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şimal AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şimal AYDIN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Davranış Problemleri Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Uyum ve Davranış Problemleri Psk.Ayşegül COŞKUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Davranış Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! ÇOK OKUNUYOR Aralık 2022
► Çocuklarda Bağlanma Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:19
Top